Autóvásárlás hitelből: sok múlhat az időzítésen

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Az elmúlt időszakban a drágább dolgok iránti kereslet visszafogottabbá vált a vásárlóerő csökkenése miatt. Mindez lehetőséget is adhat azoknak, akik például autót szeretnének vásárolni, hiszen most jobb az alkupozíciójuk. A finanszírozás - elegendő saját pénz híján - a megfelelő és biztos jövedelemmel rendelkezők számára személyi kölcsönből is történhet. Bár a kamatkörnyezet jelenleg nem a legkedvezőbb, viszont a hitelkiváltás minden hitelfelvevő számára alternatíva, ha olcsóbbak lesznek a hitelek. 

Kevesebb a vásárló, jobb az alku az autópiacon

Jól látszik a lakossági vásárlásokon az inflációs hatás. A kiskereskedelmi forgalom volumene az idei év első öt hónapjában majdnem 11 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, amikor egyébként kiugróan magas volt a forgalom a kormányzati juttatások - köztük az szja-visszatérítés - miatt. Idén viszont hiába emelkednek jelentősen a nettó átlagfizetések, az infláció miatt a reálbérek negatív tartományba kerültek. Vagyis csökkent a vásárlóerő.

Egy moolygós fiatal nő autót vásárol.

A magas inflációs környezet és a visszafogott vásárlóerő miatt sokan elhalasztják a  komolyabb kiadással járó beszerzéseket, például az autóvásárlást is. Emiatt a kereslet az autópiacon is jelentősen csökkent. Míg az európai újautó-eladások az év első öt hónapjában 18 százalékkal növekedtek, addig a magyar piac közel 2 százalékkal zsugorodott. Az új autók piacának csökkenése a használt autók szegmensére is hatással van, vagyis kevesebb a vásárló, és ők is főként az alacsonyabb árkategóriában keresnek kocsit. 

Ebből a helyzetből azonban könnyen előnyt kovácsolhatnak azok, akik most döntenek autóvásárlás mellett. Amikor ugyanis csökken a kereslet, akkor az eladók is hajlandóbbak az alkura, vagyis jó eséllyel engednek az árból.

Ráadásul azzal is érdemes számolni - amennyiben az időzítést fontolgatod-, hogy amikor visszatér a vásárlóerő, sokan pótolni fogják az elhalasztott vásárlást, az extra kereslet pedig valószínűleg drágulást is hoz majd magával.

Mennyi a törlesztője most egy 5-7 milliós autóhitelnek?

Autóvásárlás finanszírozása történhet szabad felhasználású személyi kölcsön igénybevételével, szabad felhasználású jelzáloghitelből, illetve lízingelhetsz is autót.
A legrugalmasabb és legegyszerűbb finanszírozási forma autóvásárlási célra ezek közül a személyi hitel.
Az autóhitel ajánlatok azonban bankonként jelentős mértékben eltérnek, ezért célszerű egy összehasonlítást végezni az általad megadott paraméterek alapján:

  • Mekkora hitelre van szükséged?
  • Milyen jövedelem mellett?
  • Mennyi idő alatt fizetnéd vissza? 

majd kiválasztani a számodra legkedvezőbb konstrukciót.

Ha utánanéznél az igénylésre vonatkozó feltételeknek, akkor ezt a cikket olvasd el: 

Jelenleg ezek a legkedvezőbb ajánlatok egy 5-7 milliós autóhitelre 500.000 Ft-os jövedelemmel és 7 év futamidővel kalkulálva:

Az infláció visszahúzódásával a hitelkamatok is mérséklődni fognak, vagyis célszerű már most előre gondolkodni. A hitelkiváltás ugyanis lehetőséget biztosít majd arra, hogy egy kedvezőbb kamatkörnyezetben olcsóbbra cserélhesd a most felvett hiteled. Tehát ha megtaláltad az ideális négykerekűt, akkor összességében egy jó alkuval és egy későbbi kiváltással ellensúlyozhatod a jelenlegi, magasnak számító kamatokat.

chatsimple