Extrém példák vagy megtérülő hitelcélok a személyi hiteleknél? Mutatjuk, hogy nem mindig könnyű eldönteni

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 6 perc

A lakáshitelekhez képest hamarabb felvehető személyi kölcsönök összegét sokan hirtelen kiadásokra, autóvásárlásra vagy éppen lakásfelújításra költik, de vannak a ezektől eltérő megoldások is. Ahogy minden kölcsön esetében, így a személyi hitelt tekintve is igaz az állítás, miszerint csak akkor szabad eladósodni, ha hosszú távon, biztosítva van a törlesztőrészletek fedezete. Jöjjön tehát egy kis kirándulás a plasztikai műtétek és a kihagyhatatlan ajánlatok világába. 

Tény, hogy az egyik leggyorsabban elérhető hitelek közé tartoznak a személyi kölcsönök. Ezek szabad felhasználásúak, azaz bármire elkölthetőek. Ugyanakkor vannak bankok, amelyek rákérdeznek, hogy mégis mire szeretnéd felvenni a kölcsönt. Fontos tudni, hogy nem vagy köteles elmondani nekik, mire is fordítod majd a hitel összegét. Azonban ha kicsit is bizonytalan vagy, érdemes hitelfelvétel előtt egy pénzügyi szakértővel megvitatni a kérdést. Még az is lehet, hogy terveidet meghallgatva, másik, kedvezőbb konstrukciót ajánl. 

Gyakori hitelcélok - megtérülő hitelfelvételek

  1. A 2010-es évek végén, a 2020-as évek elején a jellemző célok között toplistás volt például a lakásfelújítás. A korszerűsítéssel jó eséllyel növekszik az ingatlan értéke, így megtérülő “beruházásról”, hitelről van szó. Az említett időszakban például sok vásárló inkább a már felújított lakóingatlanokat kereste. Hajlandó volt a jobb állapothoz köthető magasabb árat is megfizetni az ingatlan.com elemzései szerint. Így az eladók - amennyiben személyi kölcsönből finanszírozták a korszerűsítést - kvázi visszakapták a munkálatokra fordított összeget, s a hitel törlesztésére kifizetett kamatot. 

Persze nemcsak az eladásnál jöhet szóba az akár személyi hitelből fizetett felújítás. Hiszen egy ingatlanon végzett energetikai korszerűsítés eredményeként a rezsiszámlák is kedvezően befolyásolhatják a családi költségvetést, ami szintén megtérülő beruházásnak tekinthető.

  1. Szintén nem elhanyagolható számban az autóvásárláshoz kötődnek a személyi kölcsön felvételek. Bár az autók értéke az évek múltával csökken, így elsőre rossz befektetésnek tűnhet. Ugyanakkor például egy régi, korszerűtlen, nagy fogyasztású kocsi lecserélése egy takarékosabb modellre, összességében jó döntésnek számít.
  2. Nem ritka, hogy arra kényszerülünk, hogy a kórházi várólisták helyett magánorvosi praxisokban kezeltessük magunkat, végeztessünk el műtéteket. Ugyanakkor már az egyszerűbb beavatkozásoknak is csillagászati ára lehet, sok esetben tehát szükségszerű személyi kölcsönből finanszírozni azt.

Kivételes hitelcélok

Mivel szabad felhasználásúak, s így bármire elkölthetőek a személyi kölcsönök, ezért találhatunk köztük egy sor kivételes hitelcélt is.

  1. Ahogyan említettük, sok esetben lehet hitelcél valamilyen magánegészségügyi  beavatkozás finanszírozása. De e téren vannak olyan műtétek is, amelyek azért jó eséllyel a vitatott hitelcélok közé tartozhatnak.
    2021 végén a külföldi trendekhez hasonlóan itthon is a mellplasztika volt a legnépszerűbb beavatkozás. Ezt a tendenciát csak fokozza, hogy már nem pusztán az idősebb hölgyek, hanem a húszas éveikben járó fiatal lányok is megműttetik melleiket. S hogy mennyibe kerül hazánkban egy mellplasztika? Akadnak 1 millió alatti összegek, de inkább 1,2-1,7 milliós kiadással érdemes számolni ebben az esetben. A hasplasztika is jellemző választás: az elhízás, a nagymértékű hirtelen fogyás, a terhesség, a szülés, a hormonális elváltozások mind-mind olyan dolgok, amelyek indokolttá tehetik a műtétet. Számos klinikán már 6-700 ezer forintért is elvégzik a beavatkozást. De természetesen találtunk olyan szakrendelőt is, ahol akár 1,2 millióig is felkúsznak az árak. Fontos hangsúlyozni, nem törünk pálcát ezen beavatkozások felett sem. Hiszen ezek is megtérülőek lehetnek, például olyan esetekben, amikor a saját testi hibáját korrigáló ember a műtétet követően magabiztos lesz, és mindez karrierjében (és ezáltal jövedelmében is) előrelépést hoz. (2022-es árak)
  2. Sokan a nyári pihenés finanszírozására vesznek fel hitelt. Ez sem számít kimondottan megtérülő hitelcélnak. Ám ha mélyebbre ásunk, akkor egy élményekkel teli, családi pihenés és kikapcsolódás valóban feltölthet bennünket úgy energiával, hogy az hatékonyságunkra, munkabírásunkra, kreativitásunkra  is kedvezően hat. 
  3. Előfordulhat az is, hogy kihagyhatatlan ajánlattal találkozunk. Ilyen például ha a tágabban vett családi környezetben valamelyik rokon megválna egy műtárgyától, például egy értékesebb festménytől, ékszerétől. A cél tehát az, hogy családban maradjon az ereklye - amely tartja az árát vagy drágább lesz -. Ha nem áll rendelkezésre a szükséges összeg, megfontolandó, hogy személyi kölcsönből finanszírozzuk ezt a kiadást. Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy bármit is állít a családi hagyomány, hitelfelvétel előtt inkább szakértővel is vizsgáltassuk meg a kiszemelt tárgyat, hogy biztosak lehessünk benne értéktartó, “dráguló” dologról van-e szó.
  4. Ha van egy főállásunk, de adódik egy jövedelmezőnek tűnő vállalkozásötletünk, akkor is szóba jöhet egy esetleges személyi kölcsön. Ezmegteremtheti az induláshoz szükséges feltételeket. Bár vannak vállalkozásoknak, egyéni vállalkozóknak szánt hitelek a bankoknál, és államilag támogatott konstrukciók is szerepelnek a palettán, ám előfordulhat, hogy ilyen kölcsönhöz induló vállalkozásként még nem juthatunk hozzá. Megfelelő üzleti tervvel és bevételi kilátással rendelkező válalkozás kezdő készletét tehát tudjuk finanszírozni személyi kölcsönből is. 

A felsorolt megoldások csak példák, természetesen az élet más területein is szóba jöhet a személyi kölcsön, mint finanszírozás. 

Fontos ugyanakkor, hogy a hitelfelvétel előtt minden esetben alaposan mérlegelni kell, hogy valóban szükség van-e rá. Csak abban az esetben javasolt kölcsönt felvenni, ha a jövedelmi helyzet megengedi a hosszú távú elköteleződést, a törlesztőrészletek biztonságos fizetését a teljes futamidő alatt. 

Ezek mellett sem szabad elkapkodni a dolgot, vagyis, ne csak a “saját bankod” személyi kölcsön ajánlatait nézd meg, hanem a többi bankét is, mert valószínűleg van jobb konstrukció a piacon, mindenképp használj kalkulátort a döntéshez.

chatsimple