Felgyorsította a fűtés és vízmelegítés forradalmát az energiaválság:  akár hitelből is megtérülő beruházás lehet a hőszivattyú

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 9 perc

Furcsának tűnik, hogy ha kint  mínusz 10 fok hideg van, de ez a hőmérséklet még alkalmas a lakás fűtésére vagy a vízmelegítésre. Pedig ez a jövő, sőt inkább a jelen, és legtöbb hagyományos megoldáshoz képest takarékosabb, olcsóbb. Nagy valószínűséggel érdemes rááldozni az összeget egy ilyen korszerűsítésre. 

Része lett az életünknek a hőszivattyús technológia

Kevés olyan új technológia hódítja meg akkor lendülettel az emberek mindennapi életét, mint a hőszivattyú. Hiszen például elektromos járművek vagy a  konyhai indukciós sütők is gyorsan terjednek, de  még mindig csak töredékét  adják az összes járműnek és sütőnek, amit az emberek használnak. A hőszivattyúk eladása azonban 2022-ben megelőzte a hagyományos gázkazánok értékesítését az Egyesült Államokban. Ezeknek az eszközöknek az a legfőbb tulajdonságuk, hogy két irányba működnek: nyáron légkondicionálók, télen fűtőrendszerek. 

A hőmérséklet emelése egy olyan szerkezettel, amely nem éget el semmit, valóságos varázslatnak látszik, pedig egyszerű fizikáról van szó

– mondta a neves brit újságnak, a Guadiannek Vince Romanin, az ablakokra szerelhető hőszivattyúkat kínáló Gradient startupvállalkozás alapítója. 

A hőszivattyú hasonlóan működik, mint a hűtőszekrény

A hőszivattyú működését legkönnyebben talán úgy lehet megérteni , ha a  kezedet a hűtőszekrény mögé teszed. Érezni fogod, hogy ott meleg a levegő. A fridzsiderben keringő könnyen párolgó folyadék a hűtőszekrény belsejéből vonja ki a hőt, amit a radiátoron lead, felmelegítve a körülötte lévő levegőt. Így újra cseppfolyóssá válva kész a következő körben újabb hőt kivonni a hűtőszekrény belsejéből, hidegen tartva az ott lévő ételt. 

A hőszivattyú esetén az a folyamat hűtés esetén ugyanígy történik, csak a hűtőszekrény szerepét a lehűtendő szoba, lakás, iroda veszi át. Fűtéskor megfordul a dolog: a hasznos oldala az lesz, ahol meleget ad le. Ezzel lehet helyiségeket fűteni. 

A hőszivattyú egyik változata a geotermikus hőszivattyú, ahol a hőt nem a külső levegőből vonjuk ki a belső fűtéshez, hanem a földből. Ugyanakkor a levegős hőszivattyúk telepítése olcsóbb a geotermikus megoldásnál, ám az utóbbiak hatékonyabbak. Így szakértők szerint akkor éri meg a geotermikus hőszivattyú választása, ha legalább 15  évre tervezik a berendezés használatát.

A hőszivattyús technika előnyei - példák Amerikából

Az esetek nagy részében ez a módszer sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos fűtés, amelyben fát, olajat, gázt elégetve nyerjük a meleget. Sokkal egyszerűbb a természetben már egyszer kialakult hőt mozgatni egyik helyről a másikra, mint előállítani a hőt. 

Olcsóbb: 

  • Romanin szerint a hőszivattyúk fűtési üzemmódban 300 százalékkal hatékonyabbak, mint a hagyományos gázkazánok. A szakértő úgy fogalmaz, hogy a normál hőmérséklet 10-20 fokos emelése érdekében égetéssel előállított hő valójában a termodinamika fizikai törvényével szemben elkövetett merénylet. Ez a fűtés költségeiben is megmutatkozik, feltéve, hogy az áram, amivel a hűtő/fűtő folyadékot keringtetik, olcsóbb, mint az elégetendő gáz. 
  • A Carbon Switch tanácsadó cég elemzése szerint egy átlagos amerikai háztartás esetén a hőszivattyú alkalmazása évi 557 dollár (190 ezer forint) megtakarítást hozhat a fűtési számlán. 

Nagy hidegben is hatásos:

  • Az USA Maine és Minnesota államában szerzett tapasztalatok szerint a hőszivattyúk a leghidegebb télben is jól működnek. 
  • A mínusz 10 Celsius-fokos hideget ugyanis le lehet hűteni mínusz 15-re, az így kivont hővel fűtve a lakást, csak persze macerásabb, mint ha kint nincs ilyen hideg. 

Innovációk:

  • A vízmelegítés az új technológia felhasználásának egyik legújabb útja. 
  • A másik a kis méretű, ablakra szerelhető berendezések megjelenése. 
  • A harmadik a hűtőfolyadékok további korszerűsítése, hogy teljesen kiszűrjék belőlük azokat az összetevőket, amelyek a szabadba kerülve üvegházhatást erősítő gázként viselkednek.

Összességében pedig a klímaváltozás megfékezésében is jó segédeszköz ez a technika. Az Elsevier kutatóintézet tanulmánya szerint ha az Egyesült Államokban minden gázkazánt hőszivattyúra  cserélnének, akkor – figyelembe az ezek áramellátásához szükséges elektromos energia termelésével járó gázkibocsátást – 53 százalékkal lehetne mérsékelni az USA fűtési szén-dioxid-kibocsátását. 

Támogatások hőszivattyú telepítésére - külföldön és hazánkban

A legfontosabb kérdés persze az, hogy mennyibe kerül egy hőszivattyú telepítése. Az Egyesült Államokban négy-öt számjegyű összeggel (forintra átszámolva néhány százezertől néhány millióig terjedő kiadással) kell számolni. Pontosabban csak kellene, ha nem lehetne ehhez állami támogatást igénybe venni. Amerikában és például az Egyesült Királyságban is van támogatás a hőszivattyús megoldások telepítésére. 

Magyarországon nincs konkrét támogatás a hőszivattyús rendszerek telepítésére. Korábban  az otthonfelújítási program keretében volt lehetőség a támogatást hőszivattyú kiépítésére is fordítani. 

Ugyanakkor a falusi CSOK keretében jelenleg is van lehetőség korszerűsítésre, így a támogatást akár hőszivattyú telepítésére is felhasználhatod. 

Megtérülő beruházás lehet Magyarországon is

A hőszivattyús fűtési technológia hatékonyságának és  takarékosságának köszönhetően jó eséllyel megtérülő beruházás lehet  Magyarországon is. A megtérülési időre ugyanakkor nehéz általános képletet mondani, mivel ez számos tényezőtől függ:

  • a ház állapotától, 
  • a szigetelés meglététől és minőségétől, vastagságától, 
  • a lakóingatlan alapterületétől, 
  • az áramhálózat teljesítményétől. 

A számításhoz érdemes hőszivattyúkkal foglalkozó, leinformálható, megbízható szakember tanácsát kérni. 

Bár közvetlen támogatás egyelőre nincs a hőszivattyús rendszerek kiépítésére, de ezeket az úgynevezett “H”-s áramtarifával lehet működtetni, amely olcsóbb, mint a sima villamos energia. Ráadásul egy hőszivattyús energetikai rendszerrel felszerelt lakóingatlan magasabb értéket képvisel a lakáspiacon, így  eladásnál gyorsabban és valószínűleg magasabb áron kelhet el, mint a hagyományos, vagy korszerűtlen, energiapocsékoló fűtési rendszerrel rendelkező ingatlanok.

Hőszivattyú finanszírozási lehetőségek

Ha hőszivattyús fűtéskorszerűsítést tervezel, a legoptimálisabb, ha rendelkezésedre áll a beruházás teljes összege. Ugyanakkor hitelfelvételre is több lehetőséged van, és ha preferált kistelepülésen van az ingatlanod, akkor a falusi csokban is gondolkodhatsz. 

Bizonytalan vagy benne, hogy milyen hitelből lehet megoldani a hőszivattyú kiépítését? Több lehetőséged is van. Ha jelzáloghitel is szóba jöhet, akkor korszerűsítési célú lakáshitel vagy szabad felhasználású jelzáloghitel közül választhasz. Előbbi kötött célú, csak a kért célra használhatod fel, melyet a bank ellenőriz, viszont alacsonyabb kamattal juthatsz hozzá, mint a szabad felhasználású jelzáloghitelekhez, amelyeket szabadon, kötöttségek nélkül használhatsz fel. Szabad felhasználású jelzáloghitel esetén 3-5 millió forintos hitelösszeget és 10 éves futamidőt feltételezve a jelzáloghitel-kalkulátorunk eredményei alapján a legkedvezőbb konstrukciók havi törlesztőrészlete 40-65 ezer forint lenne, míg ugyanez egy korszerűsítési célú lakáshitellel kalkulálva 37-62 ezer forintra jönne ki.

Ha nem akarsz vagy nem tudsz jelzáloghitelt felvenni,  ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsön is szóba jöhet. 3-5 millió forintos személyi kölcsönnél, 7 éves futamidővel számolva  a személykölcsön-kalkulátorunk szerint 55-92 ezer forint között lehet a havi törlesztőrészlet a legjobb ajánlatokat tekintve.  Ezen kívül a szabadon felhasználható, kamatmentes Babaváró hitelt (vagy egy részét) is lehet akár korszerűsítési célra is költeni, ha épp azt az életszakaszt élitek, és jogosultak vagytok rá a házastársaddal. 

Összegzés

Mivel a lakás fűtése és a vízmelegítés teszi ki a rezsiköltség legnagyobb részét, ezért fontos jól átgondoltan, szakember bevonásával megtalálni a számodra legjobb fűtési technológiát. Ahogyan a rendszer kiépítésének megtervezéséhez és kivitelezéséhez szakembert hívsz, ugyanúgy érdemes a finanszírozást is szakemberrel megbeszélni. Egy tapasztalt hitelközvetítő ugyanis személyre szabott megoldásokat tud neked mutatni, és díjmentesen segít kiválasztani a neked legmegfelelőbbet, hogy akár már a következő fűtési szezonban a takarékosabb rendszer adja a meleget otthonodban.  

chatsimple