Falusi csok alapvető feltételei és elutasításának lehetséges okai

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 9 perc

A Falusi CSOK Magyarország 2679 preferált kistelepülésén igénybe vehető támogatás. A kormány a programot meghosszabbította, így 2022.december 31-ig biztosan elérhető.

Ez a támogatás remek lehetőség arra, hogy ezeken a településeken lévő ingatlanokat a tulajdonosok modernizálják, vagy olyan családok költözzenek ide, akik vállalják, hogy korszerűsítik leendő otthonukat a támogatás révén.

Járjuk körbe, melyek a falusi CSOK alapvető kritériumai és melyek lehetnek azok a buktatók, amelyek miatt akár vissza is utasíthatják a kérelmünket.

Falusi CSOK általános kritériumai

A falusi CSOK támogatást használt ingatlan vásárlásra, és egyidejű bővítésére, korszerűsítésére, valamint meglévő ingatlan korszerűsítésére és bővítésére lehet felhasználni. Fontos kritérium, hogy az igényelhető összeg felét lehet vásárlásra költeni, a másik felét korszerűsítésre vagy bővítésre kell fordítanunk.

Az igényelhető falusi CSOK összege a gyerekszámtól függ:

 • Egy gyermekre: 600 ezer forint 
 • Két gyermekre: 2,6 millió forint ,
 • Három vagy több gyermekre: 10 millió forint.

Látható, hogy a támogatás mértéke akkora, mintha új ingatlant vásárolnánk vagy építenénk. Fontos szem előtt tartanunk, hogy a vásárláshoz, csak a fele összeg használható fel, tehát:

 • Egy gyermek esetén: 300 ezer forint. 
 • Két gyermek esetén: 1,3 millió forint.
 • Három vagy több gyermek esetén: 5 millió forint.

Amennyiben a meglévő ingatlanunkat szeretnénk korszerűsíteni vagy bővíteni, azt is megtehetjük, az imént felsorolt összegek erejéig.

Falusi csok: gyerekek talicskával játszanak

A falusi CSOK-nál is előírás a gyerekszámra vetített minimum elvárt négyzetméter. Ha bővítés előtt állunk, akkor a munkálatok befejeztével kell teljesülnie a kritériumnak.

A falusi CSOK esetében a támogatott ingatlan minimális alapterülete:

 • Egy gyermek esetén 40 négyzetméter,
 • Két gyermek esetén 50 négyzetméter,
 • Három gyermek esetén 60 négyzetméter,
 • Négy gyermek esetén pedig 70 négyzetméter.

A falusi CSOK-nál az érintett ingatlannak ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelnie, mint amit a CSOK-nál is előír a jogalkotó. Fontos, hogy az ingatlan, a tulajdoni lapon lakóházként vagy lakásként legyen nyilvántartva és lakhatásra alkalmas állapotban legyen.

Kell, hogy legyen benne legalább egy 12 nm alapterületű szoba, fürdő, WC, főzőhelység, egyedi fűtés, elektromos áram, vezetékes vagy bevizsgált víz, és a szennyvízelvezetésről is gondoskodni kell.

Amennyiben a lakhatás alapvető feltételei nem adottak, akkor is igényelhető a falusi CSOK, de csak úgy, hogy vásárlás+korszerűsítés, vagy korszerűsítés valósul meg a támogatás felvételével. 

A támogatás alapvető célja, hogy a kistelepüléseken modernizálják, korszerűsítsék az ingatlanokat.

Nézzük, mely munkálatok fogadhatóak el korszerűsítésként:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • kémény építése, korszerűsítése,
 • belső tér felújítása, ideértve a  belső burkolat cseréjét, a  galériaépítést, a  belső elektromos-, vízhálózat cseréjét,
 • a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
 • a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

A falusi CSOK személyi feltételei a következők:

 • Az igénylőnek magyar állampolgárnak kell lennie, vagy letelepedési engedéllyel kell rendelkeznie.
 • Egy vagy két gyermek esetén 1 éves folyamatos TB jogviszonyt várnak el, három vagy több gyermekre igényelt 10 milliós összeg esetén viszont minimum 2 éves TB jogviszonyának kell lennie az igénylőnek.
 • Minimum 18 éves életkor a kritérium, és megelőlegezett falusi CSOK-nál a házaspár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie.
 • A támogatással érintett ingatlanban kell állandó lakcímet létesíteni és életvitelszerűen ott is kell tartózkodni minimum 10 évig.
 • Fontos a köztartozás mentesség, a büntetlen előélet, amit erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolni.

A falusi CSOK mellé is felvehető a kamattámogatott hitel

A támogatás mellé, két vagy három, illetve több gyermek esetén az igen kedvező CSOK hitelt is igényelhetjük. Ez egy kamattámogatott hitel, melynek kamata fix 3% a futamidő végéig. Fontos, hogy az igénylőknek hitelbírálaton kell keresztülmenniük, tehát a banki feltételeknek meg kell felelniük, ugyanúgy, mint egy piaci hitel konstrukciónál

Használt lakás vásárlásánál a maximálisan igényelhető kamattámogatott hitel 10 millió forint, három-illetve, több gyermek esetén 15 millió forint.

Amennyiben meglévő ingatlanunkat szeretnénk korszerűsíteni, a felvehető CSOK hitel összege is feleződik. Ebben az esetben 5 millió forint kamattámogatott hitel igényelhető 2 gyermek esetén, és 7,5 millió forint 3 vagy több gyermeknél.

A hitel futamideje maximum 25 év lehet.

A falusi CSOK igényléséhez számos bank közül választhatunk. Érdemes több pénzintézet ajánlatát is összehasonlítani, mert néhány költségben (például az előtörlesztés díja) és feltételben (hitelképesség-vizsgálat, ha hitelt is igényelünk) lehetnek különbségek.

Még a hitel felvétele előtt érdemes hitelszakértővel konzultálnunk, hogy megfelelünk e, az adott hitelintézeti feltételeknek. Az előzetes ügyfélminősítések, kalkulációk jelentősen megkönnyíthetik és gyorsíthatják az előttünk álló kölcsönkérelmi folyamatot.

Mi miatt utasíthatják el a falusi CSOK kérelmünket?

Vannak olyan esetek, amelyek miatt sajnos elutasításra kerülhet a falusi CSOK kérelmünk. Járjuk körbe, melyek ezek, mire érdemes nagyon odafigyelni a támogatás igénylésekor.

Személyi feltételek

A hagyományos CSOK-hoz képest itt szigorúbbak a személyi feltételek. Amíg a CSOK-nál elegendő a féléves TB jogviszony, a falusi CSOK-nál, 1 vagy 2 gyermekes támogatás esetén minimum 1 éves jogviszonyt ír elő a szabályozás. Maximum 30 nap megszakítás lehet benne. Viszont ha a 3 vagy több gyermekes 10 millió forintot igényeljük, a TB jogviszonynak a 2 évet kell meghaladnia.

Térképmásolat kontra valóság 

Gyakran fordul elő, főleg ezeken a kistelepüléseken, hogy az ingatlanon olyan munkálatokat hajtottak végre, melyeket nem engedélyeztettek. Lehet ez egy átalakítás, terasz beépítés vagy akár egy utólag felépített melléképület.

A bank a jogi rendezettség hiánya miatt visszautasíthatja a kérelmet, ezért még az igénylés előtt érdemes ezeket az eltéréseket átvezettetni, hogy a térképmásolat a valódi állapotot tükrözze.

Az is megoldás lehet, hogy még a támogatás felvétele előtt tájékozódunk, hogy melyik bank hogyan jár el, amennyiben a térképmásolaton jogi rendezetlenség áll fenn. Van olyan hitelintézet, amelyik kapásból elutasítja a kérelmet, de van, amelyik engedékenyebb, ha az ingatlan egyébként megfelel a falusi CSOKfeltételeinek.

Abban az esetben viszont, ha a tervünkben az ingatlanhoz tartozó melléképület korszerűsítése szerepel és az nincs feltüntetve a térképmásolaton, akkor mindenképpen rendezni kell a helyzetet, hogy megvalósulhasson a beruházás.

Számlák felhasználhatósága

Falusi CSOK igénylésnél kötelezően bővítést vagy korszerűsítést kell végrehajtani a megvásárolt ingatlanon. Ennek igazolásához a munkálatok legalább 70%-át számlával kell leigazolni és szerződést kell kötni a kivitelezővel. Fontos, hogy az építési vállalkozó nem lehet a támogatott személyek közeli hozzátartozója.

A számlákkal kapcsolatosan azt is szem előtt kell tartanunk, hogy amennyiben az otthonfelújítási támogatást is igényeljük, a számlákat nem lehet mindkét helyen elszámolni. Érdemes elkülöníteni a különböző munkálatokat, költségeket, hogy ne legyen átfedés, és maximálisan ki tudjuk használni mindkét lehetőséget.

Hitel elutasítása

Amennyiben a kamattámogatott hitelt is szeretnénk igénybe venni, a banknál egyszerre kell benyújtanunk a támogatási és a hitelkérelmünket. Viszont, ha valamiért nem vagyunk hitelképesek és a folyósító visszautasítja a kölcsönkérelmünket, akkor a falusi CSOK-ot sem tudjuk annál a pénzintézetnél felvenni.

Az elérhető támogatások közül a falusi CSOK rengeteg olyan családnak nyújthat még segítséget, akik kisebb településen szeretnének letelepedni, vagy már itt élnek és szeretnék meglévő otthonukat élhetőbbé tenni. Az igényelhető összeg mértéke igen kedvező, és amennyiben a támogatott hitel feltételeinek is megfelelünk, komolyabb korszerűsítést, bővítést is végre lehet hajtani az ingatlanokon. Bátran kérjük hitelszakértő segítségét, aki elvégzi az előzetes hitelminősítéseket, kalkulációkat készít és értékes információkkal segít még a kérelem beadása előtt.