Csokos ház eladása

Nagy Edina
Nagy Edina
Olvasási idő: 7 perc

Amikor CSOK támogatás segítségével vásároltok ingatlant, a szerződések aláírásával egyidejűleg a megvásárolt lakásra, házra, vagy felépített új ingatlanra az állam jelzálogjogot, valamint  elidegenítési és terhelési tilalmat jegyez be. Ennek értelmében a támogatott ingatlant csak speciális esetekben lehet eladni, lecserélni. Ráadásul a csokos ingatlanban életvitelszerűen kell élnie az egész családnak együtt. Adódhatnak azonban élethelyzetek, amikre nem feltétlenül számítunk, mint például a válás, költözéssel járó munkahelyváltás vagy a gyerekek nagykorúvá válása és korai kirepülése is, ezekkel foglalkozunk most. 

Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen lehetőségeitek vannak, ha hasonló élethelyzet elé állít a sors, hogy ne kelljen visszafizetni a támogatást.

Két gyermekes család költözik. A költöztető dobozok felett gondolkodnak.

CSOK támogatás átvitele másik ingatlanra

Amennyiben a támogatással érintett ingatlant el szeretnétek adni, több lehetőségetek is van arra, hogy ne kelljen visszafizetni a támogatást. A legfontosabb, hogy a CSOK támogatást az elidegenített ingatlanról át kell vinni egy másik ingatlanra.

Itt több kitételt is megfogalmaz a jogalkotó, hiszen a

10 év alatt az ingatlan cseréje lehetséges, de csak rögzített feltételek mellett.

 1. Fontos kitétel, ha a CSOK segítségével új ingatlant vásároltatok, akkor 5 év után van lehetőségetek használt ingatlanra cserélni azt. (Az 5 éves időintervallum CSOK Plusz-ra nem vonatkozik.)
 2. Amennyiben az igényléskor új ingatlan volt a támogatási cél, és ismét új lakásba vagy házba költöznétek, nem kell megvárni az 5 évet.
 3. Használt lakást vagy házat másik használt ingatlanra időkorlát nélkül cserélhettek.
 4. Az újonnan épített vagy vásárolt ingatlan értékének és hasznos alapterületének meg kell haladnia az előző ingatlanét.
 5. Ha a vásárolandó ingatlan vételára, vagy hasznos alapterülete alacsonyabb a meglévőnél, arányosan kell visszafizetni a támogatást.
 6. Amennyiben a vételár és az alapterület is kisebb a leendő ingatlannál, kiszámítják az arányosan visszafizetendő részt mindkét esetre, és a nagyobbat kell vissza fizetnetek.

A támogatás átvitele adminisztrációval is jár, a következők szerint:

Eladás után 60 napon belüli vásárlás

Alapesetben ez a legideálisabb megoldás, hiszen, ha az eladástól számítva 60 napon belül megvásároljátok az új ingatlant, a bejegyzett jogok automatikusan átkerülnek az ingatlan nyilvántartásban a következő lakásra vagy házra.

Az adásvétel tényét, az adásvételi szerződés keltétől számított 30 napon belül be kell jelenteni a kormányhivatalnak.

Eladás után 60 napon túli vásárlás vagy építés

Amennyiben 60 napnál több telik el a csokos ingatlan eladása és az új ingatlan megvásárlása/felépítése között, a támogatás összegét egy letéti számlára kell befizetnetek. Így a visszafizetési kötelezettség meghatározott ideig felfüggeszthető. Fontos, hogy 1 éven belül találnotok kell ingatlant, építkezés esetén pedig 3 éven belül be kell fejeznetek az új házatokat. Az eladott ingatlant természetesen az állam tehermentesíti, és amint megvan az új ingatlan, visszakapjátok a letéti számlán lévő támogatás összegét. Bizonyos indokolt esetekben, egyedi kérelemmel az 1 illetve 3 éves türelmi idő hosszabbítható.

Új ingatlan vásárlás, majd a támogatott ingatlan értékesítése

Természetesen azt is megtehetitek, hogy előbb vásároljátok meg vagy építitek fel az új otthonotokat, és azután értékesítek a meglévő, támogatással érintett ingatlant. Ez esetben 1 év áll rendelkezésetekre, hogy eladjátok azt. 

Fontos tudni azt is, hogy az ingatlancserével a 10 éves elidegenítési tilalom nem kezdődik előröl, hanem az új házon tovább folytatódik.

Csokos ház válás esetén

Abban az esetben, ha a vállalt gyermekek már világra jöttek (vagy már eleve megvoltak az igényléskor), és a válás után továbbra is a támogatással vásárolt ingatlanban fognak élni valamelyik szülővel, akkor nincsen az állam felé visszafizetési kötelezettség. Ehhez azonban az kell, hogy meg tudjatok állapodni a gyermekek elhelyezése és az ingatlan sorsa felől. 

A CSOK rendelet pontosan kimondja házasság felbontása esetén, ha

 1. a házasságot felbontó jogerős bírósági határozat, vagy a házassági vagyonmegosztási szerződés alapján, az egyik fél a másik féltől megszerzi a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével vásárolt lakás tulajdonjogát, és
 2. a házasságot felbontó jogerős bírósági határozat alapján, a nagykorúvá vált gyermek kivételével, valamennyi gyermek lakóhelye, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vették, a lakás tulajdonjogát megszerző félnél marad, a tulajdoni hányadát elidegenítő felet visszafizetési kötelezettség nem terheli.

Egészen más akkor a helyzet, ha a vagyonmegosztást úgy kívánjátok megoldani, hogy eladjátok a közös tulajdonú, CSOK segítségével vásárolt ingatlant. Ebben az esetben ugyanis vissza kell fizetni a teljes összeget, hiszen nem teljesül a vállalt elidegenítési tilalom. Egyenlő arányban kell szerepet vállalnotok a visszatérítésben, kivéve, ha ettől eltérően állapodtok meg. Vagyis a válási procedúra során született megegyezés ezt is befolyásolhatja. A CSOK válás esetén tehát szinte minden esetben feladatot ad a feleknek, hiszen a vagyon mellett a kötelezettségek elosztásáról is meg kell egyeznetek.

Önkéntes visszafizetés

A korábban kapott támogatás önkéntes visszafizetésére is van lehetőségetek. Amennyiben 2011.12.31. után igényelt támogatást fizetitek önkéntesen vissza, jogosultak lehettek újabb lakáscél esetén a CSOK igénylésére.

Ez akkor lehet igazán előnyös, ha mondjuk annak idején használt ingatlanra igényeltetekél kedvezményt és most újba költöznétek, és esetleg még további gyermeket is vállaltatok, tehát magasabb támogatásra vagytok jogosultak. Ráadásul illetékmentességre is jogosultak lesztek az ingatlan vásárlás kapcsán.

Amikor nincs visszafizetési kötelezettség

Munka miatt költözik a család

A jogszabály kimondja, hogy a család, a támogatott személy munkavállalására tekintettel, indokoltan, legfeljebb 5 évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodhat.

Tehát, ha a családotoknak átmenetileg költöznie kell munkahelyváltás miatt, ezt maximum öt év időtartamra tehetitek meg, és ebben az esetben nem keletkezik CSOK visszafizetési kötelezettségetek.

A maximum 5 éves időtartamot akár egyszerre, akár több részletben is kihasználhatjátok. Fontos viszont, hogy a kormányhivatalnál a ki és-bejelentkezési kötelezettségeteket teljesítsétek minden esetben. Tehát akkor is, amikor kiköltöztök az ingatlanból, és akkor is, amikor visszaköltöztök a támogatott ingatlanba.

Nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének

 • A gyermeketek tanulmánya folytatása miatt átmenetileg nem a támogatott ingatlanban lakik
 • Amennyiben bármelyikőtöket tartósan egészségügyi intézményben kezelnek
 • Közeli hozzátartozó ápolása miatti ideiglenes elköltözés
 • Nagykorú gyermek, akire vonatkozóan a támogatást igényeltétek, elköltözik
 • Kiskorú gyermeketek, akire a csokot igényeltétek, nagykorúvá válása után elköltözik

Összegzés

Az otthonteremtési támogatások elemei, és ezen belül is a CSOK támogatás nagy segítséget nyújthat ingatlanvásárlás vagy építkezés esetén. Fontos viszont, hogy a támogatás igénylésével kötelezettségek is járnak, melyeket teljesítenetek kell. Érdemes előre tájékozódnotok, ha élethelyzetetek változik, és olyan megoldást választanotok, amely nem befolyásolja a vállalt feltételek teljesítését. 

chatsimple