Mennyit szoktak alkudni lakásvásárláskor?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Jó alkupozícióban vannak most az ingatlanvásárlók, ami olcsóbb vételárat, ezáltal alacsonyabb kamatozású lakáshitelt és kisebb havi törlesztőt eredményez. A cégcsoportunk egyik tagjának, az ingatlan.com-nak az adataira alapozva néztük meg, mennyit lehet manapság alkudni egy lakás megvásárlásakor.

A kereslet még visszafogott a használt lakások piacán, de tartósan csökken az infláció és a BIRS-mutató is, ami az alacsonyabb hitelkamatoknak az előszele lehet. Ez egy olyan helyzetet teremt, amiben lehet a vételárból alkudni, és ezt az ingatlan.com adatai is alátámasztják. Márpedig lakáshitel felvételénél nagyon nem mindegy, mennyiért veszed az ingatlant.

Milliókat nyerhetsz egy jó alkuval

A mostani piaci helyzetben azt látjuk, hogy a használt eladó lakóingatlanokat magas áron viszik piacra, majd miután alacsonyabb a kereslet az elvártnál, a tulajdonosok fokozatosan csökkenteni kezdik az árat. Az ingatlan.com adataiból kiderül, hogy az utolsó ismert hirdetési ár és a végleges adásvételi ár közti különbség a lakásoknál átlagosan 4 százalék, a családi házaknál pedig 5 százalékos, vagyis ennyit mindenképp alkudnak a vásárlók.

“Összességében az első irányártól számítva átlagosan 10 százalék körüli árengedményt is el lehet érni, de ingatlantól, országrésztől, kerülettől függően ez kisebb és nagyobb is lehet. Az alkupozíciót érdemes kihasználniuk a vevőjelölteknek. A bizonytalanság enyhülésével egyre többen lépnek majd vásárlási szándékkal a használt lakások piacára. Az elhalasztott vásárlások plusz keresletet hozhatnak majd, ami viszont a korábbi évek tapasztalatai alapján jó eséllyel szűkíteni fogja az alkupozíciót. Sokan emlékszünk még arra az időszakra, amikor gyakran nem volt esély alkura egy ingatlan vásárlásánál, sőt, a jó adottságú lakások esetében nem ritkán licitáltak is a vevőjelöltek”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

fiatal pár az első ingatlanukban, lakáshitellel vették, alku után

Ha olcsóbb az ingatlan, akkor a törlesztő is alacsonyabb lesz

Amennyiben mondjuk a 60 milliós lakás harmadát vagy a 80 millióra hirdetett ház negyedét kellene lakáshitelből fizetned, akkor 20 millió forintos kölcsönre lenne szükséged. Ha alku nélkül kerül hozzád a lakás, akkor az augusztus elején legkedvezőbb, 20 évig fix törlesztésű lakáshitellel számolva 165 ezer forint lenne a törlesztő 8,1 százalékos THM mellett.

Ezzel szemben ha 10 százalékot sikerül lealkudnod az irányárból, akkor elég lehet 14, illetve 12 millió forintos lakáshitel is, aminek már több tízezerrel barátságosabb, 118 ezer és 101 ezer forint a havi törlesztőrészlete. Utóbbi törlesztőkkel pedig olyan, 20 milliós és 20 éves futamidejű lakáshiteleket tudnál felvenni, amiknek a THM-e alig 2 és 3,7 százalék körüli.

chatsimple