Ha ma utalok 20 milliót, mennyi idő alatt érkezik meg? 

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Ma már másodperceken belül megérkeznek az átutalások az azonnali rendszernek köszönhetően, amit egyre többen használnak. Az idén az azonnali utalások összege 55 százalékkal haladta meg a két évvel korábbit. De mi változik szeptembertől, és mi változik jövő februártól? Mi az a másodlagos azonosító vagy a fizetési kérelem, és mire jók ezek? Ezekre a kérdésekre adunk választ, ha tovább olvasol.

Alig több mint tíz év alatt komoly fejlődésen mentek keresztül a banki átutalások. Legalábbis ami a “szintidőt” illeti. 2012 közepe előtt meg kellett várni a következő napot, hogy beérkezzen a pénz, utána már napon belül befutottak az utalások.

Az igazán nagy dobásra 2020 márciusában kerül sor, amikor elindult az azonnali fizetési rendszer (AFR). Az új rendszernek köszönhetően a lakossági, elektronikusan indított – maximum 10 millió forintos belföldi – átutalások legfeljebb 5 másodperc alatt a célszámlára kerültek. 2020 szeptemberétől pedig az úgynevezett kötegelt átutalások is bekerültek az azonnali fizetési rendszerbe, vagyis azóta egyszerre több utalás is az 5 másodperces limit alatt teljesül. A rendszer amúgy bőven az 5 másodperces időn belül van, átlagosan 2 másodperc elég egy-egy utaláshoz.

Kapcsolódó cikk

5 másodperc alatt elmegy a 20 millió  

2023. szeptember 1-jétől újabb szintet lép az AFR: az eddigi 10 millió forintról 20 millió forintra emelkedik a maximális összeg. Ez azt jelenti, hogy

a legfeljebb 20 milliós utalások rögtön megérkeznek mostantól.

Az azonnali fizetési rendszer nemcsak a gyorsasága miatt jelentett nagy lépést, hanem egyszerűbbé tette az utalásokat azzal, hogy bevezette a másodlagos azonosítókat. Ez azt jelenti, hogy ha valaki megadja a bankjánál az e-mail címét, adószámát vagy mobiltelefonszámát és hozzárendeli a bankszámlájához, akkor az utalást küldő ezeket is megadhatja a számlaszám helyett, a neki szánt utalások így is eljutnak hozzá. Érdemes a privát, nem pedig a munkahelyi e-mail címet megadni, ez ugyanis munkahelyváltásnál is megmarad.

A másodlagos azonosítók nagy előnye tehát, hogy nem muszáj tudni a 3x8 számjegyből álló bonyolult számlaszámot, ha utalsz valakinek, hanem egyszerűbben, kényelmesebben is lehet neki utalni.

Fontos azonban, hogy csak akkor használd a címzett e-mail címét vagy mobilszámát az utaláskor, ha biztosan tudod, hogy ő azokat regisztrálta a saját bankjánál.

Bár az utalásnak ez a módja nagyon kényelmes megoldás lenne, mégis alig élnek a lehetőséggel. A jegybank adatai szerint az azonnali utalásoknak kevesebb mint 0,05 százalékánál használják a másodlagos azonosítókat.

éttermezés közben telefonnal azonnali fizetéssel pénz utalása

Mindenesetre az azonnali fizetési rendszer meredek növekedési pályán van. A jegybanki adatok szerint az idei első negyedévben több mint 49 millió utalás ment át a rendszeren 11 272 milliárd forint (11,27 billió forint) értékben. Ez az egy évvel korábbihoz képest 8 és 17 százalékos növekedésnek felel meg, míg 2021 első három hónapjához viszonyítva 30 és 55 százalékos a bővülés.

A limitösszeg mostani 10-ről 20 millió forintra történő emelése jelentősen növelheti a forgalmat. Selmeczi-Kovács Zsolt, a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő, az átutalási rendszereket menedzselő Giro Zrt. vezérigazgatója májusban a Fintechzone.hu-nak azt nyilatkozta, hogy

25-30 százalékkal bővülhet a forgalom szeptembertől.

Kötelező lesz a fizetési kérelem fogadása a bankoknak

A cégvezető beszélt arról is, hogy a jövőben újabb lehetőségekkel bővül az azonnali fizetési rendszer, amelyek szintén hozzájárulhatnak a rajta keresztül átfutó utalások összegének növekedéséhez.

Jövő februártól ugyanis a bankok számára kötelező a fizetési kérelem fogadása. Ez a megoldás az átutalások egyszerűbb és olcsóbb módját jelenti. Ahogy arról korábban részletesen beszámoltunk, a fizetési kérelem küldése úgy működik, hogy ha valakitől utalást vársz, akkor a netbankodban vagy a mobilbankodban megadhatod az illető másodlagos számlaazonosítóját (ha beállította a bankjánál), vagyis az e-mail címét, telefonszámát vagy az adóazonosítóját, és beérkezik hozzá a kérés, miszerint kéred a megjelölt összeg átutalását. A bankszámlaszámát is megadhatod, de nem kell tudnod ahhoz, hogy utaljon neked, és neki sem kell beírnia a tiédet. Ha a címzett jóváhagyja a kérésed, akkor a bank azonnali utalással végrehajtja a tranzakciót, és 5 másodpercen belül beérkezik hozzád a pénz. Ugyanez QR kóddal is működik: generálsz egyet a kért összeg megadása után, a küldő fél beolvassa a QR kódot a mobilos applikációjával, és már indítható is az azonnali utalás.

Jövő februártól egyébként kötelező lesz a mobilbanki alkalmazásokban a QR-kódos és NFC-s fizetés lehetőségének megteremtése egy egységes, kötelezően alkalmazandó szabvány alapján. Ez az egységes szabvány biztosítja majd az átjárhatóságot. A QR-kódos fizetési módot előállító szolgáltatónak tehát nem kell figyelnie ezentúl, hogy a QR-kódot használó ügyfél vagy kereskedő melyik banknak az ügyfele.

Bankszámlák, amikkel a nagy összegű átutalás ingyenes lehet

Bizonyos bankszámlacsomagokat azoknak az ügyfeleknek alakítottak ki, akik gyakran élnek a nagy összegű átutalás lehetőségével. Az erre optimalizált bankszámláknál az utalás díja kedvező vagy akár ingyenes is lehet. Ha nem jól választasz számlacsomagot, akkor viszont kifejezetten drága is lehet a nagy összegű utalás. Egy korábbi cikkünkben kiszámoltuk, melyik banknál mennyibe kerülne egymillió forint átutalása (mindenhol a legkedvezőbb számlát választottuk):