Újabb kedvezményt kapnak a zöld célokkal felújítók

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 4 perc

Az MNB kiterjeszti a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programjainak igénybevételi lehetőségét. Az időbeni hosszabbítás révén a bankok a 2025. december 31-ig folyósított zöld hiteleik után öt évig – tehát akár egészen 2030-ig – alkalmazhatják a kedvezményes tőkekövetelményeket. A jegybank bővítette a zöld hitelcélokat is az energiahatékonyság, az energiahálózatok korszerűsítése, az energiatárolás, a zöldebb távhő és a megújuló energia szélesebb körű alkalmazása érdekében. A lakossági zöld hitelcélokra nyújtott hiteleknél egyszerűsödik az 1990 előtt épült ingatlanok energetikai teljesítményének igazolása a felújítás előtt.

A zöld tőkekövetelmény-kedvezmény program a hitelintézetek számára készült a zöld lakossági jelzáloghitelek, illetve a vállalati és önkormányzati hitelek volumenének bővítése céljából. 

A kedvezmény eddig a 2020. január 1. és 2024. december 31. kötött hitelszerződések és kötvénykitettségek után volt igénybe vehető, 2025-ig bezárólag. A hosszabbítás nyomán az MNB az eddigi 2024 év végi szerződéskötési határidőt egy évvel, 2025. december 31-ig módosítja (azzal a kitétellel, hogy minden ezen időpontig keletkeztetett banki zöld kitettség a futamidő első és legfeljebb 19 negyedévére vonatkozóan kedvezmény-érvényesítési alapul szolgáljon).

Régi típusú konyha

További zöld hitelcélokra is kiterjesztik a programot

Az MNB a program sikere nyomán – a társhatóságokkal, szakmai szervezetekkel és a hitelintézetekkel folytatott egyeztetéseket követően – egyszerűsíti és az eddigieken túl további zöld hitelcélokra is kiterjeszti a programot. A hitelintézetek így az energiafüggetlenség és a megújuló energia integrációjának elősegítése érdekében a továbbiakban az energiatároló, a megújuló energiaforrás-tüzelésű távhő, a villamosenergia hálózat bővítését és fejlesztését célzó beruházásokat finanszírozó kitettségek nyomán is élhetnek a tőkekedvezménnyel.

A jegybank az energiahatékonysági hitelcélokat egy energiahatékonysági intézkedés listával, a kereskedelmi ingatlanokra vonatkozó hitelcélt pedig – az önkormányzati és KKV hitelezési szegmensben 1 millió euró alatti összegű kitettségekre vonatkozó – egyszerűbb feltételrendszerrel bővítette.

Milyen változásokat jelent ez a lakossági zöld hitelcélokra nyújtott hitelekre nézve?

Ezen hitelek esetében tovább könnyítette az elvárásokat az MNB:

  • A felújítás megkezdése előtt nem szükséges energetikai tanúsítvánnyal bizonyítani a „BB”-nél gyengébb energetikai teljesítményt, ha az ingatlan 1990 előtt épült (hiszen nagyon magas a valószínűsége, hogy ezekben az esetekben a felújítandó lakóépület nem energiahatékony a kiindulási állapotban). A felújítás után azonban továbbra is szükséges az energiahatékonysági szintet tanúsítvánnyal bizonyítani.
  • A lakáscélú Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program új tájékoztatójában további módosítás, hogy a 2023. november 1-től megkötött hitelszerződések esetén az új ÉKM rendelet - az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról - szerint veszik figyelembe a meghatározott összesített energetikai jellemző számított értékét (primer energiaigény):
2023.10.31-ig (7/2006 (V. 24.) TNM rendelet szerinti jellemzők)2023.11.01-től (9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet szerinti jellemzők)
új lakás építése, vásárlása eseténprimer energiaigény80 kWh/m2/év68 kWh/m2/év
energetikai minőségi besorolás“BB” vagy jobb“A+” vagy jobb
használt lakóépület felújításaprimer energiaigény a felújítás eredményeképp80 kWh/m2/év76 kWh/m2/év
energetikai minőségi besorolás a felújítás után “BB” vagy jobb“A+” vagy jobb

(A hitelcélok esetében a primer energiaigényen és az energetikai besoroláson kívül egyéb feltételek is vannak.)

A programok piac- és intézményfejlesztő hatással bírnak a pénzügyi intézményrendszer egészére számára is. 2023 áprilisában módosultak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel program feltételei is, melynek köszönhetően immár 3 banknál igényelhető hitel zöld lakás célra folyósítási díj és az energetikai tanúsítvány költsége nélkül.

A cikk az MNB 2023. 09.06-i sajtóközleménye alapján készült.

chatsimple