A CSOK iránti érdeklődések száma visszatért a háború előtti szintre 

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Élénkülő kereslet van a nagyvárosokban az eladásra kínált használt lakások iránt. Emellett a CSOK és a Babaváró is egyre népszerűbb, az érdeklődések a háború előtti szintre tértek vissza - ezt mutatja az ingatlan.com-mal közös saját adatokon alapuló összeállításunk. Szeptember első felében a budapesti lakások iránti érdeklődések 27 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a megyei jogú városokban lévő lakóingatlanoknál pedig 18 százalékos volt az érdeklődés emelkedése.

Emelkedett a támogatások iránti érdeklődés

“A kiszemelt ingatlan legoptimálisabb finanszírozását megmutató Hitelintéző szolgáltatás augusztusi kitöltéseinek száma a háború előtti statisztikákat hozza. Ugyanakkor az otthonteremtés finanszírozásában segítséget jelentő CSOK és Babaváró iránti érdeklődések száma is növekedett a kitöltéseken belül, szintén a tavalyi év elejére jellemző adatokat látunk.”

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. Augusztusban 35 százalékkal több Hitelintéző kitöltés történt az idei év eddigi havi átlagához képest.

“Ugyanakkor utoljára a szomszédunkban zajló háború előtt járt ilyen magas szinten a támogatások iránti érdeklődések száma.”

- tette hozzá a szakértő. 

Egy kisgyermekes család új lakást néz ingatlanközvetítővel. A nappaliban álnak.

Az élénkülés vélhetően több okkal is magyarázható:

  • a nagyvárosi lakásokhoz igényelhető csokos támogatást és hitelt szeretnék kihasználni az arra jogosult lakásvásárlást tervezők, hiszen ez a megoldás csak az év végéig lesz elérhető

“Mivel a nagyvárosi CSOK helyére lépő támogatási forma még kidolgozás alatt van, a CSOK pluszként emlegetett rendszerről egyelőre pontosat nem lehet tudni, ezért a jogosultak egy része valószínűleg biztosra szeretne menni. "

  • vannak, akik a Babavárót is otthonteremtési céllal veszik fel, és a csokkal együtt fordítják ingatlanvásárlásra

"A Babaváró érdeklődések hátterében pedig az állhat, hogy vannak, akik a csokot és a Babavárót együtt szeretnék lakásvásárlásra fordítani, illetve utóbbinál a jövőre szigorodó életkori megkötés is közrejátszhat a növekvő érdeklődések számában.”

- fogalmazott a money.hu szakembere. 

A nagyvárosokban nőtt, a községekben csökkent az érdeklődés az eladó lakóingatlanok iránt

“Az eladó lakások iránti kereslet is azt mutatja, hogy a CSOK év végi búcsúja miatt sokan vevőként lépnének piacra. Szeptember első felében 12 százalékkal többen érdeklődtek az eladásra kínált lakóingatlanok iránt. Ezen belül Budapesten 27 százalékos, a megyei jogú városokban 18 százalékos volt a növekedés”

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Mindez arra utal, hogy a csokra jogosult háztartások közül sokan mérik fel a választékot.

Korábbi elemzésünkben azt gyűjtüttük össze, hogy milyen ingatlanokat keresnek a csokos érdeklődők:

Ugyanakkor érdekes párhuzam figyelhető meg a nagyvárosi és a községi ingatlanok iránti érdeklődések terén. A nagyvárosokban lévő lakások iránti érdeklődések felfutásával párhuzamosan a községbeli lakóingatlanok iránti kereslet 13 százalékkal esett vissza. Ez azzal magyarázható, hogy januártól a kistelepüléseken lévő ingatlanokra szóló falusi CSOK a mostaninál kedvezőbb feltételekkel lesz elérhető

chatsimple