Mutatjuk, milyen ingatlanokat keresnek a csokos vevők

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Mindössze alig négy hónapja marad a csokra jogosult családoknak arra, hogy nagyvárosi lakóingatlanba költözzenek a támogatás segítségével. Az ingatlan.com oldalán elérhető Hitelintéző adatai alapján idén a csokos érdeklődéseken belül 50 százalék jutott a lakásokra és ugyanennyi a házakra, míg tavaly a lakások aránya még csak 35 százalékos volt. A legnépszerűbb célpont a csokos vevők körében Budapest, utána következik Pest és Hajdú-Bihar vármegye. A csokos érdeklődések 94 százalékánál hitelre is szükség van a tervezett költözéshez. 

Átalakul jövőre a lakástámogatási rendszer. Ennek része az is, hogy az év végén kifut a nagyvárosi lakóingatlanokra igényelhető CSOK. Emiatt az év végéig erősebb kereslet lehet a csokos feltételeknek megfelelő lakásokra, házakra - világítunk rá az ingatlan.com-mal közös elemzésünkben, amelyben bemutatjuk azt is, hogy a csokos érdeklődők milyen lakásokat keresnek, és terveznek-e lakáshitelt felvenni az ingatlanvásárláshoz.

Idén még kihasználhatják a csokot az arra jogosultak, ha nem akarnak lemaradni róla

“Már augusztusban is érezhető volt, hogy Budapesten kis mértékben élénkült a lakáspiaci kereslet. Ez annak is köszönhető, hogy visszatérhetnek a lakáspiacra azok a csokos vevők, akik nem szeretnének lemaradni az év végéig elérhető állami támogatásokról. Idén ősszel a csokos vásárlók egyre nagyobb részét tehetik ki a vevői körnek.”

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Fiatal pár egy nagyvárosi emeletes ház balkonján állnak, a férfi átöleli a nőt, egy irányba néznek, a nő mutat valamire a távolban.

A money.hu vezetője, Korponai Levente pedig arról beszélt, hogy a magas kamatok miatt idén felértékelődtek a támogatott konstrukciók, így a csokos lakáshitelek is. Ez érthető, hiszen a 3 százalékos kamattal szemben a legkedvezőbb lakáshitelek kamata jelenleg 8-9 százalék.

“Ráadásul a csokos érdeklődések 94 százalékánál jelezték, hogy szükségük van kölcsönre az ingatlanvásárláshoz. A költözést tervező, csokra jogosultaknak még úgy is érdemes kihasználniuk a lehetőséget, ha piaci hitellel kell kiegészíteniük a vételárat. A csokos hitel nagyon kedvező konstrukció, a piaci alapú kölcsönt pedig később, a kamatok csökkenése után le lehet cserélni egy olcsóbb lakáshitelre”

- fogalmazott Korponai Levente. 

Ilyen ingatlanokat keresnek a csokos érdeklődők

Mutatjuk az ingatlan.com szolgáltatása, a Hitelintéző adatai alapján, hogy hol és milyen ingatlanokat keresnek a csokos érdeklődők:

  • Kétszobás vagy háromszobás?: A csokos érdeklődések 26 százaléka irányult kétszobás lakóingatlanokra, a 20 százaléka pedig háromszobásokra. - A múlt év egészében előbbieknél 27 százalékos, utóbbiaknál pedig 18 százalékos volt ez az arány.
  • Lakás vagy ház?: Az idén a csokos érdeklődések 50 százalékánál lakás volt a célpont, szemben az egy évvel korábbi 35 százalékkal. A házakra irányuló csokos érdeklődések aránya közben 58 százalékról 47 százalékra csökkent.
  • Telekvásárlás? A telekvásárlásra csokot igénylők aránya pedig 6 százalékról 3 százalékra csökkent idén.

“Ebben szerepet játszhat, hogy a családi házak méretükből adódóan magasabb áron szerepelnek a piacon. A telek iránti érdeklődések csökkenése pedig az építkezési költségek emelkedésével magyarázható”

- tette hozzá Balogh László. 

Itt a csokos érdeklődések területi rangsora

  • A csokos érdeklődések legnagyobb része, 44 százaléka a budapesti ingatlanokat érintette az idén.
  • A második helyen állnak a Pest vármegyei lakóingatlanok 17 százalékkal.
  • A harmadik helyen Hajdú-Bihar vármegye következik 11 százalékkal.
  • Utána pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér vármegye 3-3 százalékkal. 
chatsimple