Soha nem látott banki verseny indulhat a CSOK Pluszos vevőkért

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Megjelentek a CSOK Plusz részletszabályai, amit társadalmi egyeztetésre bocsátott a kormányzat. A támogatás a már korábban ismertetett struktúra szerint épül fel, de a jogszabálytervezet tartogatott meglepetéseket is. Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz. Ez komoly versenyt teremthet a bankok között a CSOK pluszos ügyfelekért. A támogatott hitel induló költségeit is felülről korlátoznák a rendeletben, amelyek nem haladhatnák meg a 300 ezer forintot. Jó hír a CSOK Plusszal továbbköltöző családoknak, hogy a meglévő ingatlanukat nem kötelező eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a CSOK Plusz lehetőségével, de csak akkor, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK összegét visszafizették.

A jövőre induló új lakástámogatási programban a gyermekek számától függően 15-50 millió forintos lakáshitelt igényelhetnek az arra jogosultak. A CSOK Plusz részletszabályait is társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormányzat, amelyek eddig nem ismert újdonságokat is tartalmaznak - áll az ingatlan.com és money.hu elemzésében.

Soha nem látott banki verseny jöhet – fix 3 helyett max. 3

A megjelent részletszabályok egyik legnagyobb meglepetése, hogy nem fix 3, hanem maximum 3 százalékos lesz a CSOK Plusz igénylők által fizetendő kamatok szintje.

“Ez azt is jelenti, hogy lesznek olyan bankok, amelyek 3 százaléknál alacsonyabb kamattal kínálják majd a támogatott lakáshiteleket.”

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. Hozzátette:

“Már a 3 százalékos kamat is nagyon kedvező a jelenlegi piaci környezetben, de az ennél alacsonyabb kamat majdnem példátlannak mondható. Utoljára az MNB Zöld Otthon Programja volt ilyen kedvező hitelkonstrukció, ami 2021-2022-ben óriási érdeklődést hozott. Kérdés persze, hogy most hogyan reagálnak majd a bankok, hiszen a kamattámogatást a 3 százalékos kamatig finanszírozza az állam. Ha ennél olcsóbban nyújtanának hitelt a bankok, azt már nekik kell kigazdálkodniuk.”

A CSOK Pluszos ügyfelekért folyó banki verseny azért is lehet kiélezett, mert a támogatott hitel indulóköltségeit is maximalizálná az állam 300 ezer forintban. Ezen felül már csak az értékbecslés és a helyszíni szemle díját számíthatnák fel. Korponai Levente szerint mindezek ellenére fokozódhat a verseny a bankok részéről, mivel a piaci alapú hitelezés továbbra is döcög, így a CSOK Plusz lehet a bankok ügyfélszerző csodafegyvere.

Nem kell eladni a meglévő ingatlant, de figyelni kell az értékére

“Jó hír lehet a CSOK Plusszal továbbköltöző családoknak, hogy a meglévő ingatlanukat nem lesz kötelező eladni. Arra viszont figyelniük kell, hogy a támogatott hitelből megvásárolt lakásnak vagy családi háznak meg kell haladnia a jelenlegi otthonuk forgalmi értékét.”

- figyelmeztetett a részletekre Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezet megerősítette az ingatlan minimális alapterületével kapcsolatos várakozásokat. Ezek megegyeznek a 2016 óta érvényben lévő CSOK szabályokkal. A társasházi lakások minimális alapterülete 40-60 négyzetméter, a családi házaké 70-90 négyzetméter kell, hogy legyen a gyermekek számától függően. Balogh László érdekességként hívta fel a figyelmet arra is, hogy a CSOK Pluszos otthonok maximális alapterülete ugyan nincs korlátozva, de a megvásárolt ingatlan vételára nem haladhatja meg a 150 millió forintot, első közös otthon esetében pedig a 80 millió forintot.

Az ingatlan.com adatai alapján az eladó lakások és házak közel 80 százaléka megfelel a fenti feltételeknek. Így a CSOK Pluszos vevők jelenleg több mint 120 ezer eladó lakóingatlan közül választhatják ki a következő otthonukat.

Nyitva áll a CSOK Plusz lehetősége a korábbi CSOK igénylők előtt is

A money.hu szakértői kiemelték azt is, hogy a korábbi CSOK igénylők is élhetnek a CSOK Plusz lehetőségével. De ehhez a korábban igényelt kamattámogatott hitelt vissza kell fizetni a családnak. Ezen felül a korábban vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK összegét is vissza kell fizetni a CSOK Plusz igénylés benyújtásához.

chatsimple