17,6 százalékkal nőhetnek a banki költségek, de többnyire lehet olcsóbb bankszámlát találni

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Bejelentette a KSH, hogy 17,6 százalék a 2023-as átlagos éves infláció. Legalább ennyivel drágulhatnak a banki szolgáltatások a közeljövőben, ami jó apropót szolgáltat a bankszámlák költségeinek átnézésére. Ehhez a bankok is segítséget nyújtanak: január végéig kiküldik az egységes (PAD) díjkimutatást minden ügyfelüknek. A jó hír, hogy a legtöbb esetben lehet olcsóbb ajánlatot találni, akár bankon belül is.

Bár a hitelkamatok lejtőn vannak, a banki díjaknál emelkedés jöhet. A bankok a tavalyi, 17,6 százalékos éves inflációnak megfelelően emelhetik például a bankszámlához kapcsolódó áraikat. A múlt évben ezt meg is tették, legalábbis a KSH adatai szerint a pénzügyi szolgáltatások díja 13,8 százalékkal emelkedett 2023 decemberében az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

női kezek, műköröm, tetoválás, mobiltelefon, bankkártya - növekvő banki díjak, infláció

A díjemelés mértékéről a következő hónapokban döntenek a bankok, amiről egyébként két hónappal a hatályba lépés előtt tájékoztatniuk kell az ügyfeleket. Ez annyit jelent, hogy a bank weblapján található hirdetmények között feltüntetik az új díjakat.

Fontos dokumentum érkezik az online fiókba

Mindenesetre a banki kiadások lefaragásához nagy segítséget nyújt az úgynevezett egységes banki díjkimutatás (PAD), amit a bankoknak minden évben január 31-ig kötelező kiküldeniük az ügyfeleik részére.

Az egységes díjkimutatásnak tételesen tartalmaznia kell az érintett által kifizetett összes díjat az előző évre vonatkozóan. Egyebek mellett a számlavezetés, a bankkártya és az sms-ekhez köthető díjakat, valamint az átutalások és készpénzfelvételek költségét. A díjkimutatásból kiderül, hogy összességében mennyibe került az előző évben a bankolás, amely dokumentumot a netbankos vagy mobilbankos fiókban lehet megtalálni az üzenetek között vagy a vonatkozó menüpont alatt.

Könnyen lehet, hogy meglepő tételek is szerepelnek az összesítésben. Például az értesítő sms-ek darabára nem kerül sokba, de éves szinten már komoly kiadás jöhet össze ezekből, ha valaki gyakran vásárolt kártyával. Érdemes lehet sms-ek helyett a push-értesítéseket bekapcsolni, amelyek gyakran ingyenesek, csak a bank alkalmazását kell letölteni hozzájuk, igaz, egyes hitelintézeteknél ennek az értesítésnek is van havi díja.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint 2021-ben egyes ügyfelek ötször kevesebbet fizethettek volna ugyanazokért a szolgáltatásokért egy másik banknál. A számlatulajdonosok több mint 25 százaléka 6000 forintnál többet fizetett a bankkártyájáért, pedig a legtöbb banknál ugyanez évi 3-4000 forintért is elérhető lett volna. A számlavezetési díj felelt az összköltségek 24,7 százalékáért, miközben ezt a díjat több bankszámlacsomagnál elengedik, ezzel a költségek közel negyedét meg lehetne spórolni. A készpénzfelvétel továbbra is népszerű: hiába ingyenes havi 150 ezer forintig, így is a díjak közel 24 százalékát emiatt vonták le. Ezt az átutalások (16,9%) és az sms-ek (14,4%) költsége követi. Az újabb statisztikára még várni kell, ám vélhetően az arányok nem sokat változtak.

Lehet olcsóbb bankszámlát találni

A díjkimutatás nagy segítséget ad az esetleges bankszámlaváltáshoz, amivel éves szinten akár tízezreket lehet spórolni. Nem feltétlenül kell új bankot keresni:

előfordulhat, hogy a jelenlegi banknak is van olyan bankszámlája, ami alacsonyabb díjakkal érhető el azonos bankolási szokások mellett.

De ha másik szolgáltatót kell keresni, attól sem kell megriadni: az egyszerűsített bankváltásnak köszönhetően ez jóval könnyebb feladat, mint néhány évvel ezelőtt. Miután megvan az új bankszámla, számlaváltási meghatalmazást kell beadni az új banknál, ami értesíti a régi szolgáltatót, és elkéri az ügyfél adatait, például az ismétlődő átutalások, beszedési felhatalmazások adatait, valamint átutalják az egyenleget az új számlára. A régi bankszámlát ilyenkor meg lehet szüntetni. A szolgáltatóváltás akár 13 munkanapon belül megtörténhet.

Fontos azonban bankszámlaváltás előtt az alapos tájékozódás. Bankszámla-kalkulátorunk segítségével valóban a bankolási szokásokhoz lehet igazítani a bankszámlát, ezáltal nem kell feleslegesen fizetni nem használt szolgáltatásokért, és könnyebb megtalálni az ár-érték arányban legjobb ajánlatot.