Magyar családi házak százezrei tízmilliókkal drágulhatnának

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Mi lesz a Kádár-kockákkal? 10-20 millió forint a tét 

Magyarországon a környezetvédelem, az energiatakarékosság, illetve az energiafogyasztás csökkentése terén bőven van teendő, például a lakóingatlanok esetében is. Becslések szerint 800 ezerre tehető a múlt század hatvanas, hetvenes éveiben épült, úgynevezett Kádár-kockák száma. Ezeknél a négyzetes alaprajzú, általában földszintes és sátortetős családi házaknál egy szigetelést is magában foglaló korszerűsítés eredményeként akár 50 százalékkal csökkenthető a fűtésre és hűtésre használt energia a Knauf Insulation felmérése szerint. Emellett jelentős felértékelődésre számíthatnak a tulajdonosok az energetikai korszerűsítést célzó munkálatok után. Az ingatlan com-mal közös elemzésünkből kiderül az is, hogy mennyiért kínálják eladásra a Kádár-kockák jellemző paramétereinek megfelelő családi házakat az ország különböző településein.

26 millióval is többet érhet a ház

  • Budapesten átlagosan 115 millió forintért hirdetik eladásra a jó állapotú, a 20. század egyik jellegzetes építészeti stílusában épült házakat, a felújítandó társaikat pedig 89 millióért.
  • A vármegyeszékhelyeken a felújított Kádár-kockák 69 millió forintos áron várnak gazdára, a korszerűsítés előtt állókat viszont 49 millió forintért szeretnék eladni a tulajdonosok.
  • A kisebb településeken a felújítandók 29 milliós árral szerepelnek a kínálatban, míg a korszerűsítettek esetében 50,5 millió forint az átlag kínálati ár. 
TelepülésFelújítandó Kádár-kocka átlag kínálati árFelújított Kádár-kocka átlag kínálati árKülönbség
Főváros89 millió Ft115 millió Ft26 millió Ft
Vármegyeszékhely49 millió Ft69 millió Ft20 millió Ft
Kisebb települések29 millió Ft50,5 millió Ft21,5 millió Ft
  • A különböző országrészek választékát nézve látható, hogy Pest vármegyében a legbővebb a Kádár-kockáknak megfelelő családi házak kínálata, több mint 1800 ilyen lakóingatlant szeretnének eladni jelenlegi tulajdonosaik. A különbség itt is tetemes: a jó állapotúaknál 70 millió forint az átlagár, szemben a közepes állapotban lévők 55 milliójával.
  • Jelentősebb Kádár-kocka-kínálatot tud felmutatni még Hajdú-Bihar, Somogy és Fejér vármegye is, ahol a korszerűsítendő ingatlanokat 26-45 millió forintért hirdetik, a jó allapotúaknál viszont 60-69 millió forinttal lehet számolni. 
Falusi utca kádár kockák

Támogatásból is megoldható a felújítás

“A felújítandó családi házak ára jóval elmarad az átlagostól, 10 vagy akár 20 millió forint is lehet a differencia. Ebből az is látszik, hogy a korszerűsítéssel járó energiaköltség-megtakarítás mellett a felújítás jelentős értéknövekedést is eredményez. Így a legtöbb esetben jó eséllyel megtérülő beruházásról van szó”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

“A felújítást nem érdemes halogatni, a finanszírozását pedig szükség esetén hitelből is meg lehet oldani. A felújítandó Kádár-kockák egy része ugyanakkor olyan településen van, amelyeken igénybe lehet venni a lakásvásárlásra és korszerűsítésre, illetve meglévő otthon korszerűsítésére is felhasználható falusi csokot. Utóbbi cél esetében gyerekszámtól függően akár 7,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással is lehet számolni”

– tette hozzá Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Amire viszont érdemes figyelni a bankválasztásnál, hogy korszerűsítési célra nem minden pénzintézet adja a falusi csokot. Az OTP, az Erste és az MBH, ahol jelenleg biztosan tudjuk igényelni ezekre a munkákra is a vissza nem térítendő támogatást. A még szélesebb körben elérhető, vagyis a falusi csokkal ellentétben várhatóan akár gyerek nélkül is igényelhető Otthonfelújítási program szintén remek lehetőséget jelenthet majd a Kádár-kocka típusú ingatlanok tulajdonosainak.

chatsimple