Mely bankoknál és milyen lakáscélra igényelhető a falusi CSOK?

Ernszt Anikó
Ernszt Anikó
Olvasási idő: 9 perc

2024. január elsejétől jelentős mértékben átalakult az otthonteremtési támogatások rendszere. A CSOK megszűnt, a preferált kistelepüléseken azonban továbbra is elérhető a falusi CSOK kibővült lakáscélokkal és magasabb támogatási összegben. Az otthonteremtés másik fontos pillére - az ÁFA visszatérítés - szintén elérhető, de csak a preferált kistelepüléseken. A korábban falusi CSOK-ot nyújtó hitelintézetek megmaradtak, de van olyan bank is, amely a preferált kistelepülések finanszírozásában új belépőként vesz részt. Mutatjuk a részleteket!

Így változott a falusi CSOK

Bővült a finanszírozható lakáscélok köre

A falusi CSOK korábban kizárólag használt lakáscél esetén volt elérhető, ezen belül is használt lakásvásárlással egybekötött korszerűsítésre és/vagy bővítésre, vagy meglévő lakóingatlan korszerűsítésre és/vagy bővítésére lehetett igényelni. 2024-től az előbbi célokon kívül már új, egylakásos lakóépület építéséhez vagy vásárlásához is igénybe vehető a kedvezmény.

Emelkedett a falusi CSOK összege

Az elérhető támogatás összegét a gyermekszám és a megvalósítani kívánt lakáscél egyaránt befolyásolja.

Használt lakásvásárlással egybekötött korszerűsítésre és/vagy bővítésre igényelhető falusi CSOK összege:

 • Egy gyermek után: 1.000.000 Ft
 • Két gyerek után: 4.000.000 Ft
 • Három vagy több gyermek után: 15.000.000 Ft

Fontos kiemelni, hogy fenti támogatási összegeknek legfejebb az 50%-a használható fel a vételár kiegyenlítésére, a fennmaradó összeg pedig a korszerűsítésre és/vagy felújításra fordítható.

Meglévő lakóingatlan korszerűsítésére és/vagy bővítésére igényelhető falusi CSOK összege:

 • Egy gyermek után: 600.000 Ft
 • Két gyerek után: 2.000.000 Ft
 • Három vagy több gyermek után: 7.500.000 Ft

Új, egylakásos lakóépület vásárlására, építésére igényelhető falusi CSOK összege:

 • Egy gyermek után: 1.000.000 Ft
 • Két gyerek után: 4.000.000 Ft
 • Három vagy több gyermek után: 15.000.000 Ft

Változott a jogosultsághoz szükséges TB jogviszony

Függetlenül attól, hogy az elérhető lakáscélok közül melyiket szeretnénk megvalósítani a támogatással, egységesen 2 éves TB jogviszonyt szükséges igazolni a jogosultsághoz. A falusi CSOK kérelem benyújtását megelőző 180 napban szűkebb az elfogadható TB jogviszonyok köre, például ebben az időszakban nem vehető figyelembe a közfoglalkoztatotti jogviszony. Külföldön dolgozó magyar állampolgár TB jogviszonya is megfelelő, amennyiben vállalja, hogy a kölcsönszerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít, vagy nyugdíjasként kiegészítő tevékenységet folytató személlyé válik.

Falu

Módosult a falusi CSOK igénylés esetén elvárt hasznos alapterület családi ház esetén

Amennyiben a támogatás célja családi ház, úgy a hasznos alapterületre vonatkozó előírás:

 • Egy gyermek esetén: 70 nm
 • Két gyermek esetén: 80 nm
 • Három vagy több gyermek esetén: 90 nm

Lakásként nyilvántartott ingatlan esetén a hasznos alapterületre vonatkozóan az alábbi előírás érvényes:

 • Egy gyermek esetén: 40 nm
 • Két gyermek esetén: 50 nm
 • Három vagy több gyermek esetén: 60 nm

Mely bankoknál igényelhető a falusi CSOK?

A bankok saját hatáskörben döntenek arról, hogy elérhetővé teszik-e ügyfeleik számára a falusi CSOK igénylés lehetőségét vagy sem. Valamint azt is meghatározhatják, hogy mely lakáscélokat kívánják finanszírozni a támogatással. Ebből kifolyólag nem minden pénzintézetnél van mód a falusi CSOK igénybevételére. Vannak olyan bankok, amelyeknél mindazon lakáscélok esetén, melyeket a falusi CSOK rendelet lehetővé tesz, igényelhető a támogatás. Emellett találunk olyan hitelintézeteket, ahol szűkebb a falusi CSOK-kal finanszírozható lakáscélok köre, sőt a bankok többségénél egyáltalán nincs mód falusi CSOK kérelem benyújtására.

Falusi CSOK-kal finanszírozható lakáscélok

BankokHasznált lakásvásárlással egybekötött korszerűsítés és/vagy bővítésMeglévő lakás korszerűsítése és/vagy bővítéseÚj, egylakásos lakóépület vásárlásaÚj, egylakásos lakóépület építése
CIBnemnemnemnem
Erstenemigenigenigen
K&Hnemnemigenigen
MagNetnemnemnemnem
MBHigenigenigenigen
OTPigenigenigenigen
Raiffeisennemnemnemnem
UniCreditnemnemnemnem

Két bank, az MBH és az OTP az, amely használt lakásvásárlással egybekötött korszerűsítési és/vagy bővítési, valamint meglévő lakóingatlan korszerűsítési és/vagy bővítési kérelem mellett január elsejétől új, egylakásos lakóépület építésére, vásárlására vonatkozó falusi CSOK kérelmet is befogad.

Az Erste Banknál nem újdonság a falusi CSOK igénylés lehetősége. A bank korábban kizárólag meglévő lakóingatlan korszerűsítésére és felújítására nyújtotta a támogatást. 2024-ben már új, egylakásos lakóépület vásárlására és építésére is igényelhető a falusi CSOK az Erste Banknál.

A K&H Banknál korábban egyáltalán nem volt lehetőség falusi CSOK igénylésére, januártól azonban kizárólag új, egylakásos lakóépület vásárlása és építése esetén támogatható ez a lakáscél. 

A többi hitelintézet jelenleg nem biztosít lehetőséget falusi CSOK igénylésére.

Falusi CSOK mellé igényelhető a falusi CSOK hitel

Az év eleji változások nem érintették a falusi CSOK mellé igényelhető kamattámogatott lakáshitelt, így azt a támogatásra jogosultak továbbra is igénybe vehetik.

Mekkora összegben érhető el a falusi CSOK hitel?

Falusi CSOK hitelre a legalább két meglévő vagy vállalt gyermek után falusi CSOK-ot igénybe vevő támogatott személyek lehetnek jogosultak. A hitel összegét az határozza meg, hogy hány gyermek után történik a falusi CSOK igénybevétele. 

A falusi CSOK hitel összege:

 • Két gyermekre: 10.000.000 Ft
 • Három vagy több gyermekre: 15.000.000 Ft

A falusi CSOK mellé nemcsak a falusi CSOK hitel vehető igénybe. Az arra jogosultak a falusi CSOK támogatás mellé igényelhetik a CSOK Plusz hitelt. Ami azonban lényeges: a falusi CSOK mellé egyidejűleg nem vehető igénybe a falusi CSOK hitel és a CSOK Plusz kölcsön is. Aki mindkét támogatott hitelre jogosult, az eldöntheti, hogy a kívánt lakáscél megvalósításához melyik támogatott hitelt igényli.  

További CSOK Plusz információ: CSOK Plusz feltételek, igénylés, kalkulátor 

Így változott az ÁFA visszatérítés 2024-től

Adó-visszatérítési támogatás 2024-től már csak azokon a preferált kistelepüléseken érhető el, amelyeken a falusi CSOK. Az 5%-os és a 27%-os ÁFA visszatérítés egyaránt igénybe vehető. A támogatás összege mindkét esetben maximalizált, legfeljebb 5.000.000 Ft 

Mely esetben vehető igénybe az 5%-os ÁFA visszatérítés?

Az 5%-os ÁFA visszatérítésre - kizárólag falusi CSOK igényléssel egyidejűleg - preferált kistelepülésen, generálkivitelezéssel megvalósuló, új egylakásos lakóingatlan építése vagy gazdálkodó szervezettől történő, új, egylakásos lakóingatlan vásárlása esetén van lehetőség.

Mely esetben vehető igénybe a 27%-os ÁFA visszatérítés?

A 27%-os ÁFA visszatérítés preferált kistelepülésen lévő lakóingatlan korszerűsítése, bővítése, vagy új, egylakásos lakóépület nem generálkivitelezővel történő építése esetén vehető igénybe.

Mire kell figyelni falusi CSOK és adó-visszatérítési támogatás egyidejű igénylése esetén?

Korszerűsítés, bővítés, építkezés esetén az elvégezni kívánt munkálatokról költségvetést kell benyújtani a hitelintézet felé. A költségvetésnek legalább akkora összegről kell szólnia, mint az igénybe venni kívánt támogatások együttes összege. 

Ha tehát egy háromgyermekes család meglévő házuk korszerűsítéséhez fel szeretné venni a 7.500.000 Ft összegű falusi CSOK-ot és ehhez kapcsolódóan az ÁFA visszatérítést, akkor nem elegendő 7.500.000 Ft-ról szóló költségvetés benyújtása, a költségvetés összegét meg kell emelni a visszatérítendő ÁFA összegével. Amennyiben hitelfelvétel is kapcsolódik hozzá, akkor az elvégezni kívánt munkálatok összegének el kell érnie a támogatások és a hitel együttes összegét.

Összegzés

Jóllehet a falusi CSOK jogosultsági feltételei egységesek, hiszen azt kormányrendelet határozza meg, mégsem mindegy, hogy melyik bankhoz fordulunk falusi CSOK igény esetén főleg, ha a támogatás mellé hitelt is szeretnénk felvenni.

A hitelfelvétel során meghatározó egy-egy bank maximális finanszírozási aránya. Nem mindegy, hogy az ingatlan forgalmi, illetve hitelbiztosítéki értékének a 65%-a, vagy esetleg 80%-a vehető fel hitelként. Maga a támogatás összege is befolyásolhatja egy-egy ingatlan maximális terhelhetőségét. A gyakorlat szerint van olyan bank, amely nem veszi figyelembe teherként a falusi CSOK összegét, de olyan is van, ahol a vállalt gyermek után igényelt támogatás csökkenti az ingatlan terhelhetőségét.

Éppen ezért falusi CSOK, ÁFA visszatérítés igénylés és hitelfelvétel előtt feltétlenül érdemes egy tapasztalt hitelszakértővel egyeztetni

chatsimple