10 évvel fiatalabbak a lakáshitel iránt érdeklődők

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

4 éve folyamatosan csökken a lakáshitel után érdeklődők átlagéletkora az ingatlan.com Hitelintéző szolgáltatásának adatai szerint, amelynek pénzügyi kalkulációját a money.hu biztosítja. 2024-re így átlagosan 10 évvel, a legnépszerűbb támogatott hitelek esetében pedig még ennél is többel lettek fiatalabbak azok a felhasználók, akik optimális finanszírozási lehetőségeket kerestek lakásvásárláshoz.

4 év alatt 10 évet fiatalodtak a lakáshitelek után érdeklődők, a támogatott hiteleknél még többet

Míg 2020 februárjában a lakáshitelek után érdeklődők átlagéletkora 43,8 év volt. Ez a Hitelintéző adatai szerint 2024 áprilisára 33,8 évre csökkent. 

Az átlagéletkor-csökkenés a legnépszerűbb támogatott hiteleket, a Babaváró, a CSOK és a CSOK Plusz konstrukciókat nézve még markánsabb. 2020 februárjában ugyanis még 43,1 év volt a felhasználók átlagéletkora, ami idén áprilisra 30,9 évre csökkent. Adatainkból az látszik, hogy a hitelfelvétellel tervezők egyre korábban lépnek be az ingatlanpiacra

– emelte ki Korponai Levente, a money.hu vezetője.

2020 február2024 április
Lakáshitel iránt érdeklődők átlagos életkora43,833,8
Támogatott hitelek (CSOK, CSOK Plusz, Babaváró) iránt érdeklődők átlagos életkora43,130,9
Adatok forrása: ingatlan.com Hitelintéző

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb elemzése is alátámasztja mindezt. Eszerint 2023-ban a legtöbb hitelt a 31-40 év közötti korosztály vette fel, ami a teljes éves hiteligénylés több mint harmadát tette ki.

Fiatal pár születésnapot ünnepel, a nő kezében lufik, a férfi kezáben torta. Égnek a gyertyák rajta.

Új ösztönzők 2024-ben a fiatalok hiteligényléséhez

A hazai lakáshitelezésben 2024-től új jogszabály lépett életbe, ami lehetővé teszi a 10 százalék önerővel való hiteligénylést. Ezzel további ösztönzőként szolgálhat a fiatalok számára. Az Erste, a K&H, OTP, CIB, Magnet és UniCredit Bank után legutóbb az MBH Bank csatlakozott azon pénzintézetek sorába, ahol van lehetőség lakáshitel igénylésre 10 százalék önerővel. Az MBH Bank május 2-ától fogad be olyan hitelügyleteket, ahol az ingatlan forgalmi értékének 90 százaléka is lehet a hitelarány a jogszabályi feltételeknek megfelelő igénylők számára. Ugyanakkor a konstrukció csak megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban lévő ingatlanokra  vehető igénybe a banknál.

A piaci lakáshitelek mellett a CSOK Plusz is igényelhető 10%-os önerővel.

„Soha ennyire alacsony nem volt még a hitelek után érdeklődők átlagos életkora a Hitelintéző 2019-es bevezetése óta. Ez egyfelől betudható az önerővel kapcsolatos szabályváltozásoknak, másfelől az is közrejátszhat, hogy a gyermeket tervező házaspárok körében a lakásvásárláshoz önerőként gyakran használt Babaváró hitel kapcsán is módosultak az idei évtől az életkori megkötések, a feleség alapesetben nem töltheti be a 30 éves kort. A Babavárónál fontos megjegyezni, hogy a 11 milliós kamattámogatott hitel csak akkor számít teljes egészében önerőnek, ha a lakáshitel felvétele előtt legalább 90 nappal megtörténik az igénylés"

– tette hozzá Korponai Levente.

chatsimple