Kiderült, hol fial a gazdag magyarok pénze – ezeket érdemes ellesni tőlük

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Bizonyára senkit nem lep meg, hogy a gazdagok nem a munkahelyen kilincselnek fizetésemelésért, meglévő vagyonuk kezelésével jutnak hozzá magasabb jövedelemhez, és növelik annak értékét. Egy kutatásból kiderült, hol gyarapítják a vagyont.

Az aktuális jövedelem nagy hatással lehet a vagyoni helyzetre, ugyanakkor nem csupán ezen múlik, hogy ki mekkora vagyonnal rendelkezik. Függ a korábbi jövedelmektől, a családi örökségektől és a vagyon átértékelődésétől is. Ezt támasztják alá a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a háztartások 2020-as pénzügyi adatai alapján készült vagyonfelmérésének eredményei is.

gazdag magyar autóban ül telefonozik felső 10%

A kutatás azt is megállapítja, hogy „a nagyobb vagyonnal rendelkező háztartások körében gyakoribb, hogy ajándék vagy örökség címén szereztek eszközöket, a legfelső vagyoni tizedben a háztartások 40 százalékánál fordult ez elő” a vizsgált időszakban. Nem meglepő, hogy a vagyonosodás legegyszerűbb módja, ha valaki gazdag családba születik, ugyanakkor a kevésbé szerencsések is szert tehetnek jelentős vagyonra okos pénzügyi döntésekkel.

A leggazdagabb tized 

A magyar háztartások leggazdagabb 10 százaléka birtokolta a nettó vagyon 51 százalékát.

Ebbe a felső tizedbe 5,59 millió forint egy főre eső éves jövedelemmel be lehetett kerülni, ami 466 ezer forintos havi jövedelemnek felel meg. Ezekben a háztartásokban átlagosan 1,93 fő élt, tehát ennek nagyjából a duplájából élnek.

MNB vagyonfelmérés 2020: háztartások nettó jövedelem táblázat

Forrás: A háztartások pénzügyi adatai, 2023 (MNB)

Ahogy távolodunk az említett belépési küszöbtől, úgy egyre növekszik a tulajdonosi jövedelmek aránya. Vagyis zömében nem egy zsíros állásból származik a nagy jövedelem, hanem kamatokból, osztalékokból és bérleti díjakból. A vagyonfelmérés szerint a tulajdonosi jövedelmek átlagosan 20 százalékát tette ki a nettó jövedelemnek a felső tizedben. Ezen belül is az osztalékbevételek domináltak.

A népesség legnagyobb jövedelemmel rendelkező tíz százalékának a vagyonának gyarapításához az is nagyban hozzájárul, hogy jövedelme 60 százalékát félre tudja tenni, a megtakarításait pedig beruházásra, felújításra, befektetésre fordíthatja.

Az elmúlt években tapasztalt kiugróan magas infláció nagy kihívás elé állította a lakosságot, hogyan tudja megtartani a vagyonának értékét. A készpénz romlását mindenki megtapasztalhatta, nem meglepő tehát, hogy a vagyonosabb háztartásokban az értékpapírok, tulajdonosi részesedések és a befektetési életbiztosítások nagyobb arányban és értékben jelennek meg.

Kötvényekben és befektetési jegyekben a nagy vagyon 

A társadalom legvagyonosabb 10 százalékának zöme (97 százalék) saját lakásban lakik, de 67,4 százalékuk egyéb ingatlannal is rendelkezik. Az ingatlanpiacon hatalmas drágulás volt az elmúlt években, az ingatlanok felértékelődésével pedig jelentősen nőtt a tulajdonosi vagyon is. Az igazán nagy vagyonok viszont főként részvényekben és üzletrészekben találhatók Magyarországon. Az említett tized 38,4 százaléka rendelkezik kötvénnyel (azaz állampapírral és vállalati kötvénnyel), 24,7 százaléka befektetési jeggyel és 12,3 százalékának tőzsdei részvénye is van. Továbbá 41,5 százaléka egyéb részesedéssel is bír.

MNB vagyonfelmérés 2020: befektetési eszközök a háztartásokban

Forrás: A háztartások pénzügyi adatai, 2023 (MNB)

Eközben a társadalom egészét tekintve csak a háztartások 9,3 százalékának vannak kötvényei (ideértve az állampapírokat is), 4,6 százalékának befektetési jegyei, 2,1 százalékának tőzsdei részvényei és 9,9 százalékának egyéb részesedése.

A háztartások felső tizedéből is kiemelkedik a leggazdagabb egy százalék, amely körülbelül 40 ezer háztartás, ami a felső tized (400 ezer háztartás) vagyonának a 40-44 százalékát birtokolja. Ez a csoport birtokolja a háztartások pénzügyi eszközeinek 35-39 százalékát, miközben a nem pénzügyi eszközök 9-12 százaléka tartozik csak hozzá. A pénzügyi eszközökön belül a tulajdoni részesedéseknek a mintegy 70 százalékát birtokolják, és a befektetési jegyekből, kötvényekből is 30-40 százalékot tarthat ez a háztartási kör az MNB tanulmánya szerint.

Ahogy a kutatásból kiderült, a felső tized 60 százaléka nem örökölt vagyont, hanem felépítette azt. Ez is azt mutatja, hogy érdemes tehát jártasságot szerezni pénzügyi területen, és figyelni a piac alakulását, hogy milyen eszközökben gyarapítja pénzét a felső tized, a vagyonépítés ugyanis már nem a szupergazdagok és gazdag családban élők kiváltsága. Jól átgondolt pénzügyi döntésekkel már egy pesti lakás áránál jóval kisebb összegből is lehet tulajdonosi jövedelemre szert tenni.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.
Ez is érdekelhet