Van kiskapu, ha továbbköltöznél a CSOK-os lakásból a tilalom alatt

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Nem köztudott, de a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) akár teljes összege átvihető egy másik ingatlanra. A jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a CSOK-ot új otthon vásárlására vagy építésére is felhasználhasd a 10 éves elidegenítési tilalom lejárta előtt is. A fedezetcsere eddig a CSOK-os ingatlanok körülbelül 2 százalékánál fordult elő.  

Ennyien költöztek már CSOK átvitelével másik lakásba

A CSOK támogatás elidegenítési- és terhelési tilalommal jár, ami 10 évig akadályozza a támogatott ingatlan eladását. Az életedben bekövetkező változások (például munkahelyváltás vagy családbővülés) mégis indokolttá tehetik a költözést. Ezekben az esetekben a támogatás is átvihető egy másik ingatlanra.

A kormányhivatalok adatai alapján Budapesten és Pest vármegyében 2015 óta mintegy 1100 esetben történt fedezetcsere, amely a teljes országra vetítve hozzávetőleg 4 ezer esetet jelenthet. 

Home feliratú lábtörlő az erkélyajtó előttt

Ezek a szabályok, ha te is költöznél a CSOK-os elidegenítési tilalom alatt

„A CSOK teljes összegének átviteléhez nagyobb hasznos alapterületű és nagyobb értékű ingatlant kell vásárolni vagy építeni. Fontos, hogy nem elég, ha csak az egyik feltétel teljesül. Vásárlás esetén 1, építés esetén 3 év áll rendelkezésre. Ha az eredeti ingatlant piaci hitel segítségével vásároltuk, akkor az átmeneti időszakban szükség lehet jelzálogfedezet cserére is. Az ingatlanfedezet azonban nem kell, hogy saját tulajdonban legyen, akár szülő vagy közvetlen hozzátartozó lakása is fedezheti a hitelt, amíg szükséges”

hangsúlyozta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A jogszabály lehetőséget ad egyébként arra is, hogy a család ideiglenesen elköltözzön a CSOK-os ingatlanból. A bentlakási kötelezettség nem sérül, ha legfeljebb 5 évig laknak máshol és a jogszabályban rögzített okok egyike indokolja a költözést.

A CSOK eddig 243 ezer család számára nyújtott segítséget, összesen 782 milliárd forint összegben. Az új, kibővített Falusi CSOK is jelentős érdeklődést váltott ki: 2024 januárja és áprilisa között mintegy 3 ezer házaspár érdeklődött, és 1691-en nyújtottak be kérelmet, közel 14 milliárd forint értékben. (Adatok forrása: Kulturális és Innovációs Minisztérium - 2024. április)

A CSOK ÁTJEGYZÉSÉNEK RÉSZLETES SZABÁLYAI 

  • Az eladott ingatlan adásvételi szerződésének megkötésétől számított 30 napon belül köteles vagy az eladás tényét a kormányhivatal felé jelezni, az adásvételi szerződés csatolásával.
  • A bejelentést követő 60 napon belül kérheted a kormányhivatalt, hogy a CSOK-ra vonatkozó visszafizetési kötelezettségét építési szándék esetében három, vásárlási szándék esetében 1 évig függesszék fel. 
  • Egyúttal a korábban kapott CSOK összegét kincstári letéti számlára kell befizetned. Az építkezésre 3 év, vásárlásra 1 év áll rendelkezésre, ez az időtartam egy alkalommal legfeljebb 2 évvel meghosszabbítható.
  • A felfüggesztés időtartama alatt az ügyfél kérelmére a CSOK-kal finanszírozott lakást a kormányhivatal tehermentesíti, ha a másik lakás megszerzése még nem történt meg. A korábbi lakás elidegenítéséből származó teljes bevételt az újabb lakás megszerzésére kell fordítani. Ezt számlával vagy szerződéssel és értékbecsléssel kell igazolni.
  • Ha nem igazolod az újabb lakás megszerzését a felfüggesztés időtartama alatt, vagy kisebb értékű, illetve hasznos alapterületű lakást vásárolsz, akkor a kincstári letéti számlán elhelyezett összeg arányos részét vissza kell fizetned. Ha az újabb lakás értéke és hasznos alapterülete egyaránt nagyobb a korábbinál, a CSOK teljes összege továbbvihető.
  • Az újabb lakás megszerzésének igazolásakor a kormányhivatal intézkedik a kincstári letéti számláról a kifizethető összeg kiutalásáról és a terhek másik lakásra történő átjegyzéséről. 
  • A korábbi lakás elidegenítéséből származó bevételt az újabb lakás megszerzésére kell fordítanod. Ez csökkenthető az elidegenítésből származó jövedelem után megfizetett személyi jövedelemadó összegével, valamint az előtörlesztett lakáscélú hitel összegével.
chatsimple