3+1 tipp az autóvásárláshoz

money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Az autóvásárláshoz szükséges összeget akár az egyszerűen igényelhető személyi kölcsönből is elő lehet teremteni. De nem mindegy melyik kölcsönt választjuk, ahogyan az autó kiválasztásánál is érdemes résen lenni. 

1. Végezzünk alapos kutatómunkát!

Autóvásárlás előtt a legfontosabb azt kitalálni, hogy pontosan mire használnánk az autót és mekkora összeget szánunk rá. Egyáltalán nem mindegy például. hogy városi közlekedésre alkalmas autót keresünk vagy rendszeresen járunk vidékre, ahol földúton is közlekedünk. Nyilvánvalóan befolyásolja a választást, hogy családi autót vennénk, azaz fontos, hogy mindenki beférjen vagy csak a munkába mennénk kocsival, a legtöbbször egyedül

Ha a kategóriánk megvan, akkor a márka és a típus kiválasztásához érdemes profi segítséget igénybe venni, például szakcikkeket vagy néhány tesztet elolvasni. Több autós szaklap összegyűjtötte már, hogy melyik márkák autói a legmegbízhatóbbak. Jó kiindulópont lehet a Totalcar - évekkel ezelőtt publikált, de még ma is aktuális - kiskátéja és tanácsai. A Vezess.hu pedig tavaly készített összeállítást, hogy melyek számítanak legjobb vételeknek a 0,5-3 millió forintos kategóriában. 

Pár fontos lépést mindenképp érdemes betartani:

  • Olyan autókereskedő palettájáról tanácsos választani, aki régóta - több évtizede - ezzel foglalkozik, esetleg garanciát is vállal egy-egy autóra
  • A vásárlás előtt az állami adatbázisban csekkolni is lehet az adott autó múltját, ezen a linken
  • Tanácsos megnézni, hogy a kiválasztott autó szerepel-e az úgynevezett kárnyilvántartásban, azaz volt-e olyan balesete, amelynek eredményeként a biztosító kártérítést fizetett a tulajdonosnak. Bár a Totalcar oldalán elérhető szolgáltatás fizetős, de ez az összeg elenyésző az autó milliós árához képest. Viszont kiderülhet belőle, hogy egy törésmentesen kínált autó valójában korábban össze volt törve

2. Az összegnél érdemes ráhagyással számolni

Amennyiben az autó vásárlásához hitelre van szükségünk, azt is ellenőrizni kell, hogy elbírja-e a családi büdzsé jelenleg a hitelfelvételt és pontosan mekkora törlesztés fér bele a havi kiadásba. Ha autót vásárolunk, a személyi hitelek jelenthetik a megoldást, hiszen ezek szabadon felhasználhatóak, gyorsan elbírálják és folyósítják őket.

Érdemes ráhagyással számolni, ami a gyakorlatban azt jelenti, ha például 2 vagy 3 millió forintos személyi kölcsönből fizetnénk az autót, akkor 1-2 százezer forintot félre kell tenni az autóvásárláshoz szükséges lépésekre, az átírás költségeire, az esetleges alkatrészekre, például új gumikra, szervizelésre. Azaz 2 millió forintos hitelfelvétel esetében érdemesebb 1,8 millió forintos autót nézni, 3 millió forintnál pedig 2,8 millió forintos árcímkét kell keresni az autókon, hogy az összes kapcsolódó kiadásra fussa a hitelből.

3. Lényeges különbségek vannak a hitelek között

Persze ahhoz, hogy mekkora havi kiadást tudunk vállalni, ahhoz a személyi hitelek kínálatában is alaposan körül kell nézni. Meglepően nagy különbségek lehetnek ugyanis a bankok ajánlatai között. 

Fontos azt is tudni, hogy az idei év végéig a személyi kölcsönök maximális teljes hiteldíjmutatója (thm) 5,75 százalék lehet, ám januártól ez emelkedhet. Tehát a januártól érvényes thm-et kell nézni, hogy az ideális hitelt megtaláljuk. 

[button color="orange" url="http://www.money.hu/szemelyi-kolcson/szabad-felhasznalasra"]Megnézem a személyi kölcsönöket![/button]

A money.hu személyi kölcsön kalkulátorával könnyedén megtalálhatjuk a legkedvezőbb személyi kölcsönt. Augusztus elején a 2 millió forintos személyi kölcsönök közül a legkedvezőbbek - 5 éves futamidőnél - januártól kevesebb mint 40 ezer forintból törleszthetőek. (Addig egyébként valamivel több mint 38 ezer forint lesz a havi kiadás.) A legdrágább személyi kölcsönök viszont havonta akár 48-49 ezer forintot is elvihetnek. Ha 3 millió forintos személyi kölcsönben gondolkodunk, akkor a legolcsóbbak kevesebb mint 60 ezer forintból törleszthetőek, a legdrágábbak viszont 70-75 ezerbe kerülhetnek. Egy 2 millió forintos személyi kölcsön esetében a legolcsóbbakra kevesebb mint 2,4 millió forintot kell visszafizetni a banknak 5 év alatt. A legdrábábbaknál ezzel szemben akár 2,7-2,8 millió forint is lehet a komplett számla. A 3 milliósok pedig összesen 3,5-3,6 millióba kerülhetnek, míg a legmagasabb thm-es személyi kölcsönökre 4,1-4,4 milliót kell visszafizetni. 

A fentiekből egyértelműen látszik, hogy nem csak az autók, hanem a személyi kölcsönök kiválasztásánál is nagyon résen kell lenni. Másképp: a legkedvezőbb személyi kölcsönnel drágább és optimális esetben korszerűbb autó vásárolhatunk. 

+1 Állami segítség az autóvásárláshoz

A nagycsaládosok állami segítséget is kaphatnak hétüléses autó vásárlásához. A három vagy több gyermeket nevelő családok ugyanis hétüléses új személyautó megvásárlásához az autó bruttó vételárának 50 százalékát, de maximum 2,5 millió forint támogatást igényelhetnek. 

chatsimple