Elmondjuk, hogyan kerülheted el az adósságspirált

money.hu
Olvasási idő: 3 perc

A tudatos pénzügyi döntések egyik sarkalatos pontja a hitelfelvételhez kapcsolódik. Az adósságspirál veszélye sajnos gyakran fennáll, ám ha okosan járunk el, elkerülhetjük a veszélyt!

Hitel hétfő című videósorozatunk legújabb részéből megtudhatjátok, milyen okok és döntések vezethetnek el odáig, hogy egyszer csak adósságspirálban találjátok magatokat. Emellett hasznos tanácsokat kaptok ahhoz is, hogy hogyan kerüljétek el az ilyen helyzeteket.

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!

Az emberek nagy részének előbb-utóbb szüksége lesz valamilyen hitelre élete során. Gondoljunk itt a lakásvásárlásra, diákhitelre, hitelkártyára, valamilyen áruhitelre vagy egyéb olyan vágyunk elérésére, amelyhez kölcsönt kell felvennünk. Ha reálisan tudjuk mérlegelni a lehetőségeinket, elkerülhetjük a buktatókat.

Először is, nem szabad az anyagi kereteinket túlfeszíteni. Az első lépés az adósságspirál elkerülésére, hogy óvakodjunk a túl sok típusú és magas összegű hitelek felvételétől.

A tudatos és okos döntésben szakértőink segítenek neked, keress bennünket az [email protected] címen vagy a +36 1 799 1932-es telefonszámon.

money.hu tipp

Mielőtt felvennénk a hitelt, nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a tényt sem, hogy a hitel törlesztése, még ha összegszerűen bele is fér a jövedelmünkbe, bizony lemondással járhat. Gondoljunk bele, hogy mennyi egyéb másról kell majd lemondanunk azért, hogy a havi törlesztőrészleteket minden hónapban ki tudjuk fizetni. És ez még nem minden.

Itt jön az adósságspirál

Egyik percről a másikra kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a havi törlesztőrészlet kifizetése nehézséget okoz. Ilyen lehet egy váratlan kiadás vagy betegség, amikor a többletköltség vagy a bevételkiesés ró terhet a családi kasszára. Emellett azok is kerülhetnek hasonló helyzetbe, akik mindent hitelből szeretnének megoldani, mert úgy gondolják, a jövedelmük bőven elég a havi törlesztőkre. Lássunk egy példát erre!

Például karácsony előtt a tévé vásárlást hitelkártyával oldjátok meg, amit 40 napon belül nem tudtok teljesen visszafizetni, majd tavasszal személyi kölcsönből felújítjátok a lakást, nyáron pedig autóhitelből vesztek kocsit.  Ezt akkor sem javaslom, ha a jövedelmetekbe belefér ennyi törlesztő.

Trencsán Erika, a money.hu pénzügyi szakértője

Ekkor jön az adósságspirál, vagyis újabb hitelt kell felvennünk, esetleg egy családtagnak kell kisegíteni, hogy a meglévő hiteleinket fizetni tudjuk. Az adósságspirál csak további meggondolatlan hitelek felvételét vagy a családi, baráti kölcsönökért kunyerálást rejti magában, mígnem oda jutunk, hogy egyáltalán nem fogjuk tudni fizetni a felhalmozott tartozást. Ezért fontos, hogy legyen megtakarításunk, amit úgy érhetünk el, hogy havi rendszerességgel félreteszünk bizonyos összeget.

Az alábbi videónkban szó lesz arról, hogy milyen út vezet az adósságspirálba, és mi az, amire oda kell figyelnünk, hogy ne jussunk el idáig. Emellett azt is megtudhatjuk, ha a hitelfelvétel mellett döntünk, hogyan mérlegeljünk, és milyen költségeket hasonlítsunk össze, mielőtt kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbb hitelterméket.

Ha szeretnél még hasonló videókat látni, kövesd te is Facebook-oldalunkat! Hitel hétfő című videósorozatunkban hétről hétre segítünk eligazodni a különböző banki termékek tengerében!

Ha tájékozódni szeretnél pénzügyi lehetőségeidről, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] címen vagy hívd a +36 1 799 1932-es telefonszámot!

chatsimple