Honnan lesz pénz lakásra?

money.hu
Olvasási idő: 4 perc

A lakásvásárlás mindenkinek az egyik legnagyobb horderejű döntés, éppen ezért alaposan körül kell járni a kérdést, mielőtt belevágunk.

Már az indulás előtt érdemes meghatározni, mekkora összeget tudunk áldozni a következő lakásra. Ehhez pedig előbb számvetést kell végezni és a rendelkezésre álló önerőnk tudatában végignézni a kínálatot. Ebben ad segítséget a Hitelintéző, meg abban, hogy mindenki megtalálja magának a legmegfelelőbb megoldást. Kezdjünk hozzá!

Első körben érdemes megnézni a havi kiadásokat, mert előfordulhat, hogy akadnak köztük olyanok, amelyekről le tudunk mondani, ezzel pedig kedvezőbb helyzetbe hozhatjuk a családi költségvetést. Ha meglévő lakásból költözünk másikba, akkor érdemes megnézni például az ingatlan.com oldalán, hogy a piacon milyenek a kínálati árak. Azaz a környéken lévő hasonló lakásokat mennyiért kínálják eladásra azok, akik hasonló cipőben járnak. A lakáseladásból származó bevétel adja majd a kiszemelt lakáshoz szükséges összeg nagy részét. 

Ajándék, kölcsön, előleg

Ha a vágyott lakás megvételéhez további pénzre van szükség, akkor érdemes megkérdezni a családtagokat, hogy tudnak-e anyagi segítséget nyújtani. Nem árt tudni, hogy egyenesági rokonok között az ajándékozás illeték- és adómentes, így a szülő adhat pénzt. Az ajándékba kapott pénzt pedig szintén ajándékként tudjuk adómentesen visszaadni. 

Lakáscélra adómentesen kérhetünk kölcsönt attól a cégtől, szervezettől is, ahol dolgozunk. Ezt hivatalosan “munkáltatói kölcsönnek” hívják. Ezt a megoldást néha összekeverik a munkabérelőleggel, amit szintén nyújthat az adott cég a dolgozóknak. Ez is adómentesen és kamatmentesen folyósítható, ha a munkáltatónál elérhető ez a megoldás. Az összeg maximum a minimálbér ötszöröse lehet és hat hónap alatt kell visszafizetnünk. Bár a munkabérelőleg hitelnek tűnik, nem az. Tulajdonképpen az adott cég előre ad egy nagyobb összeget, amit utána részletekben lehet visszafizetni. 

Ha van lakáskasszás megtakarításunk, az is segítségünkre lehet, de meg kell nézni a szerződést, hogy mikor jár le és mekkora összeg gyűlt össze, amit a lakásvásárlásra fordíthatunk.

Segíthet a lakáshitel

Ha rendelkezünk bizonyos összegű önerővel, lakáshitelt is tudunk igényelni a vásárláshoz. Ez azért fontos, mert a teljes vételárat nem lehet banki hitelből finanszírozni, ezt jogszabály rögzíti. Ha kevés az önerőnk, pótfedezetet is kérhet a bank. Fontos, hogy a lakásvásárlás előtti számvetés során nézzük meg, lesz-e annyi pénzünk havi szinten, amit biztosan, hosszú távon kölcsöntörlesztésre tudunk fordítani. Nagyon lényeges, hogy ne csak pár hónapra nézzünk előre, hanem legyünk biztosak abban, hogy a lakáshitel törlesztését biztosan tudjuk majd fizetni. Bár a szabályok szerint a nettó fizetésünk felét lehet hitel vagy hitelek törlesztésre fordítani, a szakembereink inkább azt tanácsolják, hogy a bevételek maximum 30-40 százalékáig vállaljunk be törlesztést. Azaz ne feszítsük ki a családi költségvetést. 

Segít az állam

Ma már nagyon sokféle állami támogatás elérhető a lakásvásárlók számára. Vannak vissza nem térítendő támogatások és kedvezményes lakáshitelek a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) rendszerén belül. A rengeteg államilag támogatott megoldáshoz különféle feltételek társulnak, a támogatások és kedvezmények összege függ a nevelt gyermekek számától, valamint attól, hogy a jövőben hány gyermeket szeretnénk. Emellett attól is, hogy hol vásárolnánk lakást. Továbbá az is számít, hogy új vagy használt lakásba szeretnénk menni. 

Milliókat takaríthatunk meg!

Visszatérve a lakáshitelekre, nagyon fontos, másként fogalmazva abszolút zsebbe vágó kérdés, hogy melyik banktól veszünk fel hitelt. Itt egy kis kitérő. A hitel összege adott, hiszen tudjuk, hogy mekkora összegre - mondjuk 8 vagy 10 millió forintra - van szükségünk. Azonban minden bank más kamatot számol rájuk, más kedvezményeket nyújt és még sorolhatnánk. Éppen ezért fontos, hogy vizsgáljuk meg a különböző bankok ajánlatát, mielőtt lakáshitelt veszünk fel. A bankok között nagyon komoly a verseny, ezért napról napra változhatnak a feltételek. Ez egy fontos kérdés, hiszen összességében milliókat takaríthatunk meg azzal, ha a számunkra legkedvezőbb lakáshitelt vesszük fel!

chatsimple