Így kaphatod meg az otthonfelújítási támogatást

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 7 perc

Az Otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig volt igényelhető. Az Otthonfelújítási támogatás iránti kérelem beadása csak ezekben speciális esetekben volt lehetséges 2023. március 31- ig:

  • egyrészt - sajnálatos esetben - a gyermeküket elvesztők helyzetére vonatkozik, azaz ha a gyermek vagy magzat a támogatási kérelem beadása előtt meghal (vagy halva születik), de a felújítás első számlájának kibocsátásakor vagy a vállalkozói szerződés megkötésekor még életben volt (vagy fennállt a 12. hetet betöltött várandósság),
  • másrészt pedig akkor, ha az otthonfelújítás napkollektor vagy napelemes rendszer telepítésére, cseréjére vonatkozik.

Ugyanakkor a 2023. április 19-én megjelent kormányrendelet szerint új esélyt kaphatnak azok, akiknek a kérelmét korábban elutasították.

  • Ha az adott család azért nem kapta meg a támogatást, mert az igényléskor még nem laktak az adott ingatlanban legalább 12 hónapja, de a múlt év végén már teljesült ez a feltétel, akkor jogosultak lehetnek az állami pénzre. 
  • Szintén mentőövet nyújthat a változtatás azoknak, akik azért nem kapták meg a támogatást, mert köztartozásuk volt. Amennyiben azóta rendezték, és ezt igazolják, akkor jogosultak lehetnek ők is az igényelt összegre.

További változás, hogy az otthonfelújítási  támogatásra elektronikusan beadott igénylések elbírálásának határideje egy alkalommal legfeljebb 45 nappal meghosszabbítható. Ennek hátterében az áll, hogy a tavaly év végén lejáró határidő miatt nagyon sokan csak az utolsó napokban nyújtották be a kérelmet, és a támogatások elbírálása sokaknál csúszásban van. 

A cikk további részeiben arról olvashatsz, hogy amíg igényelni lehetett az otthonfelújítási támogatást, azt milyen feltételek mentén lehetett megtenni.

A szinte minden felújítási és korszerűsítési munkára igénybe vehető támogatás akár 3 millió forintos állami segítséget jelent az otthonuk felújítását tervező gyermekes családoknak. Nézzük, mi a pontos menete a támogatás igénylésének!

Eddig mintegy harminc igénylő nyújtotta be a kérelmét az Államkincstárhoz az otthonfelújítási támogatásra – ismertette Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter 2021. január 19-én.

A támogatást a 2022-es év végéig lehet igényelni, így még nem vagyunk elkésve az igénylés beadásával, sőt még azzal sem, hogy elkezdjük megtervezni a felújítási munkálatokat otthonunkban.

Jogosult vagyok a támogatásra?

Ha szeretnénk élni a támogatással, fontos utánajárni annak, jogosultak vagyunk-e rá. Segítünk: a jogosultsági feltételekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Amennyiben mind a személyi (röviden: legalább egy gyermek, legalább 1 év folyamatos TB jogviszony, köztartozásmentesség) mind az ingatlanra vonatkozó (röviden: legalább 1 éve a felújítással érintett ingatlan lakóhelyként bejelentve, igénylő(k) és gyermek(ek) együttesen legalább 50%-os tulajdoni hányada az adott ingatlanban) feltételeknek megfelelünk, nézzük meg azt is, hogy a betervezett felújítás a támogatható munkák között van-e.

Miből fizessem a felújítást?

Fontos tudni, hogy a támogatás utólagosan jár, azaz felújítás költségét az igénylők kifizetik, és utólagosan kaphatják vissza a költségek 50 százalékát, de legfeljebb 3 millió forintot. Gondot okozhat a családoknak, hogy honnan teremtsék elő a felújítás teljes összegét, ha nem rendelkeznek elegendő önerővel. Ebben segítséget jelenthet az otthonfelújítási kölcsön, amely 2021 februárjától lesz majd elérhető. Ennek részleteit itt ismertettük.

Az otthonfelújítási kölcsön mellett más típusú hitelből (pl. személyi kölcsön), de akár lakástakarékpénztári megtakarításból is megfinanszírozhatóak a felújítás költségei.

Kérelem, számlák, szerződések – mi kell az igényléshez?

A támogatást csak akkor kaphatjuk meg, ha vállalkozóval szerződést kötünk az adott felújítási munka elvégzésére. Ha többféle felújítást is végzünk az ingatlanon, más-más szakemberrel, mindegyikkel külön-külön szerződést kell kötnünk. Gyűjtenünk kell a számlákat, mind az anyagköltségről, mind a munkadíj(ak)ról. A számláknak a megbízó nevére kell szólniuk, és ha már minden felújítási munkával készen vagyunk, akkor egy számlaösszesítőben összesítenünk is kell őket.

Szerződésminta és számlaösszesítő is található a MÁK oldalán, ahol a nyomtatványok között maga a kérelem is megtalálható, amelyet feltétlenül ki kell töltenünk a támogatás igényléséhez, a hozzá kapcsolódó nyilatkozatokkal együtt.

Fontos! A támogatás összegében 50-50%-ban szerepelhet az anyagköltség és munkadíj (vállalkozói díj). Az anyag+munkadíjról szóló számlákat összesítetten úgy kell beadni, hogy a támogatás összegében a két költségtípus azonos arányban szerepelhessen. Ez a feltétel nem az egyes számlákra vonatkozik, hanem az összköltségen belül a támogatással érintett részre

– írja honlapján a Magyar Államkincstár.

A kérelem, a nyilatkozat(ok), a szerződés(ek), a számlák és a számlaösszesítő mellett be kell nyújtani még:

  • számlák kifizetését igazoló dokumentumok másolatai (pl. banki átutalásnál átutalási igazolás vagy számlakivonat másolat);
  • személyazonosító igazolvány másolata;
  • lakcímkártya másolata (igénylőé, együttes igénylés esetén igénylő házastársáé, és a kérelemben szereplő valamennyi gyermeké is).

TIPP:

Az otthonfelúíjtási támogatással kapcsolatos leggyakoribb kérdések megtalálhatóak a Magyar Államkincstár honlapján. Az egyéni élethelyzetekre vonatkozó kérdésekre a MÁK ügyfélszolgálatán és ezeken az elérhetőségeken kaphatnak választ az érdeklődők.

Hogyan nyújtható be az otthonfelújítási támogatás iránti kérelem?

A kérelmet a Magyar Államkincstárhoz lehet benyújtani 2021. január 1-jétől 2022. december 31-ig, de a munkálatok befejezése utáni utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül:

  • ügyfélkapun (a SZÜF felületén) elektronikus nyomtatványkitöltéssel, és az előírt dokumentumok becsatolásával;
  • postai úton (a KÉRELEM első oldalán szereplő címre);
  • személyesen bármely kormányablakban.

Mi történik, miután benyújtottam a kérelmet?

A kérelem elbírálására az Államkincstárhoz történő beérkezést követően 30 nap áll a Kincstár rendelkezésére. Egyszeri hiánypótlásra van lehetőség, amely 30 nappal meghosszabbíthatja az ügyintézést. A támogatási összeg jóváhagyásáról az igénylő támogatói okiratban kap tájékoztatást, és az összeget 5 napon belül átutalják részére a kérelemben megadott bankszámlájára.

A támogatás igénybevételének jogszerűségét a folyósítást követő 180 napon belül jogosult megvizsgálni az Államkincstár, a lakás elhelyezkedése szerinti Kormányhivatal bevonásával. A helyszíni ellenőrzésről jegyzőkönyv készül. A támogatás jogosulatlan igénybevétele esetén az összeget kamattal növelten kell visszafizetni.

chatsimple