Így válasszunk diákszámlát!

money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A felvételi ponthatárok kihirdetésével idén több mint 60 ezer diák kezdheti meg a tanulmányait valamelyik felsőoktatási intézményben. A sikeres felvételi után sokak számára a következő lépés az albérlet vagy éppen a kollégiumi hely keresése, illetve az olyan adminisztratív teendők is felkerülhetnek a teendők listájára mint a megfelelő diákszámla kiválasztása. Összegyűjtöttük, hogy utóbbi esetében mire érdemes figyelni! 

Számos fiatalnak hirdették ki a felvételi ponthatárokat. A diákok egy része most indítja majd el az önálló életét, költözik esetleg másik városba, kollégiumba vagy éppen albérletbe.

Mennyi az annyi az albérletpiacon? 

Teljesen más lesz az idei albérletszezon, mint az elmúlt években, elsősorban a járványhatás miatt - derül ki az ingatlan.com több mint 48 ezer kiadó lakóingatlan hirdetés alapján készített elemzéséből. “Az utóbbi 5-6 évben a fokozódó kereslet és az albérlethiány miatt növekedtek a bérleti díjak. Most azonban a kínálat bővült, ugyanis rövid távra kiadó lakásokra nincs igény a járvány miatt lefulladó turizmusból adódóan. Ezért a bérleti díjak is csökkentek” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Budapesten az átlagos bérleti díj 150 ezer forint volt júliusban. Ez a járvány előtti, februári szinthez képest 9 százalékos csökkenést jelent, éves összevetésben pedig több mint 10 százalékkal mentek lejjebb az átlagos bérleti díjak. Az egyszobás fővárosi lakásokért átlagosan 120 ezer forintot kell adni havonta, a kétszobásakért 150 ezer forintot, a három- vagy többszobásokért pedig 200 ezer forintot.

Debrecenben például egy kétszobás albérletért átlagosan 100 ezer forintot kérnek a tulajdonosok. Győrben 110 ezret, Miskolcon viszont csak 85 ezret kértek el. 

A feladatok között szerepel sokaknál a lakhatás elintézése, illetve az olyan adminisztratív feladatok is mint például a megfelelő bankszámla kiválasztása.

Fiatalokra szabva

A piacon pedig számos kifejezetten fiataloknak, diákoknak szánt bankszámla létezik, amelyek kedvezményeket nyújtanak és általában sokkal olcsóbbak, mint a "hagyományos társaik".  Ugyanakkor a diákszámlák között is jelentős különbségek lehetnek. A fiataloknak szánt bankszámlák közül vannak olyanok, amelyek teljesen ingyenesek, éveken át költségmentesen használhatóak. Ugyanakkor vannak olyan diákszámlák is, amelyeknél a számla kezdetben ugyan ingyenes, de az éves költség később emelkedhet.

Hogyan válasszunk bankszámlát? 

A számla kiválasztása előtt mindenképpen érdemes átgondolni, hogy pontosan mire szeretnénk használni azt. Illetve, hogy milyen szolgáltatásokért és műveletekért kell fizetni az adott konstrukción belül.

Ha például gyakran utalunk, sokszor használjuk a netbankot, sokat fizetünk bankkártyával, akkor az olyan ajánlatokat érdemes előnyben részesíteni, amelyek ezeket a lehető legkedvezőbb áron tartalmazzák. Vannak például kifejezetten az online ügyintézésre szabott ajánlatok is, a fiatalabb korosztálynak szánt termékek egyébként általában elektronikus, innovatív szolgáltatásokkal igyekeznek megkönnyíteni a bankolást.

Azt is érdemes végiggondolni, hogy havonta körülbelül mekkora összeg érkezik majd a számlánkra, azaz vállalunk-e diákmunkát, számítunk-e ösztöndíjra egyéb támogatásra, kapunk-e a szülőktől esetleg zsebpénzt. A számlák díját ugyanis az oda érkező havi jövedelem - befizetés vagy utalás - összege is befolyásolhatja. 

Nézzünk meg több ajánlatot!

Sok esetben ezeknek a számláknak a számlavezetési díja ingyenes, ugyanakkor a különböző műveletekért, szolgáltatásokért - sms-értesítésért, átutalásokért, készpénzfelvételért, csoportos beszedésekért - már más és más összeget kérhetnek el a bankok.

Ezért mindenképpen érdemes több bank ajánlatát összevetni például a money.hu bankszámla-kalkulátorával, hiszen havi szinten jelentős összeget spórolhatunk meg, ha a számunkra megfelelő konstrukciót választjuk ki.

[button color="orange" url="http://www.money.hu/bankszamla/atlagos-hasznalat"]Kalkulálok![/button]

18 év alattiak számára elérhető több ingyenes számla, ezeknek az éves költsége általában 1-2 ezer forint. Ezzel szemben bele lehet futni 7-8 ezer forintos éves összköltségű konstrukciókba is, feltéve, ha havonta 20 ezer forint érkezik a számlára.

A 26 év alattiak számára a legolcsóbb ajánlat közel 1400 forintos éves összköltséggel érhető el (bizonyos feltételek mellett, például, ha a számlára havonta 35 ezer forint érkezik), de a néhány ezres költségtől egészen a 20 ezer forintos éves összköltségig is mehet a számla. 

Mikor nyissunk számlát?

A bankszámlanyitás akár már tinédzserek esetében is indokolt lehet, hiszen így a fiatalok megtanulhatják tudatosan kezelni a pénzügyeiket, jobban beosztani a rendelkezésre álló összeget, legyen szó zsebpénzről, diákmunkával szerzett keresetről vagy éppen ösztöndíjról. Nyomon lehet követni pontosan, hogy mire megy el leginkább a pénz, mi jelenti a legnagyobb kiadást.