Meglepő, mennyi mindent fizethetsz SZÉP-kártyával

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 6 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Nemcsak nyaralásra és étkezésre költheted

Vannak, akik a családi nyaralást, mások az irodába rendelt ebédet fizetik SZÉP-kártyával, és akadnak az elfogadóhelyek között keresgélők is, akik szemüveget, sportcipőt, vagy épp biciklit vásárolnak vele. Mutatunk néhány tippet, ha nemcsak szálláshelyen és étteremben szeretnél SZÉP-kártyával fizetni.

Idén 12 éves a SZÉP-kártya (Széchenyi Pihenőkártya), amely ma már az egyik legnépszerűbb cafeteria elem. Ez a béren kívüli juttatási forma ugyanis járulékmentesen és kedvezményes adózás mellett adható a munkavállalóknak. Az indulásnál még nem érte el a 10 ezret a elfogadóhelyek száma, Ezzel szemben ma már (márciusi adat szerint) 144 ezerre nőtt a számuk. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a növekedés folyamatos. Ezt mutatja az is, hogy egy év alatt is 12 ezerrel nőtt az elfogadóhelyek száma, és még mindig egyre több cég számára vonzó.

A munkáltatók oldaláról is nagy az aktivitás: a feltöltések száma 22,6 százalékkal nőtt idén márciusban az előző év azonos időszakához képest. Összesen 58,7 milliárdot tettek SZÉP-kártyára a munkáltatók. A tárca közlése szerint növekedés látható a költésekben is. Az említett hónapban ugyanis 10 százalékkal nőtt a felhasznált összeg az előző év azonos hónapjához képest, vagyis 35 milliárd forintot költöttek el SZÉP-kártyáról a munkavállalók. Még egy kis statisztika: az idei első negyedévben a SZÉP-kártyás feltöltések összértéke meghaladta a 109,4 milliárd forintot. Ez egyébként 22 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A költések összege pedig meghaladta a 86 milliárd forintot a minisztérium közlése szerint.

SZÉP-kártya

Milliárdok rekednek mégis a digitális tárcákban

A nagy népszerűség ellenére azonban meglepően sok pénz marad a kártyákon. Tavaly ugyan elköltöttek a tulajdonosok 449,4 milliárd forintot a SZÉP-kártyákról, ami több mint 90 milliárd forinttal haladja meg a 2022-es költési összeget (akkor 354,7 milliárd fogyott), de maradt 5 milliárd forintnyi alvó pénz. A források felhasználása érdekében a kormány egyébként felkérte a kártya-szolgáltatókat, hogy értesítsék valamilyen formában azokat az ügyfeleiket, akiknek még legalább 50 ezer forint van a SZÉP-kártyáján, amelyet 2022. október 15. előtt kapott. A tavalyi rekord mennyiségű feltöltés egyébként egy kormánydöntésnek tudható be, miszerint augusztus 1. és december 31. között a munkáltatók az éves 450 ezer forintos kereten felül még utalhattak egyszeri, maximum 200 ezer forintot. Az intézkedés miatt így 2023-ban 650 ezer forintra emelkedett a rendkívül kedvező adó- és járulékfizetés mellett adható keretösszeg. Továbbá ebben az időszakban a SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló összegeket a családok hidegélelmiszerek vásárlására is felhasználhatták. 

Alvó pénz után fizetni kell

2022. október 15-től a szabályok szerint egy éve van a kártyatulajdonosnak, hogy felhasználja a rajta lévő összeget. Vagyis a feltöltés idejétől függően március 20-ig, vagy szeptember 20-ig fel kell használni, különben ezeken a napokon a szolgáltató egyszeri 15 százalékos díjat számol fel a fel nem használt összegre. Egy új szabály miatt viszont érdemes megnézned, mikor utalt a munkáltatód idén. Ugyanis, ha március 20. előtt, akkor egy éved van felhasználni az összeget. Vagyis 2025. március 20-ig el kell költened, hogy díjmentes legyen. Ha viszont pár nappal később érkezett az utalás, akkor fél évet kaptál pluszban arra, hogy felhasználd, vagyis szeptember 20-ig költheted el díjmentesen - figyelmeztet a HR Portál.

Ki gondolta volna? Ezeket is fizetheted akár a SZÉP kártyáddal!

Most, hogy már tisztában vagy a határidőkkel, és hogy egy milyen népszerű eszköz lapul a pénztárcádban, megmutatjuk, hol tudsz fizetni vele. Természetesen nem soroljuk fel a 144 ezer elfogadóhelyet, csupán néhány ötletet adunk, milyen vásárlások alkalmával érdemes rákérdezned, hogy fizethetsz-e SZÉP-kártyával. A legtöbb esetben ezt a lehetőséget már a vásárlás elején tudatja az üzlet, vagy szolgáltató. Az ajtókra matricákat helyeznek, a weboldalaknál gyakran már a kezdőlapon feltüntetik.

Az sem mindegy, hogy melyik szolgáltató SZÉP-kártyájával rendelkezel, ugyanis az elfogadóhelyek sok esetben csak egy, vagy két szolgáltatóval állnak szerződésben. Három bank forgalmaz SZÉP-kártyákat, az OTP, az MBH és a K&H. A munkáltató dönti el, hogy a három szolgáltató közül melyikkel szerződik.

A SZÉP-kártya alapvetően a hazai turizmust támogatja, ezzel a nem titkolt céllal hozták létre. Valószínűleg minden kártyabirtokos tudja, hogy szálláshelyeken, éttermekben fizethet vele. Azt már kevesebben tudják, hogy múzeumokban, állatkertben, színházban is nagyon gyakran elfogadják, de sok esetben még koncertjegyet is lehet vásárolni vele. A turizmus mellett a szabadidős tevékenységek, a sportolás, a rekreáció, az egészségmegőrzés is célja a cafeteria elemnek. Ezen a ponton tud bekapcsolódni sok további üzlet és szolgáltató. A közelgő nyár miatt kimondottan érdemes nézelődni az elfogadóhelyek között, hiszen találni köztük strandokat, horgászboltokat, bobpályát, kajaktúrát, barlangtúrát, de még lovaglás, sziklamászás, sétavitorlázás vagy egy balatoni hőlégballon repülés is fizethető SZÉP-kártyáról. Kimondottan gyermekes családoknak is kínálnak szolgáltatásokat, például az elfogadóhelyek közt találtunk nyári gyerektábort és játszóházakat is. 

Továbbá sportközpontban, masszázs szalonban, és különböző test- és arckezeléseket kínáló szalonban is elfogadják fizetőeszköznek. Nagyon sok optika is található az elfogadóhelyek között.

A szolgáltatások mellett számos, szabadidős vagy rekreációs tevékenységhez kapcsolódó termék is vásárolható SZÉP-kártyával. Például kerékpár boltokban, és sportboltokban is lehet fizetni vele, akár ruházati termékekre és táplálékkiegészítőkre is felhasználható. Az elfogadóhelyek között még bútorbolt is akad, amit elsőre talán nehéz bármelyik kategóriába beleszuszakolni, de egy jó minőségű matrac egyébként sokat hozzátesz az egészségmegőrzéshez.

Számos lehetőséged van tehát elkölteni a SZÉP-kártyán lévő összeget akkor is, ha nem vagy kifejezetten nyaralós-éttermes típus. Az elfogadóhelyet érdemes aszerint keresni, hogy melyik bank kártyájával rendelkezel. Az OTP, az MBH és a K&H honlapján is van olyan kereső, amely segít megtalálni, hol fizethetsz az adott bank SZÉP-kártyájával.