Összefoglaltuk, hogy miben különbözik a személyi kölcsön és a gyorshitel

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

A gyorshitelek olyan kis összegű személyi hitel jellegű termékek, amelyeket jellemzően egy-egy hirtelen felmerülő probléma kezelésére veszünk fel. Ilyen lehet például, ha elromlik otthon a mosógép és azonnal vennünk kell egyet. Azonban ezekben az esetekben is érdemes körültekintőnek maradni és nem rábólintani az első hitel ajánlatra. 

Kis összeg kell, viszonylag gyorsan

Az élet sokszor produkál olyan helyzeteket, amelyek nem várt anyagi kiadással járnak. Ilyen lehet például, ha elromlik otthon a mosógép és azonnal vennünk kell egy újat, mert a javíttatása egy új készülék árának felét is elvinné.

Megoldásként szolgálhat ebben a helyzetben egy gyorskölcsön, más néven kis összegű személyi kölcsön. Ahogyan a neve is mutatja, ezeknél a hiteleknél nagyon gyorsan megérkezhet a pénz a számlánkra és általában néhány tízezer forinttól pár százezer forintig terjed az átlagos hitelösszeg. A felső hitelösszeg lényegében nem lépi át az 1-1,5 milliós összeghatárt. Emellett a gyorskölcsönök a személyi kölcsönöknél rövidebb, akár éven belüli futamidővel rendelkeznek. Sok esetben kezes, ingatlanfedezet, sőt esetleg az ügyfél jövedelmeinek komolyabb előzetes vizsgálata nélkül is igényelhetők.

Vonzónak tűnnek, de…

Komoly kockázatai is lehetnek egy gyorshitelnek, a következőkkel kell mindenképp tisztában lenned:

  1. Semmiképp nem szabad gyorskölcsönt (sem) felvenni a mindennapi élet finanszírozására. Fizetési előlegként drága mulatság a gyorskölcsön és hamar adósságspirálba kerülhetünk.
  2. A gyorskölcsönökhöz olyan szolgáltatások kapcsolódhatnak - pl. otthoni szolgáltatás -, amelyek jól hangzanak ugyan, hiszen személyesen, kézbe adják a hitelösszeget és a törlesztőrészletekért is személyesen jönnek el. Ugyanakkor ezeknek a szolgáltatásoknak a díja alkalmanként magasabb lehet, mint a havi törlesztőrészlet. A legtöbb esetben nem indokolt, hogy a pénzügyi szolgáltató munkatársa kimenjen a törlesztésért, így hacsak nem vagyunk rászorulva ilyen szolgáltatásra, semmiképp ne kérjük, ezzel ugyanis jelentősen csökkenthetjük a hitel költségeket. A szolgáltató természetesen nem írhatja elő nekünk, hogy ilyen extra szolgáltatást igénybe vegyünk.
  3. Vannak egyéb kapcsolódó szolgáltatások a kis összegű kölcsönök esetében - például biztosítás -, amelyek szintén borsosak lehetnek. Miután ezeket a hiteleket általában néhány hónapra vesszük igénybe, gondoljuk át, hogy veszélybe kerülhet-e az állásunk ezekben a hónapokban, illetve, hogy baj esetén a fennálló hiteltartozás mekkora extra nehézséget jelentene. Ha ennek kockázatát arányosnak véljük a biztosítás díjával, csak akkor válasszuk azt. 
  4. Vannak szolgáltatók, akik angolszász országokból érkeznek, ahol hetente kapnak fizetést az emberek, s épp ezért a törlesztőrészleteket is hetente szedik be. Ez itthon felesleges, a szolgáltatónak külön díj nélkül módot kell adnia a havi törlesztésre.
  5. Minden esetben nézzük meg az ajánlatban a hitel kamatát és a THM értékét. Érdemes a kapott ajánlatot összehasonlítani a bankok személyi hitel ajánlataival. Ezek utóbbiak ugyan magasabb összegről szólnak és hosszabb futamidővel rendelkeznek, de összességében jóval olcsóbb finanszírozást kínálhatnak.  
chatsimple