Neked spórol a bankkártyád!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 6 perc

A megfelelő bankszámla és bankkártya kiválasztásához a költségek és a kínált szolgáltatások mellett érdemes a kedvezményekre is figyelni. Léteznek ugyanis olyan plasztikok is, amelyekkel kedvezményesebben intézheted a vásárlást is. Cikkünkben most adunk néhány tippet a bankkártyák kiválasztásához.

Arra az egyébként igaz tételre, hogy a legolcsóbb bankszámla vagy bankkártya hozza a legtöbb megtakarítást, rácáfolhatnak a 2000-es évek óta igen elterjedt, vásárlási kedvezményeket kínáló bankkártyák. A bankkártyáddal egy-egy boltban, kereskedőnél, szolgáltatónál kaphatsz kedvezményt.

Ahogy már korábban írtunk róla, a bankkártya egy olyan készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, amelyet az a bank ad, ahol folyószámlád van. Igaz, azért van folyószámla nélkül is “működő” bankkártya (jellemzően a hitelkártya.) Szinte mindegyik bankszámlához kapcsolódhat valamilyen típusú bankkártya, amellyel például azokban a boltokban (például élelmiszerüzletekben) vagy éttermekben, kávézókban fizethetsz, ahol van kártyaelfogadásra alkalmas eszköz (terminál). 

Extra kedvezményeket is adhat a kártyád

Vannak azonban olyan kártyák is, amelyekkel a vásárlásaid után visszatérítés vagy éppen kedvezmény is járhat. A legtöbb ilyen kedvezményt kínáló bankkártya a hitelkártyák közül kerül ki, de van azért példa visszatérítést kínáló betéti bankkártyára is. A visszatérítés alapja a kártyás vásárlások után a bankodnak járó jutalék, amelynek egy részét fizeti vissza neked a bank, ezzel is további vásárlási tranzakciókra ösztönözve téged. Emellett a bankok a hitelkártyájukat nem tudatosan használó ügyfelektől származó magas hitelkamatból is keresztfinanszírozhatják a visszatérítéseket. 

Mire számíthatsz?

Vannak olyan kedvezményeket biztosító kártyák, amelyekkel például különböző üzlettípusokban - például benzinkúton - történő vásárlás után kaphatunk jóváírást. Egyes bankok ráadásul időszakonként eltérő költéseket preferálnak: van pénzintézet, ahol negyedévente változik, hogy milyen üzlettípusokban történő vásárlásnál kaphatsz nagyobb kedvezményt. Például karácsony előtt a ruházati boltokban, a nyári hónapokban pedig az éttermi/vendéglátói költések után kaphatunk a sima vásárlásnál komolyabb visszatérítést. Vannak továbbá olyan kártyás kedvezmények, ahol különböző partnereknél vásárolva kaphatunk kedvezményt az adott termék (például könyv, ruha vagy épp színházjegy) árából. 

A kedvezmények harmadik köre az olyan bankkártyák, amelyek a kereskedőknél történő költések után nem pénzt, hanem a kártyakibocsátó bank kereskedelmi partnerénél beváltható/levásárolható pontokat kaphatunk. Ez egyfajta lojalitásprogram, épp ezért nem ritka, hogy a cég emblémájával ellátott, úgynevezett co-branded bankkártyával érhető el. Természetesen, ha a kártyát kibocsátó cégnél/szolgáltatónál vásárolunk, akkor több pontot is gyűjthetünk, illetve itt is vannak akciós időszakok, amikor extra pontokat írhatnak jóvá egy-egy vásárláskor. Sok esetben ezt a bankkártyát nem is a bank, hanem épp az a kereskedelmi áruházlánc vagy épp légitársaság kínálja saját ügyfeleinek, akik az ajánlatot elfogadva lesznek a bank ügyfelei. 

A negyedik megoldás a második és a harmadik verzió kombinációja. Ekkor több cég hoz létre saját pontgyűjtő programot, a partnerek között jellemzően ott találunk egy bankot is, amelyik a közös kártyát kibocsátja. Az elköltött összegekre itt is igaz, hogy a programban részt vevő társaságoknál történő költésért magasabb pont jár, ám a pontfelhasználás is általában valamennyi partner társaságnál lehetséges. 

Mekkora lehet a visszatérítés?

A bankok a “sima” visszatérítést kínáló bankkártyák esetében általában a költés 1, ritkább esetben 2 százalékát írják jóvá a számládon. Az akciós időszakokban a visszatérítés összege rövid időre és bizonyos kereskedőnél/kereskedelmi típusnál történő költésnél 2-3 százalékra is felmehet.

Fontos azonban tudni, hogy a bankok zöme nem ész nélkül ad visszatérítést, rendszerint negyedévente 5-10 ezer forintban határozzák meg a visszatérítendő összeget. (Van példa havi és éves elszámolásra is.) Ez sem kevés, ha elég jól és aktívan használjuk a kártyánkat, a visszatérítés fedezni tudja a számladíjat vagy/és a bankkártyánk éves díját. 

A visszatérítést a meghatározott időszak letelte után a bank automatikusan jóváírja a számládon, hitelkártya esetén pedig csökkenti a fennálló tartozásod.

A pontgyűjtő elven működő visszatérítés esetén általában egy költési összeghez van rendelve a pontadás - száz vagy ezer forintonként jár 1-1 pont. Általánosnak mondható, hogy 1 pont ugyanakkor csak 1 forintnak felel meg a felhasználáskor. A visszatérítéshez hasonlóan a pontgyűjtő kártyáknál is korlátozhatják azt, mekkora havi költésig kaphatsz pontot a bankkártyás költésed utan.

Hogyan válassz? 

A különböző kedvezmények természetesen jól jöhetnek, azonban érdemes alaposan átgondolnod a megfelelő bankszámla kiválasztását. Egy számlához, kártyához rengeteg díj tartozhat, emiatt pedig a költségek között is nagy a szórás. A megfelelő számla kiválasztásához a költségek és az ahhoz tartozó kártyával elérhető kedvezmények mellett azzal is érdemes tisztában lenned, hogy melyik szolgáltatást használod a leggyakrabban, azaz, milyen sűrűn utalsz? Van-e szükséged sms-ben érkező értesítőkre? Mennyit használod a netbankod? A pénzintézetek ajánlatainak összehasonlításához érdemes kipróbálnod a money.hu bankszámla-kalkulátorát is.

chatsimple