Mit jelent, hogy nemleges NAV tartozás szükséges a lakáshitelhez?

Ernszt Anikó
Ernszt Anikó
Olvasási idő: 2 perc

Lakáshitel igénylésénél a hitelképességet több oldalról is vizsgálják a bankok. A jövedelem- és ingatlanfedezettség mellett személyi feltételeket is támasztanak. Ilyen például az életkorra, munkaviszonyra, jövedelemre, nemleges adótartozásra vonatkozó szabály, valamint az igénylők KHR státusza. Egyik hitelfelvételt kizáró ok lehet, ha van köztartozásod, például a NAV felé. Erről könnyen tájékozódhatsz a NAV köztartozásmentes adózókat listázó oldalán, és ha módodban áll, még a hiteligénylés előtt rendezheted tartozásod.

Hitelfelvételhez igazolni kell, hogy nincs adótartozás

A hitelfelvétel egyik alapfeltétele a megfelelő jövedelem és annak bank által elfogadható módon történő igazolása. Alkalmazotti munkaviszony esetén munkáltatói igazolás benyújtását várják el a bankok. A munkabér összegét a munkáltatói igazolás mellett bankszámlakivonattal tudod alátámasztani. Ha vállalkozóként dolgozol, akkor a jövedelemigazolásodat a NAV állítja ki az előző adóévre vonatkozóan. A jövedelemigazolás mellett azt is igazolnod kell, hogy nincsen adótartozásod. Erre szolgál a szintén NAV által, nemleges adótartozásról kiállított igazolás. 

Egy nő egy papírt néz kissé ijedt arccal.

Minden bank vizsgálja, hogy a jövedelmét vállalkozói tevékenységből szerző hiteligénylőnek van-e adótartozása, hiszen hitelfelvételnél ez automatikusan kizáró okot jelent. Így NAV tartozás kiváltása sem preferált hitelcél egyik banknál sem. 

NAV jövedelemigazolást és nemleges adótartozás igazolást abban az esetben nem szükséges benyújtani a hitelintézet felé, ha nem adósként vagy adóstársként, hanem csak zálogkötelezettként szerepelsz a hitelügyletben. Ez akkor fordulhat elő, ha nem te vagy a hiteligénylő, csupán a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosa vagy, illetve abban tulajdoni hányaddal rendelkezel.

A támogatásokhoz is kell a nemleges adótartozás igazolása  

Lakáshitel felvételéhez kapcsolódhat vissza nem térítendő lakáscélú támogatás (CSOK, ÁFA visszatérítés, Falusi CSOK, CSOK Plusz) igénylése is. Ezen támogatások nyújtását szabályozó kormányrendelet kimondja, hogy a támogatott személyeknek az állami adóhatóságnál nyilvántartott, 5.000 Ft összeget meghaladó tartozásuk nem lehet.

Ezt – és egyéb jogosultsági feltételek fennállását – nyilatkozattal is igazolhatod. Az 5.000 Ft-ot meg nem haladó adótartozásról adott esetben a támogatási kérelemben nyilatkozhatsz, így ehhez kapcsolódóan nem szükséges papír alapon benyújtani a NAV-tól lekért nemleges adótartozás igazolást.

Az adótartozással kapcsolatban támasztott feltételt azonban nem csak annak kell teljesítenie, aki vállalkozói tevékenységet folytat, hanem minden támogatott személynek függetlenül attól, hogy folytat-e keresőtevékenységet és ha igen, milyen formában. 

chatsimple