Passzív KHR-rel igényelhető Babaváró hitel?

Ernszt Anikó
Ernszt Anikó
Olvasási idő: 3 perc

Hitelfelvétel során szinte minden esetben kizáró ok, ha az igénylő adatai negatív információval szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR). Mi a helyzet a Babaváróval? Van mód a hitel igénylésére, ha korábbi mulasztás miatt szerepelsz a KHR-ben? Erre adunk most választ!

KHR szabály Babaváró hitel igénylése esetén

A Babaváró kormányrendelet KHR-re vonatkozó szabályt is tartalmaz. A rendelkezés egy esetben nem zárja ki a hitelfelvétel lehetőségét negatív tartalmú KHR esetén az alábbi előírás alapján:

Az igénylő házaspár egyik tagjának sem lehet a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott tartozása, ide nem értve azt az esetet, amikor a késedelmes tartozás teljesítése már megtörtént, azonban a teljesítésre a kölcsönkérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor, és a hiteladósra vonatkozó referenciaadatot a KHR-ből még nem törölték.

Hogyan járnak el a valóságban a bankok Babaváró hiteligénylésnél ha passzív a KHR státusz?

Jóllehet a vonatkozó kormányrendelet értelmében lehetséges passzív KHR esetén is Babaváró hitel felvétele, a legtöbb bank belső szabályzata nem ilyen megengedő. A negatív tartalmú KHR információ – akár aktív, akár passzív KHR státusz áll fenn – továbbra is kizáró okot jelent a hitelbírálat során szinte minden banknál.

Fiatal pár a számítógép előtt pénzügyi helyzetüket elemzik.

Aktív státuszról akkor beszélhetünk, ha a korábbi mulasztás jelenleg is fennáll, még nem került kiegyenlítésre. Passzív státusz esetén a korábbi mulasztás már visszafizetésre került, de a negatív információ még látszik a rendszerben. A passzív státuszon belül is meg kell különböztetni azt az esetet, amikor az igénylő korábbi mulasztását saját maga maradéktalanul kiegyenlítette. Illetve azt, amikor a bank a tartozás egy részét elengedte vagy veszteségleírással zárta az ügyletet.

Egy pénzintézet a  passzív KHR státuszú igénylő számára is lehetővé teszi a Babaváró hitel felvételét, de kizárólag abban az esetben, ha a leendő adós a mulasztását saját maga rendezte, s nem került sor a bankkal való megegyezésre, ami alapján elengedtek volna neki a tartozásból valamekkora összeget.

Ilyen esetben az igénylés szempontjából a lényeg, hogy a hitelintézet által végzett KHR lekérdezés alkalmával már kiegyenlített mulasztás szerepeljen a Központi Hitelinformációs Rendszerben. Ez azt jelenti, hogy az is jogosult lehet a Babaváró hitelre, aki a kölcsön igénylését megelőző 1 évben, saját maga fizette vissza korábbi mulasztását, de adatai negatív információval még szerepelnek a rendszerben.

Összegzés

A jogszabályi rendelkezés tehát nem kötelező érvényű a bankok számára. A pénzintézetek saját hatáskörben ennél szigorúbban is eljárhatnak, és a gyakorlatban ezt meg is teszik. A legtöbb bank belső szabályzata alapján bárminemű negatív KHR információ kizáró okot jelent Babaváró hitel igénylésénél. 

 A magyarországon működő bankok egyikénél azonban – amennyiben az igénylő megfelel a Babaváró hitel feltételeként előírt KHR feltételnek -, a hiteligénylés elindítható a további szükséges dokumentumok (jövedelemigazolás, TB jogviszony igazolás, személyes okmányok) benyújtásával.

chatsimple