Síutazás és kockázatok: hogyan nyújt védelmet az utasbiztosítás?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 6 perc

A hagyományos utasbiztosítás sokszor nem elég, ha síelni, snowboardozni mentek, vagy más egyéb téli sport miatt utaztok, ilyenkor érdemes külön erre a célra kiegészítő biztosítást kötni. Lássuk, milyen kockázatok esetén nyújt védelmet az utasbiztosítás, és milyen kiegészítő fedezetekre lehet szükség!

Egy utasbiztosítás külföldön nyújt anyagi és egyéb segítséget baleset és megbetegedés esetén, de számos egyéb esetre vonatkozhat, például ha sokat késik a repülőgéped, vagy ha elvesztik a poggyászodat (poggyászbiztosítás).

Az utasbiztosítás hasznos lehet, ha külföldön egészségügyi költségeid merülnek fel (orvosi kezelés, kórházi fekvőbeteg-ellátás), betegszállításra van szükség (akár sürgősségi, akár hazaszállítás). Tartalmazhat felelősségbiztosítást, ami akkor fizet, ha egy másik személynek okoztál sérülést. Része lehet a jogvédelmi biztosítás is, ami a perköltségek, ügyvédi költségek és óvadék fedezésére szolgál. Bizonyos utasbiztosítások az idő előtti hazautazáskor is kártérítést fizetnek.

Az utasbiztosításnál a kockázatvállalás időtartama akkor kezdődik, mikor elhagyod Magyarország területét, és akkor ér véget, mikor újra hazatérsz. Természetesen eközben a szerződésnek is élnie kell. Az utasbiztosítás hatálya nem terjed ki az olyan területekre, amiket a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata utazásra nem javasolt országoknak és térségeknek minősít (Ukrajna, Hegyi-Karabah stb.), de kivételt jelenthet, ha az adott ország csak a COVID-járvány miatt került erre a listára. A természeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet szintén kizáró okoknak számítanak.

Kiegészítő fedezetek téli sportokhoz

Ahogy minden kockázati biztosításnál, úgy az utasbiztosítás esetében is jól nézd meg megkötéskor, hogy milyen esetekben és mekkora térítést fizet. Az eddigiekben felsoroltakat tartalmazhatja egy alapszintű utasbiztosítás, de erről sem árt megbizonyosodni. Gyakran a bankok a prémium bankkártyák mellé is adnak utasbiztosítást, ám ezek inkább az ügyfélcsalogató akciók közé tartoznak, amik alacsonyabb összeget fizethetnek, és nem feltétlen terjednek ki annyi mindenre.

Az alapszintű utasbiztosítás nem feltétlen terjed ki a síelésre, ehhez síbiztosítást vagy téli sportokra vonatkozó kiegészítő biztosítást kell kötni.

Fontos, hogy a sporttevékenységet amatőr jelleggel, nem versenyszerűen, és csak a kijelölt pályán végezheted. Ha ezektől eltérsz, akkor a síelés egyes formái is extrém sportnak minősülhetnek, sőt akár a térítésből is kizárhatják.

A téli sportok közé tartozik például:

 • alpesi sí
 • biatlon
 • bobozás
 • hórafting
 • jéghoki
 • jégkorcsolya
 • jégvitorlázás
 • monosíelés
 • síelés
 • sífutás
 • snowboard
 • szakképzett kísérővel vezetett túra keretében motoros szánozás
 • szánkózás
 • szlalomsí
 • túrasízés

Extrém (veszélyes) sportok alatt általában olyanokat értenek, mint a búvárkodás, a canyoning, a golf (!), a hegyi kerékpározás, a kajak-kenuzás, az offroad (pályán kívüli) síelés és snowboardozás, a küzdősportok, a lovaglás, a motorcsónak, a műkorcsolya vagy a quadozás.

Kizárt sporttevékenységek is előfordulhatnak, amiknél nem fizet a biztosító, például atlétika, barlangászat, légisportok, motorsportok, bázisugrás, ejtőernyőzés, extrémsí, síakrobatika, síugrás, siklóernyőzés, sziklamászás stb.

Síbiztosítás / téli sport biztosítás: mire terjed ki?

A síbiztosítás az emberi élet mellett kiterjedhet a bérelt vagy saját sífelszerelés védelmére is, ha elhagynád, ellopnák vagy megsemmisülne. Megtérítheti a sípályáról történő mentés, a helikopteres és hegyi mentés többmilliós költségeit, vagy akár kártalanítást kaphatsz meghiúsult sítanfolyamra is. Előfordulhat az is, hogy a síbérletet nem tudod kihasználni, mert a sípálya zárva tart hóvihar vagy lavina miatt, ilyenkor is kaphatsz térítést. De már útlemondás biztosítás is létezik, ami fizet, ha a meghatározott okok egyike miatt le kell mondani az utat.

nő a síparadicsomban, havas táj, peace-jelet mutat, snowboard mellette, síbiztosítás / téli sport biztosítás kötése után

Ha autóval utaztok a síelés helyszínére, akkor gépjármű-asszisztenciát is kérhettek, ami annyit jelent, hogy baleset, lerobbanás vagy elakadás esetén segítenek az autó elvontatásában, javíttatásában.

A személyes asszisztencia is fontos: ha megbízható biztosítót választasz, akkor annak a munkatársai nemcsak a kárbejelentésben, hanem a probléma megoldásában is segítenek a segélyvonalon keresztül, több nyelven beszélnek, informálódnak, telefonálnak, és intézik az ügyeket helyetted is. Ha kell, megszervezik az ellátást vagy a szálláshelyet, és tájékoztatnak a további teendőkről. A biztosító orvosai konzultálnak az ellátó intézmény szakembereivel, nyomonkövetik a kezeléseket, és ha lehetséges, intézkednek a beteg és a családja hazaszállításáról.

Mennyibe kerül a síbiztosítás / téli sport biztosítás?

A síelésre is kiterjedő utasbiztosítás költségét megtudhatod, ha a biztosító weblapján online díjkalkulációt készítesz. Egy alapszintű csomag fejenként napi pár száz forintért elérhető, míg a legdrágább prémium csomag 1500 forint körül van.

A 10Money kedvezménykód felhasználásával 10% kedvezményt kaphatsz a Colonnade Biztosító Atlasz Direct Utasbiztosításának díjából! Kattints a részletekért! Síeléshez, snowboardozáshoz az utazás céljánál a téli sportokat kell megadni.

Mikor nem fizet a biztosító?

A síeléshez, snowboardozáshoz hasonló téli sportoknál akkor nem fizet a biztosító – a teljesség igénye nélkül –, amikor bizonyítható, hogy nem tettél meg mindent a sérülés elkerülése és a sporteszközök megóvása végett, például nem viselted a kötelezően előírt védőfelszerelést, vagy nem rendeltetésszerűen használtad.

Ha a kár a szabályok be nem tartásából ered, akkor nem fizet a biztosító.

Mi a teendő, ha külföldön valami baj ér?

Miután utasbiztosítást kötöttél, és külföldön valamilyen baj ér, előbb a helyi segítségnyújtó szerveket hívd fel (mentők, tűzoltóság, rendőrség). Ezután keresd meg a biztosító éjjel-nappal hívható segélyvonalát, és vedd fel velük a kapcsolatot. A biztosító telefonszámát érdemes előre elmenteni. Nem árt az sem, ha a biztosítási kötvény kéznél van, segítheti az azonosítást.

A biztosítónak mondj el mindent a baleset vagy káresemény körülményeiről, válaszolj a felmerülő kérdésekre. Ezután ők minden további teendővel kapcsolatban tájékoztatni fognak, valamint segítenek a károk elhárításában, tolmácsolásban és az ellátásszervezésben.