Így emelheted művészi szintre a spórolást

money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Egyszerű és elegáns. Ezért szeretjük a japán kakeibo módszert költségeink optimalizálásához. Elmondjuk, hogyan kezdhetsz neki te is!

Hitel hétfő című videósorozatunk legújabb részében az adósságspirál elkerülésének lehetőségeivel  foglalkoztunk, ahol arra is kitértünk, hogy a megfontolt döntések segítségével akár spórolhatunk is. Ha esetleg lemaradtál róla, itt pótolhatod az epizódot:

Folytatva ezt a gondolatmenetet, úgy gondoltuk, hogy bemutatunk nektek egy módszert, amelynek az alapjai Japánból erednek,  azonban nemcsak a szigetországban vált népszerűvé.

Végy egy jegyzetfüzetet, és kezdheted is a kakeibo módszert

A kakeibo (家計簿) japánul háztartási könyvecskét jelent, hamarosan pedig látni fogjuk, hogy a megnevezés tűpontosan leírja,   miről is van szó. A módszert Motoko Hani, Japán első újságírónője találta ki még 1904-ben, célja pedig az volt, hogy segítse az őt olvasó hölgyeket pénzügyeik kezelésében. A módszertan rendkívüli népszerűségnek örvendett, majdnem 100 évvel a bevezetése után pedig angol nyelven is elérhetővé váltak az útmutatók, leírások. 

Maga a módszer rendkívül egyszerű: egy számunkra szimpatikus  jegyzetfüzetben havi szinten rendszerezzük a költéseinket, a megtakarításainkat, illetve azt is rögzítjük, mi kell ahhoz, hogy megvalósítsuk  pénzügyi céljainkat. Egyszerű, ugye? 

Ne féljünk a költésektől 

Fontos megjegyezni, hogy a kakeibo módszer kulcsa nem az, hogy költéseinket drasztikusan csökkentenünk kell. Éppen az a lényeg, hogy egyéni igényeinkhez szabva optimalizáljuk a kiadásainkat, amelynek köszönhetően a megtakarítások is egyszerűbbé válnak. Jól kell elköltenünk a pénzünket ahhoz, hogy jól tudjunk megtakarítani. És itt találkozunk a legfontosabb nézőpontváltással: 

Ha a megtakarítások csak és kizárólag arról szólnak, hogy mi az, amit nem tehetünk meg, az frusztrálni fog minket. Ezért a tervezésnél fókuszáljunk arra, mi az, amit elérhetünk, illetve mi az, amire valóban szükségünk van ahhoz, hogy pénzügyileg is kényelmessé váljanak a hétköznapok. 

Az írott szó súlya 

A digitalizáció, az okostelefonok és az ultrakönnyű laptopok világában talán furcsa lehet, hogy pénzügyeinket analóg módon kezeljük. Fumiko Chiba, a kakeibo módszer angol nyelvű leírásának szerzője azonban hangsúlyozza, hogy a hagyományos, “analóg” hozzáállás fontos ennél a megközelítésnél. 

“Életünk jelentős részét számítógép-képernyők előtt vagy okostelefonokba merülve töltjük. Ha online applikációk vagy programok segítségével tervezzük a költségeinket, azzal mintegy utánozzuk azt a módot, ahogy általában a pénzünkkel bánunk. A saját, régimódi könyvecske viszont segít abban, hogy elszakadjunk mindettől, és segítségével fókuszáltan tudunk koncentrálni költéseinkre” - állítja Fumiko Chiba.

Ennek mentén pusztán annyi a dolgunk, hogy minden hónap elején összeírjuk, pontosan mennyi pénzzel gazdálkodhatunk. Ebbe beletartozik a fizetésünk, az ad hoc jellegű kifizetések, kölcsönök, ajándékok, alkalmi nyeremények, azaz minden egyes forint, ami a pénztárcánkba kerül.

Miután ezzel megvagyunk, írjuk össze, hogy az adott hónapban melyek a kötelező, megkerülhetetlen kiadásaink. Ide tartoznak a lakhatási költségek, a számlák, törlesztőrészletek és minden hasonló jellegű kiadás. Ha ezt az összeget kivonjuk a teljes összegből, megkapjuk azt a gazdálkodási keretet, amellyel spórolhatunk, illetve amelyet okosan elkölthetünk.   

Egy angol nyelvű videó, amely a kakeibo módszert mutatja be

Dobozoljunk kakeibo módon!  

Innen kezdődnek az igazán érdekes - és háztartásonként eltérő - lépések. Most, hogy tudjuk, pontosan mennyi pénzből gazdálkodhatunk, tematikus dobozokat készíthetünk, ahová felírhatjuk, hogy egyrészt mire tervezünk költeni, másrészt, hogy kötelező fontosságú-e a költés, vagy adott esetben halasztható-e a kiadás.

Ennek eldöntése - egy-két kivételtől eltekintve - nehéz feladat lehet, azonban az segíthet, ha leírjuk, hogy egy-egy kérdéses tételnek mi lenne a következménye, ha nem költenénk rá az adott hónapban. Az így kialakult összkép pedig segít eligazodni abban, hogy helyes mederbe tereljük pénzügyeinket.

Veheted készpénznek!

Bár a banktechnológiai fejlemények korántsem a készpénz hosszú távú megmaradását sejtetik, mégis van egy nagyon jó tulajdonsága, ami hasznodra válhat a tervezésnél: kevésbé könnyű megválni tőle. Szemben a bankkártyás fizetésekkel, a készpénz megfogható, annak kiadása és használata bizonyos szempontból egy pszichológiai teher is, hiszen a költéssel járó “veszteségélmény” anyagi szinten is tapasztalható. 

Láthatjuk, hogy a kakeibo egy igen egyszerű és éppen ezért hatékony módszer. Léteznek persze egyéb lehetőségek is arra, hogy a költségvetésed jól működjön. Ha szeretnél további tippeket kapni, folytasd ezzel a bejegyzésünkkel

Az igazi profiknak

Pénzügyeid optimalizálásában a money.hu kalkulátorai is segítségedre lehetnek. Nézd meg bankszámla-kalkulátorunkat, és válaszd ki az igényeidnek leginkább megfelelő konstrukciót! Már csak azért is érdemes körülnézed, mert nemrég neked is megérkezett az a kimutatás, amelyből kiderül, hogy pontosan mennyiért is bankolsz.  

Forrás: refinery29.com