Új világ az elektronikus fizetéseknél

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Januártól megváltoztak az online bankkártyás fizetés szabályai egy uniós szabály miatt, amit a szakzsargon PSD2 irányelvként emleget. A lépés célja, hogy az eddiginél is biztonságosabbak legyenek ezek a tranzakciók.

Erős ügyfélhitelesítés

Az új szabály előírja az erős ügyfélhitelesítést, ami elsőre bonyolultan hangzik, de valójában nem az. A gyakorlatban a korábbi online fizetésekhez képest az a leglényegesebb változás, hogy valamilyen adatot kell megadni ahhoz, hogy sikerüljön a fizetés. Az azonosításhoz szükség lesz például jelszóra, ujjlenyomatra,  arcfelismerésre vagy egy, a mobiltelefonra érkezett kódra, annak érdekében, hogy zöld utat kapjon az online vásárlás.

A többlépcsős azonosítás bankonként eltérő lehet: a pénzintézetek minden ügyfelet értesítenek a változásokról és a teendőkről, és mindezek elérhetőek az adott bank weboldalán is.

Kulcsszerepben a mobiltelefon

Az online fizetés megkezdése előtt ellenőrizni kell, hogy a bankodnak az a mobiltelefonszám van-e megadva, amit minden egyes nap használsz. Ez fontos, mert a bank erre a számra küldheti a jóváhagyáshoz szükséges kódot. 

Ebből következik, hogy az online fizetésnél nálad kell lennie a telefonodnak.

Vannak bankok, amelyek már tavaly ősz óta többször is küldtek figyelmeztetést az ügyfeleiknek, hogy az online fizetéshez szükség lehet egy előzetesen megadott titkos kódra, amelyet csak a kártyabirtokos és a bank ismer. Ezt vagy meg kell adni a banknak, vagy be kell állítani a netbanki felületen, de az is lehet, hogy a bank határozza meg, mi is legyen ez.

TIPP: Ellenőrizd, hogy a bankodtól kaptál-e erre vonatkozó jelzést.

Ma, az okostelefonok világában nem meglepő, hogy a legtöbb bank mobilapplikációjában is jóvá lehet hagyni az online fizetést. 

Nézzük a gyakorlatban!

A vásárlás lépései a következők lehetnek (amennyiben nem banki applikáción keresztül zajlik a vásárlás)

  • Meg kell adni a bankkártyád adatait. 
  • Majd a bank küld egy kódot a telefonodra. Ezt a kódot meg kell adni az online fizetésre használt felületen. 
  • Be kell írnod a titkos kódot/jelszót, amelyet előzetesen megadtál a banknak.
  • Ha helyesek a kódok, és van pénz a számládon, akkor teljesül a tranzakció. 

A banki applikációkban még egyszerűbben intézhető az online fizetés. Ehhez persze az kell, hogy a bank alkalmazása ott legyen a telefonodon. A  fizetést pedig – különféle módokon – az applikációban lehet jóváhagyni .  

Például a Simple-alkalmazásban regisztrálni lehet a bankkártyákat előre,és amelyek ezek hitelesítése már ekkor megtörténik. Ám a későbbiekben bizonyos időközönként újból hitelesíteni kell majd a fiókba regisztrált bankkártyát.

Fontos! A fenti lépések általános iránytűt jelentenek, lényeges azonban, hogy a bankoknál különböző megoldásokkal vezették be az új szabályoknak megfelelő azonosítást. Ezért, ha próbáltál vásárolni és nem sikerült, vagy először vásárolnál online, akkor előbb mindenképp nézd meg, hogy a bankod mit javasol ahhoz, hogy sikeresen tudj fizetni az interneten. 

Ha a mindennapi bankoláshoz új bankszámlát vagy bankkártyát keresel, a money.hu bankszámla-kalkulátorával összehasonlíthatod a bankok ajánlatait. Itt pedig megnézheted a hitelkártyákat is.