Új világ az elektronikus fizetéseknél

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Januártól megváltoztak az online bankkártyás fizetés szabályai egy uniós szabály miatt, amit a szakzsargon PSD2 irányelvként emleget. A lépés célja, hogy az eddiginél is biztonságosabbak legyenek ezek a tranzakciók.

Erős ügyfélhitelesítés

Az új szabály előírja az erős ügyfélhitelesítést, ami elsőre bonyolultan hangzik, de valójában nem az. A gyakorlatban a korábbi online fizetésekhez képest az a leglényegesebb változás, hogy valamilyen adatot kell megadni ahhoz, hogy sikerüljön a fizetés. Az azonosításhoz szükség lesz például jelszóra, ujjlenyomatra,  arcfelismerésre vagy egy, a mobiltelefonra érkezett kódra, annak érdekében, hogy zöld utat kapjon az online vásárlás.

A többlépcsős azonosítás bankonként eltérő lehet: a pénzintézetek minden ügyfelet értesítenek a változásokról és a teendőkről, és mindezek elérhetőek az adott bank weboldalán is.

Kulcsszerepben a mobiltelefon

Az online fizetés megkezdése előtt ellenőrizni kell, hogy a bankodnak az a mobiltelefonszám van-e megadva, amit minden egyes nap használsz. Ez fontos, mert a bank erre a számra küldheti a jóváhagyáshoz szükséges kódot. 

Ebből következik, hogy az online fizetésnél nálad kell lennie a telefonodnak.

Vannak bankok, amelyek már tavaly ősz óta többször is küldtek figyelmeztetést az ügyfeleiknek, hogy az online fizetéshez szükség lehet egy előzetesen megadott titkos kódra, amelyet csak a kártyabirtokos és a bank ismer. Ezt vagy meg kell adni a banknak, vagy be kell állítani a netbanki felületen, de az is lehet, hogy a bank határozza meg, mi is legyen ez.

TIPP: Ellenőrizd, hogy a bankodtól kaptál-e erre vonatkozó jelzést.

Ma, az okostelefonok világában nem meglepő, hogy a legtöbb bank mobilapplikációjában is jóvá lehet hagyni az online fizetést. 

Nézzük a gyakorlatban!

A vásárlás lépései a következők lehetnek (amennyiben nem banki applikáción keresztül zajlik a vásárlás)

  • Meg kell adni a bankkártyád adatait. 
  • Majd a bank küld egy kódot a telefonodra. Ezt a kódot meg kell adni az online fizetésre használt felületen. 
  • Be kell írnod a titkos kódot/jelszót, amelyet előzetesen megadtál a banknak.
  • Ha helyesek a kódok, és van pénz a számládon, akkor teljesül a tranzakció. 

A banki applikációkban még egyszerűbben intézhető az online fizetés. Ehhez persze az kell, hogy a bank alkalmazása ott legyen a telefonodon. A  fizetést pedig – különféle módokon – az applikációban lehet jóváhagyni .  

Például a Simple-alkalmazásban regisztrálni lehet a bankkártyákat előre,és amelyek ezek hitelesítése már ekkor megtörténik. Ám a későbbiekben bizonyos időközönként újból hitelesíteni kell majd a fiókba regisztrált bankkártyát.

Fontos! A fenti lépések általános iránytűt jelentenek, lényeges azonban, hogy a bankoknál különböző megoldásokkal vezették be az új szabályoknak megfelelő azonosítást. Ezért, ha próbáltál vásárolni és nem sikerült, vagy először vásárolnál online, akkor előbb mindenképp nézd meg, hogy a bankod mit javasol ahhoz, hogy sikeresen tudj fizetni az interneten. 

Ha a mindennapi bankoláshoz új bankszámlát vagy bankkártyát keresel, a money.hu bankszámla-kalkulátorával összehasonlíthatod a bankok ajánlatait. Itt pedig megnézheted a hitelkártyákat is.