A CSOK-ot passzív KHR-es személy is igényelheti?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Bea

Tisztelt szakértő!

Az lenne a kérdésem, hogy milyen vagy melyik banknál kaphatnék hitelt használt ház vásárlásra?

Munkaviszonyom van már két éve. Passzív bár listás vagyok kb. két hónapja. Az OTP faktoringnál volt tartozásom, amit kedvezményesen kifizettem, de így öt évig passzív bár listás vagyok. Két kiskorú gyermekem van és élettársi kapcsolatban élek. Jelenleg önkormányzati bérlakásban élünk. Szeretném kihasználni a csokot is és hitelt felvenni, így ebből használt lakást vásárrolni.

Kérdésem: milyen lehetőségem lenne így hitelfelvételre?
A csok jár nekem így passzív bárlistásként?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Bea

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Bea!

A CSOK rendelet nem írja elő a hitelintézeteknek az igénylők KHR státuszának vizsgálatát, tehát a CSOK jogosultságot nem zárja ki, ha a támogatott személyek adatai negatív információval aktív vagy passzív státuszban szerepelnek a KHR listán.

Ami a hitelfelvételt illeti, a pénzintézetek mindegyike ellenőrzi a hitelfelvevő adatait a Központi Hitelinformációs Rendszerben, s a negatív információ – akár aktív, akár passzív – egyetlen pénzintézetet kivéve kizáró okot jelent. Bankpartnereink egyikénél hitelképes lehet az az ügyfél, akinek adatai ugyan passzív státuszban szerepelnek a KHR-ben, de a tartozás a hitelkérelem benyújtásától számított legalább 6 hónapja rendezett.

A pozitív hitelbírálat azonban 6 havi passzív KHR státusz esetén sem automatikus. A hitelképességet az is befolyásolja, hogy az adósnak korábban hány ügylet vonatkozásában volt mulasztása, milyen típusú hitelnél fordult ez elő, illetve mekkora hitelösszeget érintett. Mindezek ismeretében hozza meg döntését a bank.

Kérdésére válaszolva legkorábban 6 havi passzív KHR státusz esetén nyílhat lehetőségük lakáshitel és CSOK együttes igénybevételére, amennyiben a használt lakásra vonatkozó további CSOK feltételek is teljesülnek. Élettársi kapcsolat esetén együttesen lehetnek jogosultak a kedvezményre. Feltétel, hogy mindketten tulajdonrészhez jussanak a kedvezmény igénybevételével vásárolt lakásban.

A hitelfelvétellel kapcsolatban a tényleges ügyintézés a 6 hónap megléte után kezdődhet el. Irodáinkban a teljes körű CSOK és hitelügyintézés díjmentes!

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple