A hitelfedezeti biztosítás érvényesíthető akkor is, ha van adóstárs?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Krisztián

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi kérdésem lenne. Amennyiben ingatlanfedezetes bankhitelt vennék fel adóstárssal (feleségem) és mindketten hitel visszafizetési biztosítást is kötnénk, akkor a halálom esetén a hiteltartozást a biztosító fizeti-e vissza, ha a biztosítási feltételek teljesülnek vagy az egyébként egészséges, munkaképes és munkával rendelkező adóstársamnak kell-e tovább fizetnie a törlesztőrészleteket anélkül, hogy a biztosító bármit is megtérítene?

Érdemes-e egyáltalán az adóstársra is hitelfedezeti biztosítást kötni, amennyiben jóval kevesebb a bevétele (törlesztőrészletet önmagában nem fedezi), mint az adósé (én). Mi történik, ha az adóstársnak biztosítása nincs, de a biztosított adós elhalálozik vagy munkaképtelen/munkanélküli lesz és ezekre az esetekre a saját hitelfedezeti biztosítása vonatkozik. Akkor ki fizet? A biztosító vagy az adóstárs?

Válaszukat várva,
Köszönettel:
Krisztián

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Krisztián!

Ha a kölcsönfelvételhez kapcsolódóan Önök mindketten hitelfedezeti életbiztosítást kötnek, akkor bármelyikük halála esetén – amennyiben a biztosítási feltételek teljesülnek – a biztosító kifizeti a fennálló tartozást a hitelintézet részére. A biztosító tehát abban az esetben is fizet, ha az adós elhalálozik és az adóstárs egészséges, munkaképes és munkaviszonnyal rendelkezik.

Az, hogy az adóstárs részére is érdemes-e megkötni a hitelfedezeti életbiztosítást, az adott ügylettől függ. Meghatározó az is, hogy mekkora havi kiadást jelentene az adóstárs részére kötendő biztosás. Továbbá azt is mérlegelni kell, hogy az adóstárs halála mekkora bevételkiesést jelente a család számára, veszélytetné-e az adós részéről a további, problémamentes, szerződésszerű hiteltörlesztést.

Ha a munkanélküliség, keresőképtelenség kockázatára is kitejedő hitelfedezeti biztosítással csak az adós rendelkezik, és ő munkanélüli vagy keresőképtelen lesz, akkor a biztosító ugyanúgy fizet a szerződésben rögzítetteknek megfelelően akkor is, ha az adóstársnak van jövedelme.

A jelzáloghitelek mellé köthető hitelfedezeti biztosítás az ügyfelek által kiválasztott csomagban köthető. Létezik úgynevezett teljes csomag, amely valamennyi kockázatot tartalmaz: bármely okú halál, bármely okú 79%-os mértéket meghaladó egészségkárosodás, munkanélküliség, átmeneti keresőképtelenség. Létezik baleseti csomag: baleseti halál, balesetből eredő, 51%-ot meghaladó mértékű rokkantság, munkanélküliség, átmeneti keresőképtelenség kockázatával. Köthető kifejezetten csak munkanélküliség és átmeneti keresőképtelenség kockázatára köthető hitelfedezeti biztosítás is.

A hitelfedezeti biztosításokról, valamint az elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről Szakértőink készséggel adnak teljes körű felvilágosítást. Személyre szóló, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkatIrodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!