Lakáshitelhez kötött lakásbiztosítás kedvezőbbre váltható?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Gábor

Tisztelt szakértő!

Az 5 évvel ezelőtt felvett lakáshitelhez kötni kellett lakásbiztosítást! Ezt szeretném felmondani, és egy kedvezőbb lakásbiztosítást kötni.

Az lenne a kérdésem, hogy ezt jeleni kell-e a bank felé, vagy elég a biztosítók között intézni?

Válaszát előre is köszönöm.
Gábor

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Gábor!

Lakáscélú jelzáloghitel esetén fontos feltétel, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan a teljes futamidő alatt biztosítva legyen, sőt a fedezetként bevont ingatlanra megkötött épületbiztosítást illetően a kölcsön futamideje alatt a hitelnyújtó bank legyen a kedvezményezett. Ez azért szükséges, hogyha az ingatlant, vagyis a bank számára a hitel visszafizetésének biztosítékát jelentő fedezetet valamilyen nagyobb kár éri, esetleg megsemmisül a fedezet, a bank számára akkor is biztosított legyen a nyújtott kölcsön visszafizetése. Nagyobb kár esetén tehát a biztosító először a bankot kártalanítja, s azt követően fizet a tulajdonosnak. (Kisebb káresemény bekövetkeztekor (pl.: üvegkár) ez természetesen nem így van.)

Ezért folyósítási feltétel, hogy az ügyfél, a fedezetül szolgáló ingatlanra megkötött vagyonbiztosítást, illetve annak kötvényét bemutassa. Ebben a hitelfolyósító bankot kedvezményezettként kell feltüntetni.

A lakásbiztosítás felmondásának és az újabb, kedvezőbb biztosítás megkötésének tehát nincsen akadálya, de ezt a bank felé is célszerű jelezni, illetve ezen túlmenően a biztosítást a bank javára engedményeztetni kell, vagyis az új kötvényre az érintett bankot kedvezményezettként be kell jegyeztetni. Ehhez szükség van a hitellel kapcsolatban néhány adatra, mint például a hitelszerződés száma, az engedményes (bank) neve, címe, számlaszáma és az engedményezés időtartama. Fontos, hogy a bank a teljes futamidő alatt kedvezményezett legyen, illetve a biztosítási összeg fedezze a hitelösszeget. A szükséges információkat a hitelnyújtó bankban meg tudják adni Önnek. Az engedményezéshez szükséges nyilatkozatot pedig a biztosító tudja kiállítani a feni adatok ismeretében.

Ha a biztosításkötés után az engedményezés is megtörtént, akkor annak egy példányát be kell nyújtani a bankba. A biztosításváltással kapcsolatban egyéb bejelentési kötelezettségnek véleményünk szerint nem kell eleget tenni.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!