Befolyásolja a hitelfelvételt, hogy hamarosan CSED-en leszek és csökkenni fog a jövedelmem?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Erika

Tisztelt Szakértő!

Szeretnénk igénybe venni a CSOK 10+10 támogatást. Ahhoz, hogy simán beleférjünk a JTM és HFM értékekbe (korábban azt a banki tájékoztatást kaptuk, hogy JTM tekintetében a 35%-ot kellene becélozni a törvényi 50% helyett), úgy kellene belevágnunk az igénylésbe, hogy két gyermekünk mellett a harmadik baba már eltöltött 24 hetet a pocakban. Ebben az esetben egy 20 milliós ingatlan esetén (2 millió önerővel számolva) a JTM 37,5%, a HFM 40%. De az igénylés után nem sokkal lecsökkenne a jövedelmem (CSED, GYED), ezt is figyelembe veszik a bankok? Elképzelhető, hogy azért nem adnak hitelt, mert az igénylés pillanatában ugyan megfelelünk a feltételeknek, de három hónappal később már nem?

Még egy kérdésem van: MNB tájékoztató szerint nettó jövedelemnek számít a családi pótlék, a CSOK rendelet úgy fogalmaz, hogy az állam által rendszeresen folyósított összeg beleszámít a nettó jövedelembe, akkor a bankok miért csak másodlagos jövedelemként veszik számításba a családi pótlékot?

Válaszát előre is köszönöm!
Erika

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Erika!

A bankok a jövedelemvizsgálatot a kölcsönkérelemmel egyidejűleg benyújtott igazolások alapján végzik. Azzal az igazolt jövedelemmel számolnak tehet, amely a kérelem elbírálásnak idején érvényes. Információink szerint azt nem veszik figyelembe adott esetben (nem egyedülálló igénylő), hogy az adóstárs 3 hónappal később már kisebb összegű jövedelmet tud igazolni.

A hitelintézetek saját hatáskörben döntenek arról, hogy a családtámogatási juttatásokat – CSED, GYED, GYES, GYET családi pótlék – milyen formában veszik figyelembe. Ezek a juttatások a bankok többségénél csak kiegészítő, másodlagos jövedelemként vehetők figyelembe, vagyis az adós legalább a mindenkori minimálbért elérő önálló, elsődleges jövedelme mellett. Van olyan pénzintézet is, amelyik a családi pótlék összegével a gyermek meghatározott életkoráig vagy egyáltalán nem kalkulál a jövedelemvizsgálat során. Ennek legfőbb oka, hogy a családtámogatási juttatások nem tartoznak a tiltható jövedelmek közé. A hitel nemfizetése esetén tehát ezekből a jövedelmekből nem tiltható a törlesztő részlet, ezért nem veszik figyelembe a bankok önálló, elsődleges jövedelemként hitelfelvétel során.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple