Mi tehetek, ha nincs elég számlám falusi CSOK korszerűsítés esetén?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Richárd

Jó napot!

Tavaly vásárolt ingatlanunkat elkezdtük felújítani. (Nem falusi csok-kal vásároltunk, csak a felújítást vettük igénybe.) Felújítás során elég sok mindent mi meg tudtunk csinálni, mivel van 15 év építőipari tapasztalatom. Gondoltuk, hogy spórolunk így is. Viszont a pénzünk elfogyott, kértünk szemlét, ami le is zajlott, 38%-os készültséget állapítottak meg. Ezzel nincs is gond, mert tényleg ennyi van kész, de számlánk ennek csak egy részéről van, ami nem éri el a 70%-ot, de még az ötvenet is alig.

Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mit lehet tenni?

A teljes költségvetés 38% = 4.680.000 Ft, tehát kb. 3,6 millióról kellene számla (ez a 70%-a készültségi foknak). Sajnos csak kb. 2,2 millióról van számla, mert a munkadíjon spóroltunk, hogy minél több mindent meg tudjunk csinálni.

Van arra esély, hogy elfogadják, hogy én csináltam, ha már a szemlén is látható? Megkaphatjuk a készültségi foknak megfelelő összeget a banktól? Vagy a tájékozatlanság hiánya, illetve a spórolás miatt elbuktuk a különbözetet?

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel.
Richárd

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Richárd!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át szükséges számlával igazolni. Részfolyósításra akkor kerülhet sor, ha az elvégzett munka költségvetésben meghatározott értékének legalább 70%-áról megfelelő számlát tudnak benyújtani. Ennek hiányában sajnos nem lehetséges a folyósítás.

Esetleg azt lehetne tenni, hogy további munkálatokat végeznek el, ahol mindenről kérnek számlát, s így az elért újabb készültségi fok esetén utolérhetik magukat a számlákkal is. Amennyiben finanszírozási problémát okozna egy újabb részmunkálat elvégzése, akkor arra átmenetileg személyi kölcsön (esetleg családi kölcsön) felvétele jelenthet megoldást. A bank ugyanis csak akkor tud folyósítani, amikor a 70%-os számlabemutatási kötelezettségnek eleget tesznek.

Az elérhető hitellehetőségekről Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket. Személyre szabott tájékoztatáshoz azonban bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple