Milyen módon szüntethető meg a kezesség?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Róbert

Tisztelt Szakértő!

Adva van egy ingatlan, aminek 2 tulajdonosa van. Az egyik tulaj, aki haszonélvezettel lakja a házat, 10 évvel ezelőtt a K&H-nál 20 évre felvett szabad felhasználású jelzáloghitelt. Mivel a jövedelmük kevés volt, így engem megkértek, úgymond technikai kezességre. Az összeget az ingatlan felújítására költötték el, így az értékesebb lett. Nekem az ingatlan nem tulajdonom, házastársi és rokoni szálak nem fűznek össze. Betöltöttem a 65. életévemet és a rendezetten fizetett hitelből 10 év volna még. Én viszont a saját életemhez nem tudok ez által hitelhez jutni, jelenlegi ingatlanom felújításához.

Milyen lehetőségeim vannak? A hitelfelvevő nem hajlandó helyettem másik kezest keresni, viszont a másik tulajdonos időközben vagyonilag rendezettebb lett.

Kérem szíves válaszukat!
Róbert

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Róbert!

Az adóstársi (technikai kezesi) szerepből történő kilépés a hitelintézet hozzájárulásával lehetséges. Elsőként tehát a hitelnyújtó bankot kellene megkérdezni, hogy milyen feltételekkel volna lehetőség arra, hogy Önt kiengedjék a kötelemből. Általában valóban az szokott előfordulni, hogy a bank a jövedelmével bevont személyt abban az esetben engedi kilépni a hitelügyletből, ha bevonható helyette másik, megfelelő jövedelemmel rendelkező személy. Ebben az esetben esetleg elfogadható lehet a hitelügyletben jelenleg is szereplő tulajdonos magasabb összegű igazolt jövedelme.

Ha mégsem működik az Ön hitelügyletből történő kilépése, akkor még azt lehetne megvizsgálni, hogy a jelenlegi kezesi szerepe mellett Ön mekkora összeg erejéig lenne hitelképes. A meglévő kölcsön ugyanis nem jelent automatikusan kizáró okot újabb hiteligénylésnél. Ha az adós igazolt nettó jövedelmének – pénzintézettől függően – 40-50%-ába belefér az összes (meglévő adósságszolgálat és felvenni kívánt) hitel törlesztő részlete, akkor lehetőség nyílhat újabb, felújítási hitel felvételére.

A felújítási, korszerűsítési hitelek aktuális törlesztő részletét online lakáshitel kalkulátorunk segítségével ismerheti meg. Korszerűsítéshez államilag támogatott és piaci kamatozású lakáshitel egyaránt igényelhető. Online adatlapunk kitöltésével szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást is tudnak adni Önnek az igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelő lakásfelújítási hitelkonstrukciókról! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple