Napelemes rendszer telepítése esetén igényelhető az ÁFA visszatérítés?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Sándor

Tisztelt Szerkesztőség!

Falusi CSOK által preferált kistelepülésen lakom. Lakóépületemen napelemmel üzemelő háztartási méretű kiserőmű telepítéssel energia korszerűsítést végzek. A napokban történik a rendszer telepítése. A kivitelezés saját erőből történik. A beruházás befejezése és üzembe helyezése a hó folyamán megtörténik. Öregségi nyugdíjas vagyok.

Kérdezem, hogy jogosult vagyok-e az elvégzett korszerűsítés után ÁFA visszatérítésre, ha igen, akkor hol kell igényelni és milyen nyomtatványon?

Üdvözlettel: Sándor

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Sándor!

Napelemes rendszer esetében preferált településen az ÁFA visszaigénylés csak a kialakításra kerülő fűtési rendszerrel összefüggésben vehető igénybe. A kialakítandó fűtési rendszer akkor támogatható, ha az részben vagy egészben árammal működik, valamint a fűtés központi rendszerű, azaz az árammal működtetett fűtési rendszer a teljes lakás fűtését szolgálja egy központi irányítással. Amennyiben ennek a szabálynak nem felel meg a kialakítani kívánt rendszer, akkor a munkálatokhoz az ÁFA visszatérítés nem használható fel.

További feltétel a legalább 1 éve fennálló TB jogviszony igazolása. Nyugdíjasok azonban nem rendelkeznek társadalombiztosítási jogviszonnyal. Nyugdíjas személy tehát csak akkor lehet jogosult a támogatásra, ha a nyugdíj mellett kiegészítő keresőtevékenységet folytat.

ÁFA visszatérítési támogatás azonban csak a még hátralévő munkálatok finanszírozására vehető igénybe. A támogatás iránti kérelmet tehát már a munkálatok megkezdése előtt be kellett volna nyújtani a hitelintézethez. (Az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem bármely hitelintézethez benyújtható, amely foglalkozik ezzel a támogatási formával.) Ha ez nem történt meg, akkor utólag a már elvégzett korszerűsítési munkálatok tekintetében sajnos nem lehet élni a támogatással.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple