Teljesített a gyermekvállalás, ha nem élve születik a gyermek?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Imre

Jó napot kívánok!

Következő kérdéssel fordulok önökhöz:

2017.10.09.-én egy OTP fiókban aláírtunk egy Lakáshitel szerződést CSOK támogatással (amibe előre vállaltuk a 2 gyereket).

Idén év elején Feleségem ikerterhes lett, de sajnos 22 hét + 3 nap után elveszítettük a gyerekeket (2018.06.25.) Neten keresgélve azt találtam, hogy törvénymódosítás volt és 2017.09.15.-től a 12 hetes kor már gyermeknek számít, a korábbi 24 hét helyett, tehát teljesítve lettek a feltételek.

Ezt később az OTP telefonos ügyfélszolgálata megerősítette. Viszont ezt ahhoz kötötték, hogy szerezzek be egy méltányossági igazolást tőlük:
… Megyei Kormányhivatal
…-i Járási Hivatala
Hatósági Főosztály
Gyámügyi és Igazságügyi Osztálytól

Viszont ott azt a választ kaptam, hogy a bankkal kötöttünk a szerződést, így a vállalás teljesítése, illetve az igazolási kötelezettség a bank felé áll.

Sajnos vészesen fogy a rendelkezésre álló 60 napunk. Június 25.-én vesztettük el a gyerekeket. Ezert SOS várom a válaszukat.

Üdv.: Imre

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Imre!

A 2017. szeptember 15-től hatályos CSOK rendelet értelmében a magzat már a 12. terhességi hét betöltése után meglévő gyermeknek számít.

A támogatási szerződésben az igénylő vállalja, hogy a gyermek halva születése esetén annak tényét teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt, büntetőjogi felelősség vállalásával tett nyilatkozatban a gyermek halva születését követő legfeljebb 60 napon belül bejelenti és bemutatja annak tényét igazoló dokumentumot a hitelintézet részére. A gyermek halva születését – a gyermek születését követő 60 napon belül – a halottvizsgálatról és a halottakkal kapcsolatos eljárásról szóló 351/2013. (X. 4.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti okirattal igazolja a támogatott személy.

Fentiek alapján tehát Önöknek nem kell méltányossági igazolást kérniük a járási hivataltól. Nincs más teendőjük, mint egy nyilatkozatot írni az érintett bankfióknak, illetve a bank központjának, melyben – a vonatkozó jogszabály előírására hivatkozva (A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10.) kormányrendelet 5.§ (1) bekezdés 3. pont; 14.§ (3) bekezdés m) pont; 20.§ (10) bekezdés – bejelentik a gyermekek sajnálatos halva születését, teljesítve ezzel a gyermekvállalásra vonatkozó feltétel teljesítését és mellékelik hozzá a gyermekek halotti anyakönyvi kivonatának másolatát.

 

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple