Alapkamat jelentése

A jegybanki alapkamat egy adott ország irányadó kamata, mellyel az ország központi bankja, jegybankja az ország gazdaságát szabályozni tudja. A jegybanki alapkamat Magyarországon az a referencia kamatláb, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fizet a kereskedelmi bankoknak a nála elhelyezett kéthetes lejáratú kötvények után fizet. Magyarországon a jegybanki alapkamat meghatározása a monetáris tanács feladata. 

A jegybanki alapkamat befolyásolja a banki betétek után járó, illetve a hitelekre fizetendő kamatot. Ugyanakkor Magyarországon ez már nem közvetlenül érvényesül. A legtöbb bank 2012 áprilisától már a BUBOR-hoz (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb-hoz), a BIRS-hez (Budapesti Kamatswap Ügyletek-hez), illetve állampapír referenciakamatokhoz köti hiteleit. Ezek a mutatók, amelyeket referenciakamatnak nevezünk lényegében azt mutatják meg, mennyiért, milyen kamaton adnak egymásnak kölcsön a bankok. A referenciakamatok így eltérnek az alapkamattól, de ezek alakulására is nagy hatással van a jegybanki alapkamat. 

Ha csökken az alapkamat, a referenciakamatok is lefelé tartanak, a hitelek is olcsóbbá válnak. Ha a jegybank emeli az alapkamatot, az emelés idővel valamilyen szinten beépül a referenciakamatokba is. Ekkor a hitelek drágulni fognak. Az újonnan igényelt hiteleknél az alapkamat (és a referenciakamat) változásnak szinte azonnal érezhető hatása van, a meglévő hiteleknél ugyanakkor attól függően, hogy milyen hosszú időre fixáltuk a hitelünket – milyen hosszú kamatperiódust választottunk - ezt akár csak hónapokkal, évekkel évekkel később érzékelhetjük a törlesztőrészletekben. 

Az alapkamat alakulásának a lekötött betéteknél is van szerepe: minél alacsonyabb a jegybanki alapkamat, annál kevesebbet fogunk a pénzünkért kapni. Ha úgy gondoljuk, hogy az alapkamat csökkenni fog, érdemes minél hosszabb, fix kamatozású betétet választani, ami a lekötéskori kamatot garantálja a teljes lekötési idő alatt. 

Emellett az alapkamat számos esetben mérőeszköz. Például a mindenkori alapkamat kétszeresét számolhatják fel késedelmi kamatként, ha hivatalos szervnek tartozunk.