Deviza alapú hitel jelentése

Olyan hiteltípus, melynek összegét, illetve törlesztőrészletét devizában határozzák meg. A tőketartozást és a hitel díjait is devizában tartják nyilván. Ezáltal az adott deviza árfolyamától jelentősen függ a kölcsöntartozás forintban kifejezett tőkekövetelése és a mindenkori törlesztőrészlete is. 

Sokan keverik a devizahitellel, ami főként abban különbözik a deviza alapú hiteltől, hogy utóbbinál a havi törlesztőrészletet is csak devizában lehet megfizetni.  A deviza alapú hitelnél a törlesztés forintban történik, a devizára váltásról a bank gondoskodik.

2012-től a bankok gyakorlatilag már nem folyósítanak semmilyen devizahitelt lakossági ügyfeleknek a nagy árfolyamkilengések és a túlzott kockázat miatt.

A Magyar Nemzeti Bank az adósságfék szabályokban is érzekeltette a magasabb kockázatot. Euró alapú hiteleknél 500 ezer forintos jövedelem alatt a kereset maximum 25 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, efelett 30 százalék ez az arány. Más devizában felvett hitel esetében ennél is szigorúbb a szabály: a jövedelem 10, illetve 15 százaléka fordítható maximum a hiteltörlesztésre – ez lényegében kizárja, hogy bárki is ilyen hitelt vegyen fel.

chatsimple