Mennyi lakáshitelt lehet felvenni?

A felvehető lakáshitel maximális összege az adós(ok) jövedelmétől, a választott kamatperiódus hosszától és az ingatlan forgalmi értékétől függ. 

A jövedelem terhelhetőségének meghatározásakor az MNB adósságfék szabályaiból a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) az irányadó – ez lakáshitel esetén figyelembe veszi a kamatperiódus hosszát is. 

Ha az igazolt jövedelem összege kevesebb, mint 600 ezer forint, akkor a jogszabály alapján egy legalább 10 évre rögzített kamatozású lakáshitelnél a fizetés maximum 50 százaléka lehet a hitel törlesztőrészlete. Efelett a nettó jövedelem 60 százalékáig lehet hitelt felvenni. 

Ha a kölcsön kamata 10 éven belül megváltozhat, de a kamatperiódus hossza legalább 5 év, akkor a fizetés 35%-át teheti ki a hitelek törlesztőrészlete. 

Az ingatlan értékét a bank független értékbecslő segítségével határozza meg, aki személyesen felméri a ház, lakás állapotát. A JTM- rendelet alapján a hitel kérőjének az ingatlan forgalmi értékének legalább 20%-át elérő önerővel kell rendelkeznie, de a bank hitelezési szabályzata ennél magasabb önerő rendelkezésre bocsátását is jogosult elvárni. A bankok a lakáshitel összegét jellemzően a lakás forgalmi értékének 65-70%-ában állapítják meg.

A fentiek okán fontos tudni, hogy egy ingatlant csak hitelből nem lehet megvenni, ha nincs más fedezet bevonva.

chatsimple