Mi a különbség a piaci érték, forgalmi érték és vételár között?

Egy ingatlannak egyszerre több értéke is lehet.

A piaci érték az az elképzelt ár, ami az adott pillanatban az ingatlan árának várható értéke. Ideális helyzetben az az érték, amin az adott ingatlan elkelhet.

A forgalmi érték az értékbecslés során kialakult ingatlan érték – ez van talán legközelebb a reális eladási értékhez. Normális esetben a piaci és forgalmi érték nagyon közel van egymáshoz

A vételár az az összeg, amelyen az ingatlan ténylegesen gazdát cserél. 

A fentiek okán egy ingatlan piaci értéke lehet magasabb, mint a vételára, ha vevőként jobb üzletet tudtál kötni. Ugyanígy jó üzlet esetén a piaci érték feletti összeget is kaphatunk vételárként az ingatlanért eladóként. 

Ugyanakkor a bank szempontjából fontos tudni, hogy a hitel elbírálása esetén ők a forgalmi értékből indulnak ki és az alapján számolják a kölcsön hitelbiztosítéki értékét. Ha tehát a forgalmi éretéknél jóval magasabb összegű lakást akarsz finanszíroztatni, jó eséllyel a bank csak a forgalmi érték alapján vállalja a finanszírozást – nagyobb önerőre lesz szükséged. Ha viszont az ingatlan forgalmi értéknél lényegesen alacsonyabb áron juthatsz hozzá egy lakáshoz, akkor a kölcsön paraméterei nem a forgalmi értékhez, hanem a vételárhoz igazodnak – azaz nem kaphatsz az eredeti forgalmi érték számításával kölcsönt, hiszen végső soron minden annyit ér, amennyit adnak érte. 

chatsimple