Szabadon felhasználható jövedelem jelentése

Az összes havi kiadás után a jövedelmünkből fennmaradó összeg. A bankok ezt úgy állapítják meg, hogy az igazolt jövedelmeket (pl. munkabér, lakáskiadásból származó jövedelem, családi pótlék, GYES, vállalkozásból származó jövedelem, stb.) összeadják, majd ezekből kivonják a más (ki nem váltandó) hitelek törlesztésére fordított összeget. Ebből még levonják az adott család megélhetési költségeit (ehhez gyakran használják a KSH által közölt megélhetési költségeket), majd így megkapják azt az összeget, ami szabadon felhasználható. 

Bár az MNB hitelfék szabályai szerint a bankok ma a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) számításai alapján döntenek a hitelezhetőségről, sokan ma is számolnak a szabadon felhasználható jövedelemmel. 

Főleg akkor válik fontossá a szabadon felhasználható jövedelem kérdése, amikor különböző jogcímeken érkező bevételekből tudja csak a hiteligénylő a szükséges jövedelmet igazolni. Ezek egy részét csak bizonyos pénzintézetek fogadják el, s abban is eltérés lehet, hogy milyen mértékben számítják be az adott jövedelmet. 

chatsimple