Hitelnet.hu a money.hu része lett!
A hitelnet tartalmai mostantól a money.hu-n érhetők el. Még több hasznos információ és segítség vár az oldalainkon!

Tulajdonjog fenntartás jelentése

Ingatlaneladás során, amíg a vevő nem fizette ki a teljes vételárat, addig az eredeti tulajdonos fenntarthatja tulajdonjogát, tehát továbbra is az ő birtokában marad az ingatlan. 

A teljes vételár kiegyenlítése után kerülhet sor a tulajdonjog bejegyzésére, melyhez az eladónak külön okiratban hozzá kell járulnia. 

Lehetséges azonban, hogy az eladás tényét (de nem a tulajdonjog átszállását) a tulajdoni lapon bejegyezzék, ami innentől kezdve hitelesen fogja tanúsítani az értékesítés tényét.

Ha az ingatlan vételárát hitelből (is) finanszírozzák, a vevők az adásvételi szerződés aláírásakor még képtelenek kifizetni a vételár teljes összegét. Ilyenkor általános az, hogy az eladás tényét a tulajdonjog fenntartással jegyeztetik be. Ez a vevő és a hitelnyújtó intézet számára egyaránt biztosítékot jelent, mivel az eladó így nem értékesítheti másnak az ingatlant és nem is terhelheti meg. 

A tulajdonjog fenntartás lehet határozott vagy határozatlan idejű. Előbbi esetben a földhivatal a határidő lejártával törli az erre vonatkozó széljegyet. Ez gondot okozhat.