Új lakás jelentése

A lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, használatbavételi vagy fennmaradási engedéllyel rendelkező lakás, melyet a lakás építtetőjétől vásárol a vevő és ő az első bejegyzett tulajdonos.

A CSOK és egyéb állami támogatások alapján az ingatlan akkor tekinthető új lakásnak, ha az az alapozási munkáktól kezdődően - kivéve, ha a meglévő alap szakértői vélemény alapján felhasználható - újonnan épített, illetve megfelelő komforttal rendelkezik. Tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakásnál feltétel, hogy új, önálló társasházi tulajdoni különlapon legyen nyilvántartott, s lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező legyen. 

A vállalkozó által újonnan épített új lakás tulajdonjogának megszerzése kapcsán érvényesíthető illetékmentesség és –kedvezmény alkalmazásában új lakásnak minősül a lakástulajdon a használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásul vételét követő első megvásárlásáig. Vagyis az elkészülte utáni első adásvételi szerződésre vonatkozik az illetékmentesség vagy –kedvezmény . A lakás második megvásárlásáig csak akkor lehet illetékmentességgel, -kedvezménnyel élni, ha a lakást a használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásul vételét követően a vállalkozótól az Itv. 23/A. §-a szerinti ingatlanforgalmazó vásárolja meg.

chatsimple