Mennyivel nagyobb lakásra elég a CSOK?

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Az ingatlan.com összegyűjtötte, hogy hol és mennyivel nagyobb lakásra elég a lakásvásárlásnál a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény).

A vidéki nagyvárosokban is élénk a lakáspiaci kereslet, a gyermekes háztartások számára megfelelő 60-70 négyzetméteres használt lakások ára a különböző megyeszékhelyeken 10-25 millió forint között mozgott október elején. 

A legolcsóbban Salgótarjánban, Kaposváron és Miskolcon lehet lakáshoz jutni, ahol 10-14,7 millió forintból jön ki egy 60-70 négyzetméteres lakás. A legdrágább megyeszékhelyek között van Debrecen, Győr és Székesfehérvár, ezekben a városokban 20,5-25 millió forintba kerülnek a szóban forgó lakások – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Hány extra négyzetméterre elég a CSOK?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a használt lakások esetében leginkább a vidéki nagyvárosokban, megyeszékhelyeken akár egy félszobával is nagyobb lakást vehetünk az igényelhető állami támogatással, amelynek átlagos összege idén 1,5 millió forint volt. 

A CSOK segítségével Salgótarjánban, Kaposváron, Miskolcon, Szolnokon, Pécsen, Tatabányán átlagosan 6-9 négyzetméterrel vásárolhatunk nagyobb lakást. Budapesten ugyanez a másfél millió forintos támogatás átlagosan 3 négyzetméterrel nagyobb használt lakásra lehet elegendő. Az átlagos CSOK összege pedig a vásárláskor fizetendő 4 százalékos illeték teljes egészét is fedezheti egy maximum 37 millió forint értékű használt ingatlan esetében.

A fővárosban leginkább a háromgyerekesek új lakás vásárlásához adható, 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás jelentheti a legjelentősebb segítséget. Az ingatlan.com adatai szerint a budapesti 60-70 négyzetméteres új lakások átlagos négyzetméterára meghaladta a 700 ezer forintot, így a 10 millió forintos CSOK 14 négyzetméterrel nagyobb lakást eredményezhet. A vidéki nagyvárosokban pedig 20-30 plusz négyzetméterre is elég lehet a 10 milliós összeg.

Hiteltámogatásként is felfogható

Az állami támogatás mellett az alacsony kamattal felvehető hitelek segítik leginkább a lakásvásárlókat. „Így például egy 20 évre felvett, végig fix törlesztésű, 10 millió forintos lakáshitel esetében a legolcsóbb konstrukciónál a teljes hiteldíjmutató (thm) 5,3-5,6 százalék, a teljes visszafizetendő összeg pedig 16 millió forint. A használt lakásokhoz adott átlagos 1,5 millió forintos CSOK-kal együtt a visszafizetendő összeg 14,5 millió forint lesz, így a feltételezett thm mindössze 4 százalékra csökken” – mondta Trencsán Erika, az ingatlan.comhoz tartozó money.hu hitelszakértője.

(ingatlan.com elemzés)

Fotók: Pixabay

Ez is érdekelhet
chatsimple