Olcsóbb albérlet vagy lakáshitel! Mutatjuk hogyan!

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Az albérletek és a lakások árai az egekben, de ne csüggedjünk! Íme egy lehetőség, amivel csökkenthetjük a költségeket.

Szerencsére ma már számos állami támogatást vehetünk igénybe a lakásvásárláskor, de van még egy lehetőségünk, hogy a lakáshitel törlesztőjét vagy akár az albérlet összegét csökkenthessük. A megoldás: önsegélyező pénztár.

150 ezer forintnyi adó-visszatérítés

Trencsán Erika, az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu vezető pénzügyi szakértője elmondta: „az önsegélyező pénztári tagoknak a befizetéseik után 20 százalék, de maximum 150 ezer forint adó-visszatérítés jár, amit lakáscélra is lehet fordítani. A visszakapott pénzt az állami felsőoktatási intézménybe járó, 25 évnél fiatalabb gyermekük lakbérére költhetik, vagy akár a lakáshitelük törlesztését is fizethetik.”

Drága az albérlet vagy a kollégium?

Sőt, a pénztári tagok a felsőoktatásban tanuló gyermekük esetében az albérleti díj mellett a kollégiumi díj egy részét is fizethetik az önsegélyező pénztáron keresztül. Évente gyermekenként maximum 149 ezer forintot lehet lakhatási költségként elszámolni, ami egy havi minimálbérnek felel meg – magyarázza a money.hu elemzése.

Inkább a saját lakásunkat fizetnénk?

Ha azonban inkább lakást vásárolnánk a gyermekünk számára, akkor is jól jön az önsegélyező pénztár. Ez azért lehet lényeges, mert a horror lakbér-árak miatt egyre több esetben érdemes a saját lakásunk hitelét törlesztenünk havonta, mintsem hogy az albérletre költsük a pénzünket. Lakáshitel törlesztésénél a tagok a havi minimálbér 15 százalékát, azaz havonta 22.350 forintot tudnak elszámolni az önsegélyező pénztári megtakarításaik terhére – tette hozzá Trencsán Erika.

Mennyibe kerül a legolcsóbb lakáshitel?

De mennyit nyerhetnek a pénztári tagok? Elég sokat! A money.hu kalkulációja szerint július közepén a legolcsóbb, végig fix törlesztő részletű, 20 éves futamidejű, 10 millió forintos lakáshitelek havonta 68 ezer forintos törlesztéssel igényelhetők, ezt csökkenthetjük a tagi megtakarításunkból.

Money.hu

chatsimple