Személyi és lakáshitelek – erősen kezdett a lakossági hitelpiac

money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Lendületes bővüléssel nyitott a lakossági hitelpiac: az új személyi és lakáshitelek összege januárban 119,5 milliárd forintra rúgott, ez 22 százalékos pluszt jelent éves szinten. A lakáshiteleknél 23 százalékkal 77,7 milliárd forintra nőtt az összeg, a személyi kölcsönöknél pedig 19 százalékkal 41,8 milliárdra.

Jól kezdte az évet a lakossági hitelek piaca, a kamatok éves szinten jelentős csökkenést mutattak januárban. A hivatalos jegybanki adatok szerint a két legfontosabb lakossági hitelkonstrukciót - azaz a személyi kölcsönöket és a lakáshiteleket - nézve 119,5 milliárd forintot tett ki az új szerződések összege, ami 22 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten.

Két számjegyű plusz

Mindkét hiteltípusnál két számjegyű volt az emelkedés éves szinten. A lakáshiteleknél 77,7 milliárd forintra rúgott a januári összeg, ez 23 százalékos emelkedésnek felel meg. A személyi kölcsönöknél pedig 19 százalékkal 41,8 milliárd forintra nőtt az összeg.

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője

A szakember hozzátette: a hitelek iránti keresletben egyrészt szerepe van annak, hogy múlt évben több mint 11 százalékkal nőttek az átlagkeresetek, az inflációval korrigált reálbérek pedig közel 8 százalékkal nőttek, és az idén is emelkedőn maradhatnak a fizetések.

Másrészt éves összevetésben alacsonynak mondható januári kamatok miatt is népszerűek voltak a lakás- és személyi hitelek.

Előbbieknél a piaci átlagkamat 4,39 százalék volt, utóbbiaknál 13,4 százalékot tett ki, mindkettő tavaly januárhoz képest csökkenést jelent. A lakáshiteleknél például majdnem egy teljes százalékponttal kerültek lejjebb a kamatok. Igaz, decemberhez képest nem történt komolyabb változás, a személyi hiteleknél kicsit feljebb kúszott az átlagos kamatszint.

Kamatkérdés

Trencsán Erika felhívta a figyelmet arra is, hogy januárhoz képest februárban emelkedésnek indultak a bankközi kamatok, ez pedig hatással lehet a lakossági hitelkamatokra is.

A felgyorsuló magyarországi inflációt a magyar jegybank kiemelten figyeli, konkrét lépések márciusban várhatóak. A lakossági hitelkamatok alakulása szempontjából kedvező, hogy az amerikai jegybank csökkentette a kamatot, ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyarországi kamatkörnyezet is alacsonyan maradhasson.

Trencsán Erika

A szakértő szerint egyelőre korai lenne konkrét előrejelzést adni a kamatok alakulására a személyi és lakáshitelek tekintetében. Nagy kérdés, hogy milyen inflációs pályára számít a magyar jegybank és a nemzetközi gazdasági környezet hogyan alakul. Különösen fontos, hogy a koronavírus mekkora lassulást okoz a világgazdaságban és erre milyen lépésekkel reagálnak a jegybankok.

Mi történt pontosan a lakáshiteleknél?

Visszatérve a januári magyarországi hitelpiaci eseményekre, akad érdekesség a lakáshiteleknél is. Trencsán Erika kiemelte, hogy az államilag támogatott konstrukciók jelentős mértékű emelkedést értek el.

A lakáshitelek 77,7 milliárd forintos januári összegének nagy részét a piaci kamatozású hitelek adták, közel 61 milliárd forinttal, ám ez csak 9 százalékos emelkedésnek felelt meg éves összevetésben. Ugyanakkor a új, támogatott lakáshitelek összege januárban meghaladta a 16 milliárd forintot, ez két és félszerese a 2019 januári szintnek.

Az is kiderül a részletes adatokból - emelte ki a money.hu szakértője -, hogy még mindig a használt lakásokra felvett hiteleké a legnagyobb szelet a hiteltortából, ezeknek az összege idén januárban 50,5 milliárd forintot tett ki, ami 11 százalékos növekedést jelent 2019 első hónapjához képest.

Az új lakásokra felvett lakáshitelek összege az elmúlt hónapokhoz hasonlóan most is tempósan növekedett: 40 százalékkal 9,6 milliárd forintra. Az építkezésekhez igényelt lakáshitelek összege az egy évvel korábbi duplájára 12,3 milliárd forintra nőtt. 

Money.hu

widget

Az továbbra is látható, hogy mind a lakáshiteleknél, mind a személyi kölcsönöknél óriási különbségek lehetnek a banki ajánlatok között. A lakáshiteleknél a legolcsóbbakra - hitelösszegtől, futamidőtől függően - akár több millió forinttal kevesebbet kell összesen visszafizetni és a személyi kölcsönök piacán is óriási eltérések lehetnek.

Éppen ezért érdemes szakértők segítségével hitelt választani, akik naprakészen ismerik a legkedvezőbb konstrukciókat és abban is segítséget nyújtanak, hogy milyen kedvezményeket biztosítanak a bankok és pontosan mire van szükség egy hiteligényléshez.


chatsimple