Minden információ a fizetési moratóriumról

money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Személyi kölcsön igénylés előtt mindenképp kalkulálj, hogy minél több pénzt spórolhass a számodra legjobb konstrukcióval.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Fizetési moratóriumot biztosít a kormány minden hitelesnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítése érdekében. Ez elsősorban azoknak jelent segítséget, akik a mostani krízisben leginkább érintett ágazatokban, például a turizmusban, vendéglátásban dolgoznak. Bemutatjuk a legújabb intézkedéseket és adunk pár tanácsot is. 

Komoly adósvédelmi intézkedést vezet be a kormány a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítése érdekében. A hitelesek számára a legfontosabb döntés, hogy a magánszemélyek és vállalkozások által felvett hitelekre fizetési moratórium vonatkozik az év végéig, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy december végéig nem kell törleszteniük a kölcsönöket. 

Mit jelentenek az új szabályok az hiteleseknek? Mit jelent a fizetési moratórium?

A lépés célja részben az, hogy a várható kedvezőtlen gazdasági események miatt pénzügyi nehézségek elé néző hiteleseknek pénzügyi mozgásteret biztosítsanak. Különösen a leginkább veszélyeztetettebb ágazatokban, például turizmusban és vendéglátásban dolgozó hiteleseknek.

Trencsán Erika, a a money.hu pénzügyi szakértője, felhívta a figyelmet arra, hogy a fizetési moratórium minden érintettnek könnyítést jelent, különösen az alacsonyabb jövedelmű, személyi kölcsönt törlesztő adósoknak, akik esetleges a mostani krízis miatt a legrizikósabb szektorokban dolgoznak. 

Kiknek jön jól a fizetési moratórium?

A hivatalos jegybanki adatokat idézve a money.hu szakértője azt mondta: 2015 óta a legalacsonyabb jövedelműek csoportjába tartozó személyi hitelesek több mint 30 százaléka esett 40 és 50 százalékos jtm-érték közé, azaz a jövedelmük több mint 40 százalékát fizették különböző adósságok törlesztésére.

Egy fiatalabb férfi segít egy idősebb férfinek eligazodni a papírok között. Íróasztalnál ül az idősebb, a fiatalabb mellé hajolva nézi a papírra írtakat.

Trencsán Erika felhívta a figyelmet arra, hogy a moratórium csupán halasztást jelent, ezért amikor lejár az átmeneti időszak, onnantól folytatni kell a törlesztést, és az időközben elmaradt részleteket is vissza kell fizetni.  

Kamatplafont vezetnek be

A lakossági hitelpiacot érintő másik lényeges változás, hogy mostantól a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékpontban maximalizálják a fogyasztási hitelek, köztük a személyi hitelek teljes hiteldíjmutatóját.

“A romló gazdasági helyzet miatt a jövőben többen is lehetnek olyanok, akik kölcsön felvételével tudják átvészelni ezt a kritikus időszakot. Nekik jelenthet segítséget a kamatplafon bevezetése, mert az alacsonyabb kamatokkal elkerülhetővé válhat egy negatív hitelspirál. Természetesen ettől függetlenül a személyi kölcsönt igénylőknek a bankok hitelfeltételeinek ugyanúgy meg kell felelni.”

emelte ki Trencsán Erika.

"A mostani, egyelőre kedvezőtlen kilátásokat mutató gazdasági helyzetben mindenki alaposan mérlegelje egy-egy hitel felvételét és csak megfelelő jövedelmi háttérrel vágjon bele egy hitelbe" - tette hozzá.

Lehetőségek, tanácsok fizetési nehézségek esetére

A fizetési moratórium életbe lépésétől függetlenül általánosságban is igaz: az az adós, aki azt látja, hogy fizetési nehézségekkel szembesülhet rövid távon, mielőbb értesítse erről az adott bankot. Mindkét félnek az az érdeke, hogy közösen mielőbb megoldást találjanak a problémára” - mondta Trencsán Erika. 

A bankok a jogszabályokban meghatározottakon túl többféle adósvédelmi konstrukciót tudnak kínálni az érintett adósoknak, például a hitelek átütemezését, átstrukturálását. “Ez jelentheti például a törlesztés ideiglenes felfüggesztését, a futamidő meghosszabbítását” - mondott két jellemző példát Trencsán Erika. 

A koronavírus-járványhoz köthető kedvezőtlen környezetben, az esetleges pénzügyi nehézségek elkerülése érdekében, mindenkinek - különösen azoknak, akik veszélyben érzik az állásukat, esetleg jövedelem csökkenésre számítanak - tanácsos újra elővenni a családi büdzsét, a lefaragható kiadásokat kivenni belőle. Emellett érdemes a korábban betervezett nagyobb kiadásaikat elhalasztani, alaposan áttekinteni a költségvetésüket.

chatsimple