Megjelent a járványhatás a lakáshitelek piacán

money.hu
Olvasási idő: 6 perc

A járványhatás a lakáshitelek piacán is megjelent: a bankok több mint 69 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket áprilisban, ez pedig 18 százalékos csökkenésnek felel meg éves szinten. Erre a visszaesésre számítani lehetett a járványhoz köthető korlátozások, a bizonytalanabbá váló gazdasági környezet miatt. A támogatott lakáshitelek azonban a trenddel ellentétes irányba “mentek”: áprilisban ugyanis 61 százalékos növekedést könyveltek el. Az év első négy hónapjában az áprilisi visszaesés ellenére pluszban maradtak az új lakáshitelek, a 307 milliárdos összeg ugyanis 7 százalékos emelkedést jelent éves szinten.

A koronavírus-járvány - áprilisban - beköszönt a lakáshitelek piacára is, de az év első négy hónapjában még így is növekedett az új lakáshitel-szerződések összege - derül ki a money.hu legfrissebb, hivatalos adatokat feldolgozó összeállításából, amely szerint a támogatott hitelek eltértek a fő csapásiránytól. 

Bizonytalanság, szigorítással

“Várható volt az áprilisi visszaesés az új lakáshiteleknél. A járvány miatti korlátozások, a bizonytalanabb gazdasági kilátások, a különböző szektorokban történt elbocsátások és az ugyancsak bizonytalanabb jövedelmi kilátások mind visszafogták a lakás- és hitelpiaci keresletet. Ráadásul a kedvezőtlen környezet miatt a bankok egy része is szigorított a hitelezési feltételeken” - mondta Németh-Simkó Judit, az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu kommunikációs vezetője.

Hozzátette: a hitelek iránti keresletet visszafoghatta az is, hogy a járvány miatt sokkal óvatosabbá váltak a háztartások, és inkább megtakarításaikat igyekeznek növelni.

Áprilisban a magyarországi bankok által kötött újlakáshitel-szerződések összege 69,1 milliárd forintra rúgott, ez 18 százalékkal marad el tavaly áprilisi összegtől. Az áprilisi visszaesés ellenére az első négyhavi adatok szerint még pluszban vannak az új lakáshitelek: január óta ugyanis összesen 307 milliárd forintra szerződtek a hiteligénylők, ez pedig közel 7 százalékos emelkedésnek felel meg. 

Meglepetés a támogatott hiteleknél

Az államilag támogatott lakáshitelek a piaci trenddel ellentétes eredményt produkáltak. Ezek összege megközelítette a 11 milliárd forintot áprilisban, ami 62 százalékkal haladja meg a tavaly áprilisi szintet. Közben a piaci lakáshitelek összege 25 százalékkal 58 milliárd forintra csökkent, részben a már említett gazdasági bizonytalanságok, valamint a banki szigorítások miatt. 

Az év első négy hónapjában a támogatott új lakáshitelek szerződéses összege 54 milliárd forintra, azaz éves összevetésben 83 százalékkal nőtt. Közben a piaci feltételekkel elérhető új lakáshiteleknél az év első négy hónapjában 2 százalékkal 251 milliárd forintra csökkent az összeg. 

A money.hu szakértői szerint a koronavírus-járvány hatása a lakossági hitelpiacon elhúzódva jelenik majd meg, egyelőre nehéz megjósolni, milyen konkrét hatása lesz. Az biztosra vehető, hogy a bankok a korábbinál szigorúbb feltételekhez kötik a hitelfelvételt, nem csak a lakás-, hanem a személyi kölcsönöknél és egyéb konstrukcióknál is. Ilyen szigorításnak számít például, hogy minimum jövedelemhez kötik a hitel jóváhagyását, vagy vizsgálhatják, hogy a jövedelem olyan szektorból érkezik-e, amit a koronavírus-járvány gazdasági hatásai fokozottan érintenek. Ezért is érdemes szakértőkhöz fordulnia annak, aki hitelfelvételt tervez, hiszen ők a naprakészek a bankok aktuális hitelbírálati gyakorlatában, így az érintetteknek segítséget tudnak nyújtani a hitelfelvételhez. 

Jelentős visszaesés a személyi kölcsönöknél 

Miközben az új lakáshiteleknél 18 százalékos csökkenés volt áprilisban, az új személyi kölcsönöknél jóval nagyobb volt a visszaesés: idén áprilisban közel 13 milliárd forintot tett ki a szerződések összege. Ez több mint 70 százalékos visszaesés tavaly áprilishoz képest. A jelentős hanyatlás a már többször említett kedvezőtlen gazdasági kilátások és a szigorúbb banki feltételek mellett azzal is magyarázható, hogy ezeknek a hiteleknek az átfutási ideje rövidebb mint a lakáshiteleké és hamarabb látszik a visszaesés. Illetve márciusban lépett érvénybe a fogyasztási hitelekre, így a személyi kölcsönökre vonatkozó új szabály, amely december végéig maximalizálja a teljes hiteldíjmutatót (thm). Az új szabály miatt pedig több bank kínálatából márciusban és áprilisban kikerültek a személyi kölcsönök. 

A szóban forgó rendelkezés kimondja, hogy a thm maximum 5,9 százalékos lehet jelenleg a személyi kölcsönöknél (A szabály egész pontosan azt mondja ki, hogy az érintett hitelek thm-je nem lehet magasabb, mint az alapkamat plusz 5 százalékpont, az alapkamat pedig 0,9 százalék.) A thm-plafon azonban a mostani szabályozás szerint csak december végéig lesz érvényben, utána a bankok visszatérhetnek a korábbi magasabb szintekhez, ami a jelenleg kínált konstrukciókban már meg is jelenik.

Éppen ezért, aki személyi kölcsönt tervez felvenni, annak mindenképpen érdemes összevetnie a bankok ajánlatait. Érdemes azt választani, amely januártól a legkedvezőbb thm-et kínálja. A money.hu személyi kölcsön-kalkulátora szerint június elején a legkedvezőbb - 1,5 millió forintos 60 hónapos futamidővel felvehető - személyi kölcsönöknél januártól a thm 8-9 százalék, ez azt jelenti, hogy december végéig 28 500 forint a törlesztés, utána pedig 30 ezer forint lesz, vagyis több mint 5 százalékkal emelkedik. Összesen pedig 5 év alatt 1,8 millió forintot kell visszafizetni a banknak. A legdrágább személyi kölcsönöknél januártól 15-20 százalékra ugrik a thm. Vagyis utóbbiakra onnantól 33-35 ezer forintot kell fizetni. Összességében pedig több mint 2-2,1 millió forint lesz a teljes visszafizetendő összeg. 

A money.hu szakértői pedig mindenkinek segítséget tudnak adni, hogy melyik bank ajánlata a legkedvezőbb, legyen szó személyi kölcsönről vagy akár lakáshitelről, a fentiek alapján ugyanis jelentős megtakarítás érhető el az olcsóbb hitel kiválasztásával. 

Ez is érdekelhet
chatsimple